Àmbit de la notícia
Cultural

Cultura i natura: un binomi perfecte a l'octubre

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Mar Llanas
  • Activitats de divulgació en espais naturals dins de la Setmana de la natura.
    Font: setmananatura.cat
  • Cartell del documental “Marwa, petita i valenta”, documental del mes que es projecta en diverses sales de Catalunya.
    Cartell del documental “Marwa, petita i valenta”, documental del mes que es projecta en diverses sales de Catalunya. Font: Docs Barcelona
  • “Viure al carrer en estat d'alarma”, exposició que mostra la vida de les persones sense llar i el treball d’Arrels durant el confinament.
    “Viure al carrer en estat d'alarma”, exposició que mostra la vida de les persones sense llar i el treball d’Arrels durant el confinament. Font: Juan Lemus

És un octubre inèdit pel que fa a propostes culturals. La pandèmia ha transformat moltes de les activitats a formats més petits i altres s’han traslladat a formats virtuals.

 

En els imprescindibles culturals d'aquest mes, us fem tot un seguit de propostes culturals i naturals que, tot i la pandèmia i les mesures de prevenció de la Covid-19, es mantenen. Unes propostes amb consciència social i ecològica que conviden a repensar un món millor post-covid.

Enguany el Festival Esperanzah! es reinventa i s'adapta a la situació actual de pandèmia amb activitats presencials, però també virtuals. Destaquen les actuacions-conversa de Ciudad Jara, Amparanoia, Judit Neddermann, Xavi Sarrià i Marala, o l'estrena dels videoclips de Txarango, Balkan Paradise Orchestra i Natxo Tarrés amb la Banda Esperanzah!. Durant els set dies també se celebran altres activitats, com ara els concerts de Raquel Lúa, Nakany Kanté, Ganzá i The Flaming Shakers, o el Festiclown amb Leo Bassi, Kanbahiota i Vol'e Temps.

A l'edició del 2020 el 100% de la recaptació anirà destinat al sector musical.

La web del Centre Cultural Albareda acull l’exposició “Viure al carrer en estat d'alarma” organitzada per Arrels Fundació i amb les fotografies de Juan Lemus. La mostra presenta la dura realitat que han viscut les persones sense llar durant el confinament i el treball de l’equip d’emergència d’Arrels per atendre i mantenir els serveis bàsics d’aliments, abric o farmaciola durant l’estat d’alarma. 

Enguany la IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya se celebrarà de forma virtual. A través d’una nova web, la trobada proposa conèixer les diferents formes en les quals l’economia social i solidària avança cap a la transició eco social del planeta. Veurem projectes, eines o mecanismes que s’estan desenvolupant en l’entorn de l’economia solidària i que incorporen la perspectiva ecològica per tal de donar resposta a la crisi climàtica i socioambiental en què ens trobem. 

El Documental del Mes és una iniciativa del Festival DOCS Barcelona que fomenta l’hàbit de consum del documental més enllà dels festivals. Aquest mes ens proposen “Marwa. Petita i valenta”, de Dina Naser. Un documental que explica la història de Marwa i la seva família, que van fugir de la guerra de Síria el 2012 i que ara viuen en el camp de refugiats de Zaatari, a Jordània. En el seu dia a dia, la Marwa és un esperit alegre i obert que no entén res de murs ni de barrots.

El pas de la infantesa a l’adolescència la portarà a afrontar nous reptes per sobreviure en un entorn on, malgrat tot, la vida continua. Consulta al web les sales i les poblacions on es projectarà aquest film.

Música i natura és el que ens ofereix el cicle de Música als Parcs. Aquest mes d’octubre podrem veure en concert a Guillem Roma, Momi Maiga, Ferran Palau, Meritxell Neddermann o Rusó Sala, entre altres propostes musicals i recitals poètics. Una programació en espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Concerts enmig d’escenaris únics, els espais naturals i patrimonials que configuren la nostra geografia.

Per segon any consecutiu, arriba la Biennal de Pensament Ciutat Oberta 2020 al CCCB i on participen diversos agents i entitats. Enguany es presenta un programa de debats i conferències, poesia, música i intervencions teatrals i artístiques que parlen del nostre vincle amb el planeta i la resta d’espècies, qüestionen els sistemes d’exclusió que segueixen dividint les persones i reflexionen sobre la idea de llibertat després del confinament. Aquestes activitats combinen el format presencial i l’audiovisual.  

La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) que promou accions a favor de la conservació de la natura i dóna a conèixer les entitats ambientals a la ciutadania. Aquesta és la seva 5a edició i podrem trobar més de 190 activitats per tot Catalunya per apropar-nos a conèixer, estimar i defensar la natura. Durant aquesta pandèmia que ens ha portat una crisi sanitària, social i econòmica.

Inund’Art en un Festival de referència en el món de l’art contemporani, impulsat per un grup d’artistes gironins, ara ja fa 12 anys. Des de llavors convoquen una mostra i una trobada d’art oberta i participativa, amb la idea de portar l’art als carrers de Girona. Del 16 al 18 d’octubre trobareu instal·lacions, performances i recorreguts sensitius als carrers i espais públics de la ciutat de Girona. El 24 d’octubre s’obre un taller d’introducció al llenguatge sensorial i la poètica del joc.

Del 17 al 25 d’octubre se celebra la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica, aquesta edició serà més virtual que mai, però mantindrà l’esperit de sempre per informar i difondre la producció i alimentació ecològica, tot i que, en aquesta ocasió, de manera virtual. S’han programat tot un conjunt d’activitats organitzades pels mateixos protagonistes del sector per tot el territori català i també a internet. La programació s’agrupa en visites a operadors ecològics, activitats comercials i de divulgació, restauració, gastronomia i activitats a l’escola.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari