El Recercat 2023, punt de trobada pels centres d'estudis de recerca i els ateneus

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Imatge del Recercat 2022 que es va celebrar a Igualada. Font: Institut Ramon Muntaner
Imatge del Recercat 2022 que es va celebrar a Igualada. Font: Institut Ramon Muntaner
Enguany es tornen a celebrar totes les activitats, amb normalitat, després de dos anys amb restriccions. Font: Institut Ramon Muntaner
Enguany es tornen a celebrar totes les activitats, amb normalitat, després de dos anys amb restriccions. Font: Institut Ramon Muntaner
Imatge del Recercat 2021 que va tenir lloc a Tortosa. Font: Institut Ramon Muntaner
Imatge del Recercat 2021 que va tenir lloc a Tortosa. Font: Institut Ramon Muntaner

El Recercat 2023, punt de trobada pels centres d'estudis de recerca i els ateneus

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L’Institut Ramon Muntaner organitza la dinovena edició de la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, del 4 al 7 de maig, amb un programa ple d'activitats, novetats i un format més dinàmic i participatiu.

Després de dos anys de restriccions que no van permetre desenvolupar amb normalitat les edicions anteriors del Recercat, arriba la dinovena edició de la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, per fi, adoptant una normalitat que li permetrà dur a terme l'activitat habitual amb total plenitud. Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, serà aquest cop el punt de trobada, del 4 al 7 de maig, per a centres d'estudis de recerca i els ateneus.

Organitzat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Recercat 2023 comptarà, doncs, amb tots els espais habituals. Destaca la tradicional fira de la recerca i la cultura de proximitat, situada a la plaça de Pere Torrent del municipi de la Selva, un espai que acollirà estands amb les novetats editorials de la recerca local i comarcal, entre altres aspectes. També s'hi ubicarà l'exposició d'una cinquantena de pòsters que mostren els projectes més destacats.

A banda d'aquests espais, el Recercat 2023 proposa una programació plena d'activitats, amb diverses novetats, així com un format més dinàmic i participatiu. Destaca la participació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, en la presentació 'La recerca en l'àmbit local i el seu reconeixement en el context acadèmic', un gest que tracta de reivindicar la importància de la recerca en l’àmbit local i en el marc de l’associacionisme cultural.

Durant els quatre dies també es duran a terme altres activitats, com ara la mostra d'audiovisuals 'Amb ulls de dona', on es tractaran diferents punts de vista de dones professionals de diversos àmbits; o la tradicional taula sobre patrimoni, que, amb la col·laboració de les comissions cíviques de patrimoni del Baix Llobregat i de les Terres de l'Ebre, enguany es desenvoluparà sota el títol 'Patrimoni al servei del turisme, un moment superat?'. Les activitats són d'accés lliure per tothom. També es podran directe a través del canal de Youtube de l'IRMU.

"Esperem que també es normalitzi la participació, ja que durant aquests anys de pandèmia les xifres s'havien reduït respecte als anys anteriors", manifesta Maria Carme Jiménez, directora de l'Institut Ramon Muntaner. Aquest any hi ha cent cinquanta persones inscrites, és a dir, les que participaran activament durant les quatre jornades, però es creu que aquesta xifra augmentarà, ja que s'espera que hi hagi visitants que acudeixin a diversos espais i actes concrets.

El Recercat 2023 compta amb la coorganització del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i de la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) així com dels amfitrions, que en aquesta dinovena edició seran l'Ajuntament de Lloret de Mar i el Centre d'Estudis Selvatans.

Dues grans novetats

Més enllà d'aquesta programació, més habitual, des de l'IRMU, amb la voluntat d'innovar en la dinovena edició del Recercat, han inclòs dues activitats que enriqueixen les jornades, tal com assenyala Jiménez, i que tracten d'atreure més participació local, alhora que es dona visibilitat a temàtiques diverses. Una d'elles és l'espectacle 'Quasi Opera', de la companyia Illuminati, amb motiu dels quaranta anys de la FAC. Es tracta d'un recorregut humorístic per les peces més conegudes del repertori operístic.

L'altra novetat que complementarà l'extensa programació serà una visita nocturna guiada al cementiri modernista de Lloret de Mar. Emmarcat en el context històric de l’emigració de les lloretenques a Amèrica, es visitaran panteons representatius mentre sonen peces havaneres interpretades amb violí. Tal com assenyala Jiménez, aquesta activitat tracta de reprendre la visita nocturna patrimonial que es va dur a terme a Cervera l'any 2019 amb motiu de la quinzena edició del Recercat.

Del 4 al 13 de maig, en el marc de les jornades, també es podran visitar, a la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar, cinc exposicions: '100 anys de l'Obra del Cançoner Popular', a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat; 'La cultura oral dels paisatges agraris a l'Euroregió Pirineus-Mediterrània', a càrrec de l'IRMU, Consell Insular de Mallorca i el Rayon de Roquefort; 'Contes, faules i històries orals d'arreu del món, a càrrec de l'Associació Cultural la Tella'; 'Som Ateneus', a càrrec de la FAC; i 'Mostra bibliogràfica amb motiu dels 40 anys del Centre d'Estudis Selvatans', a càrrec del Centre d'Estudis Selvatans.

Premis Recercat 2023

Amb l'objectiu de posar en valor l'activitat dels centres i instituts d'estudis de recerca local i comarcal, així com per distingir les persones amb un paper rellevant dins el col·lectiu dels centres d'estudis, l'IRMU impulsa els Premis Recercat. En la categoria d'entitat, el Premi Recercat 2023 ha recaigut en el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu de Palomar (Barcelona), mentre que en la categoria de persona el guanyador ha estat Joan Domènech i Moner.

Domènech i Moner, mestre i llicenciat en història, va ser, durant setze anys, president de l'entitat Obreria de Santa Cristina i actualment ho és del Club Marina-Casinet. També va ser fundador i primer vicepresident del Centre d'Estudis Selvatans, i vinculat a moltes associacions i grups culturals. Destaca que la seva candidatura ha rebut una vuitantena de suports d'entitats i ajuntaments. "És un reconeixement, tant de Lloret de Mar en concret, com de la comarca de la Selva en general, a la seva trajectòria", valora Jiménez.

El Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, per la seva banda, "és una entitat de referència en el conjunt dels centres d'estudis de l'àrea de Barcelona, que ha dut a terme, al llarg dels més de quaranta anys de trajectòria, molta activitat de reivindicació de patrimoni", afirma la directora de l'IRMU.

L'entrega dels guardons suposen un dels actes centrals del Recercat. Enguany s'entregaran el dissabte 6 de maig a les 13.30 h al Teatre Municipal de Lloret de Mar, en un acte conduït per la periodista Txell Bonet, i que comptarà amb l'actuació del grup Jutglars i la Fàbrica del So.

Afegeix un comentari nou