Arriba Sant Joan i la Flama del Canigó

Autor/a: 
Oriol Toro
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Arriba Sant Joan i la Flama del Canigó

Autor/a: 
Oriol Toro

Resum: 

La festa de la nit de Sant Joan és probablement la més participativa dels Països Catalans. D'un temps ençà és també una ocasió per evocar la unitat cultural, gràcies a la popularitat cada cop més estesa de la Flama del Canigó.

La Flama del Canigó és un esdeveniment de caire popular que es realitza des del 1955. Els darrers anys ha agafat molta embranzida. La Flama es va a buscar al cim del Canigó i es fa arribar a centenars de municipis d'arreu dels Països Catalans per encendre les fogueres de Sant Joan.

El foc de la flama del Canigó no s'apaga mai: durant tot l'any resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà fins que, cada 22 de juny, es porta al cim del Canigó. A les dotze de la nit, el foc de la flama comença el seu recorregut per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions.

Òmnium Cultural organitza la rebuda de la Flama del Canigó arreu dels Països Catalans i els actes de lliurament d'aquesta al Parlament de Catalunya. A més, ofereix la tasca de coordinació i suport als diferents equips de foc de Tradicions i Costums.

El nombre d'entitats que organitzen revetlles de Sant Joan amb la Flama del Canigó augmenta any rere any. En aquest sentit, si l'any 2009 eren 140 entitats, l'any 2010 eren 263, l'any passat eren 312 i enguany s'enfilen fins les 371. Aquestes entitats repartiran la Flama per unes 350 poblacions.

La Revetlla de Sant Joan

L'arribada de l'estiu se celebra des de fa una pila d'anys als carrers, a les places, als terrats... amb pirotècnia -coets, bombetes, piules, petards...-, fogueres i revetlles populars amb orquestres i ball. Les platges també són un dels escenaris preferits per compartir la nit més curta de l'any.

Sant Joan 2.0

Aquest any des de l'Ajuntament de Barcelona es convida a tothom a participar de la Festa de Sant Joan a través de la viquirevetlla, una proposta per compartir el coneixement popular sobre la revetlla. Es pot omplir el formulari disponible al web, enviar una piulada a Twitter o una imatge amb Instagram amb el hastag #viquirevetlla i compartir allò que hom sap sobre la revetlla de Sant Joan i els seus elements característics.

Més informació a santjoan.bcn.cat

Així mateix s'ha creat una aplicació per a smartphones que informa sobre on trobar fogueres, petards, així com on es fan les principals revetlles i on comprar les millors coques. També hi trobareu el recorregut de la Flama del Canigó, un sistema d'enviament de flames virtuals i un simulador de focs d'artifici.

Vídeo de la Flama del Canigó

Afegeix un comentari nou