El Festival Itinera genera igualtat d'oportunitats culturals amb dos-cents concerts als micropobles

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Concert de Carla Motis i Belén Bandera a una de les edicions anteriors del Festival Itinera Parlem. Font: Laia Vilarrassa
Concert de Carla Motis i Belén Bandera a una de les edicions anteriors del Festival Itinera Parlem. Font: Laia Vilarrassa
Imatge de la presentació de la tercera edició del festival. Font: Festival Itinera Parlem
Imatge de la presentació de la tercera edició del festival. Font: Festival Itinera Parlem
Una de les característiques del festival són els espais emblemàtics en els quals es duen a terme els concerts. Font: Berta López
Una de les característiques del festival són els espais emblemàtics en els quals es duen a terme els concerts. Font: Berta López

El Festival Itinera genera igualtat d'oportunitats culturals amb dos-cents concerts als micropobles

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La tercera edició del festival acosta, fins al 31 d'octubre, el millor jazz, blues, soul, gòspel i músiques del món als pobles de menys de mil habitants de Catalunya, així com a les illes Balears i el País Valencià.

El Festival Itinera Parlem creix en la seva tercera edició i programarà dos-cents concerts de música a diferents micropobles de Catalunya, és a dir, a aquells municipis del país que tenen una població menor a mil habitants. Aquest projecte, creat entre l'Associació de Micropobles de Catalunya i Aktive, començarà l'1 d'abril i s'allargarà fins al 31 d'octubre. En total, set mesos en els quals l'Itinera acostarà propostes culturals amb el millor jazz, blues, soul, gòspel i músiques del món arreu del territori.

"No hi ha cap festival de música que arribi a tot el territori i que generi aquesta igualtat d'oportunitats culturals que sí que aporta el Festival Itinera Parlem", afirma el Marcel Marata, director del festival. Marata destaca que el festival possibilita l'actuació d'artistes a unes poblacions que, d’altra manera, seria difícil programar-los. "L'Itinera porta als micropobles els mateixos concerts que també es poden gaudir a les zones urbanes", destaca Marata.

Tal com assenyala el director del festival, des de l'Itinera es treballa a través de tres línies principals: la proposta musical i que les músiques tinguin l'oportunitat de tocar arreu de Catalunya; posar els micropobles en el mapa i visibilitzar la realitat dels territoris, i la implicació en el desenvolupament social de projectes musicals.

El festival s'iniciarà el cap de setmana de l'1 i 2 d'abril amb concerts inaugurals a vuit comarques catalanes. Ismael González portarà la seva música llatina a Duesaigües (Baix Camp), Pradell de la Teixeta (Priorat), Renau (Tarragonès) i Aspa (Segrià); mentrestant, la música de tribut a Stéphane Grappelli, d'Èlia Bastida, Joan Chamorro i Josep Traver, arribarà a Fortià (Alt Empordà), Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany), Granera (Moianès) i Riner (Solsonès). "Aquesta inauguració simultània reforça el caràcter itinerant del projecte", assenyalen des del festival.

Al llarg del Festival Itinera Parlem es podrà gaudir de concerts de J.J. White i Mayelen Fouler amb la peça de teatre musical 'Mi acorde secreto'; la proposa de Pep Lladó i Carlitos Miñarro amb 'Rumba blanca'; la presència de Sílvia Comes, amb un espectacle que repassa les cançons que han marcat la lluita per la igualtat a casa nostra i arreu del món; els diversos concerts de Big Mama Montse, que enguany celebra els trenta-cinc anys als escenaris, o l'actuació de Mireia (Mireia Farré Canela) que presentarà el seu primer EP 'Marge de millora'.

A banda d'aquests noms, s'hi sumen moles altres propostes dins d'una programació "equilibrada i de qualitat". Ja és possible consultar els concerts confirmats fins al moment, mes per mes, al web del festival. Es repeteix, doncs, la fórmula de les dues anteriors edicions que van ser rebudes amb gran èxit, amb més d'un centenar de concerts, i 8.000 espectadors i espectadores el primer any, i 14.000 el segon.

Intercanvi musical entre territoris

El director del festival, juntament amb Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya; Joan Solà, Vicepresident i Responsable de la sectorial de cultura de l'entitat, i Ernest Pérez-Mas, Director General de Parlem Telecom, van ser els encarregats de presentar la tercera edició del festival al Palau Robert. L'acte va comptar amb l’actuació musical en directe de Big Mama Montse.

A banda de la gran quantitat de concerts que es duran a terme arreu del territori català, Marata destaca l'intercanvi musical entre territoris. Així, el Festival Itinera Parlem també acostarà aquestes propostes culturals a municipis del País Valencià, amb un centenar de concerts, i a les illes Balears, on arribarà al darrer trimestre de l'any, així com a altres territoris com Occitània, Sardenya, Canàries i Castella la Manxa.

"Hi ha estudis que parlen de la relació directa entre la cultura i la felicitat. I sí, la cultura, i en aquest cas la música, aporta felicitat", assegura Marata. "L'eix bàsic del Festival Itinera Parlem és la felicitat. És una mena de roda de felicitat en el qual els diferents actors que en formen part se senten còmodes i feliços: els músics perquè tenen l'oportunitat d'expressar-se i tocar la seva música; els micropobles perquè se'ls dona veu, i el públic perquè pot gaudir de propostes musicals a llocs emblemàtics del territori", afegeix.

Afegeix un comentari nou