El món geganter se cita a Castellbisbal

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La colla gegantera de Castellbisbal és l'organitzadora, juntament amb l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, de la 13a Fira del Món Geganter. Font: Colla Gegantera de Castellbisbal
La colla gegantera de Castellbisbal és l'organitzadora, juntament amb l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, de la 13a Fira del Món Geganter. Font: Colla Gegantera de Castellbisbal
 Font: ACGC
Torna la Fira del Món Geganter després que s'hagués de cancel·lar l'edició de 2020 a causa del context de pandèmia. Font: ACGC.
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol

El món geganter se cita a Castellbisbal

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La 13a Fira del món geganter comptarà amb tallers, espectacles, la presentació de les noves figures i un gran número d'expositors destinats a totes les persones interessades en la cultura gegantera.

Castellbisbal es convertirà en el punt de trobada de geganters, geganteres, i persones interessades en la cultura gegantera en general, durant la celebració de la 13a Fira del Món Geganter que tindrà lloc al municipi del Vallès Occidental el dissabte 17 de juliol. L'activitat, organitzada per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya juntament amb la Colla Gegantera de Castellbisbal, torna després de la cancel·lació que va haver de patir Tordera l'any anterior a Tordera a causa del context de pandèmia.

"Hi ha moltes ganes de retrobar-nos, de veure molta gent que fa molt de temps que no veiem, i de gaudir d’un espectacle variat de mostra de cultura popular", explica l'Àlex Lechuga Herrero, membre de la Colla Gegantera de Lloret de Mar i vocal de Fira de la Junta de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

L'Àlex destaca l'augment de participants en la mostra firal enguany amb la presència d'uns vint-i-cinc expositors. "Després d'estar un any aturats, crec que tenien ganes de participar en fires i s'ha notat l'increment de participació respecte a les dues últimes edicions", manifesta. El geganter podrà trobar una mica de tot, des de vestuari, fusteria i construcció, fins a material divers pels gegants, així com llibres. "La gent sortirà contenta de la varietat que hi haurà d'exposició", assegura.

La celebració de la Fira arriba en un moment complicat per a les colles geganteres que veuen que gran part de la seva activitat fa mesos que està aturada, motiu pel qual demanen poder fer cercaviles, processons i ballades a la via pública i sense limitacions d'aforament. Tal com assenyala l'agrupació mitjançant un manifest, el món geganter necessita tornar a la plena activitat donada la situació alarmant d'algunes colles i en un moment en el qual s'ha començat a flexibilitzar les mesures per desenvolupar l'oci nocturn.

Programació de la Fira

Durant la jornada tindrà lloc diversos tallers, actes i espectacles que s'iniciaran amb la inauguració de la Fira i de l'exposició de les noves figures, i finalitzarà a la nit amb l'espectacle 'Fins aviat Onada Gegant', que servirà també de cloenda de Castellbisbal com la 32a ciutat gegantera de Catalunya. D'aquesta manera es donarà el testimoni a Tordera per celebrar l'edició de l'any que ve de la Fira del Món Geganter a Tordera, població que l'havia de celebrar el 2020 abans de la seva cancel·lació per motius sanitaris.

Es duran a terme tres tallers. Un taller de Tabal, a càrrec de Gerard Pouget; un taller de gralla, a càrrec d’Eduard Casals, i el de coreografies a càrrec del cos de monitors de l’ACGC. Destaquen també dues taules rodones, la primera per tractar el tema de la Covid, l'adaptació de les colles i com organitzar-se en cas que torni a ocórrer quelcom similar, i la segona que servirà per presentar les publicacions fetes durant 2020 i 2021.

L'exposició de les noves figures enguany comptarà amb un ampli ventall de gegants, gegantons i bèsties estrenades des de la darrera edició de la fira, durant l’abril de 2019 a Castellterçol i fins aquest mes de juliol, a més de la presència de figures que han estat restaurades íntegrament i presenten nova imatge. Destaca la presentació del Gegant Normag de Barcelona, els Gegants bojos de Terrassa, la Porca i el Situ de Sant Climent de Llobregat o el Gegant Negre de Cervera.

La llista es completa amb els Sants Metges del Prat de Llobregat, els Gegants del barri Nou de Cardona, els Gegants de Gandesa, els Gegants de Fondarella, els Gegants de Montmeló, la Gegantona Martina de Sant Joan de Vilatorrada, els Gegants de Torredembarra, els Gegants de Sant Esteve de Palautordera, els Gegants particulars de Terrassa, els Gegants del barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, els Gegants de Sarrià - Sant Gervasi de Barcelona, el Club amics de Rubí, els Gegantons de l’escola Teresa Altet de Rubí i els Gegants de Llinars del Vallès.

Pots accedir a la programació completa a través d'aquest enllaç.

El joc de la Fira i concurs de fotografies

Enguany el joc de la Fira, a càrrec de la comissió pedagògica de l’ACGC, es desenvoluparà presencialment mitjançant codis QR repartits per tot l'espai firal. "La gent que hi participi haurà de respondre quinze preguntes sobre la imatgeria de Castellbisbal, la imatgeria de l’Agrupació i la Fira del Món Geganter", explica l'Àlex. Les persones responguin correctament totes les preguntes rebran un petit obsequi. Les persones participants hauran de visitar el taulell de la comissió pedagògica per tal de recollir el formulari per resoldre les preguntes.

D'altra banda, també s'ha organitzat el II Concurs de fotografies d’Instagram. Durant la diada Fira del Món Geganter, totes aquelles persones que s'apropin a la Fira podran participar en el concurs fotogràfic d’Instagram 'El Fet de la Fira' mitjançant el hashtag #firamongeganter2021. Les imatges hauran de mostrar un moment de la Fira: tallers, taules rodones, figures noves, la participació dels geganters i geganteres, vivències o els moments claus de la Fira del Món Geganter. Les quatre fotografies guanyadores gaudiran de descomptes per utilitzar-los en els expositors.

Afegeix un comentari nou