Les geganteres i els geganters volen tornar a fer cercaviles

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca / Carlos Faneca
 Font: ACGC
L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya demana que es faci una repassada del pla de represa i es prenguin mesures que siguin beneficioses per a totes les parts. Font: ACGC.
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol
Les entitats defensen l'ús intel·ligent de l’espai públic, com a espai segur, per al desenvolupament de les activitats. Font: Twitter @LleoBCN
Des de l'ACGC són conscients que, tot i la necessitat de flexibilitzar l'aforament i l'espai perimetrat, és important cuidar-se i fer ús de la mascareta. Font: Twitter @LleoBCN.

Les geganteres i els geganters volen tornar a fer cercaviles

Autor/a: 
Ariadna Roca / Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) demana a la nova Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme que flexibilitzi les restriccions de les cercaviles en un manifest.

El món de la cultura popular veu insuficient el pla de represa de la Cultura Popular en considerar que no s'adapta a la situació actual. Algunes veus de diverses manifestacions culturals ja han demanat que es flexibilitzin les restriccions per dur a terme activitats de cultura popular. Un dels sectors que ho ha fet és el món geganter, que, a través d'un manifest de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), demana poder fer cercaviles, processons i ballades a la via pública sense limitacions d'aforaments.

Després d'un any a la corda fluixa, a poc a poc les activitats d'oci van reflotant a Catalunya. L'obertura de l'oci nocturn ha estat una de les notícies més sonades de l'últim mes, ja que era un sector que no havia pogut reobrir des de l'inici de la pandèmia de la Covid-19. És precisament la flexibilització en altres sectors la que fa que des de la cultura popular catalana es demani una revisió del pla de represa, tal com sol·licita l'ACGC al manifest dirigit a la nova Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme.

Actualment, el pla de represa diu que les cercaviles, així com altres desfilades itinerants, han de desenvolupar-se per un recorregut delimitat, i amb el públic estàtic i assegut. "No entenem com en una cercavila gegantera pot estar el públic assegut i amb un recorregut perimetrat. I més en la situació que estem en la qual veiem que tot s’està flexibilitzant", explica la Mercè Montserrat, vocal de Protocol, Esdeveniments i Festes de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya en referència a l'oci nocturn.

"Demanem que es faci una repassada del pla de represa i que posem sobre la taula una flexibilització per poder fer cercaviles, processons i ballades a la via publica, sense que hi hagi límit d’aforament. Entenem, però, que tant el públic com les persones participants hagin de fer ús de la mascareta, això està clarissim", considera Montserrat, com sol·licita que totes les parts s'asseguin a una taula per mirar de posar en comú quines mesures es poden adoptar perquè les dues parts surtin beneficiades.

L'ACGC convida a totes les federacions, entitats i associacions del món de la cultura popular a "assumir aquest posicionament, aprovant-lo i fent-ne promoció" i insten al Departament de Cultura a "modificar el punt 3.1 del Pla de Represa de la Cultura Popular per suprimir perímetres i la necessitat de fer els actes amb el públic assegut". "Ara més que mai, volem cercaviles per les places i carrers d'arreu del territori on tornin els somriures", finalitza el manifest.

Situació alarmant d'algunes colles

El manifest posa en relleu la situació alarmant que estan vivint algunes colles geganteres, així com el teixit associatiu català en general. Ja fa més d'un any que moltes de les entitats no fan cap mena d'activitat al carrer, el que suposa que tinguin algunes dificultats per estabilitzar la seva situació en aspectes econòmics. A les trobades geganteres es fan intercanvis, o si no és possible, se sol·licita l'actuació d'una colla mitjançant una aportació econòmica. Si no es fan trobades, no hi ha aquesta entrada de diners.

A banda de l'afectació econòmica, la vocal de Protocol, Esdeveniments i Festes de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya explica que les colles tenen moltes ganes de sortir a fer cercaviles i ballades. Algunes entitats, però, sí que han començat a dur a terme activitats una mica més estàtiques, com ara una mostra de balls o passejades, quelcom que si permet un control d'aforament, que la gent estigui asseguda i un espai perimetrat.

Afegeix un comentari nou