‘Ferides de Lletra’: tertúlies literàries joves i en català
Comparteix
L’Ateneu Barcelonès inicia una nova etapa de les seves tradicionals amb un canvi de nom i imatge que vol atraure al públic més jove.
"Creiem que una molt bona manera de gaudir de la literatura és fer-ho de manera presencial, parlant amb els altres, perquè, a vegades, ens fa l'efecte que no hi ha lectors perquè no ens coneixem entre nosaltres", afirmen Núria Baños i Núria Contreras, responsables de la nova etapa de les tertúlies literàries de l'Ateneu Barcelonès. Baños és filòloga catalana i, actualment, està cursant el màster en estudis avançats en llengua i literatura catalanes. Contreras, per la seva part, compagina la seva activitat artística com a poetessa amb el doctorat en teoria de la literatura i literatura comparada que està realitzant a la Universitat de Barcelona.
Totes dues joves, apassionades per la literatura i sòcies de l'Ateneu Barcelonès des de fa poc més d'un any, s'han proposat donar una nova perspectiva a les tertúlies literàries d'aquesta institució històrica amb el projecte 'Ferides de Lletra'. El primer pas per aconseguir-ho, ha estat, tal com expliquen, canviar el nom i la imatge de les tertúlies. "Al principi ens va costar posar-nos d'acord amb el canvi de nom", expliquen les dues joves, "però és veritat que les dues som dones i que la major part del nostre públic és femení". "A més", afegeixen Baños i Contreras, "ens agradava el joc de paraules entre una ferida i l'expressió 'lletraferit'".
La renovació, a més de pel nom, passa també per la imatge de les tertúlies literàries. "Tota la renovació és una proposta que va sorgir del col·lectiu de joves de l'Ateneu", comenten les responsables de 'Ferides de Lletra', "era també el moment de què el projecte tingués xarxes socials, com una mena de DNI, i era l'oportunitat perfecta per canviar-li el nom".
Tot plegat amb un objectiu clar: atraure a les joves a parlar sobre literatura catalana en català. "Volem crear un espai de conversa entre els autors i els lectors, és clar, però també volem fomentar la comunicació entre els lectors en si", expliquen, "perquè sovint ens oblidem que el que hi ha darrere de la literatura són persones, de carn i ossos. Als instituts, per exemple, es llegeixen molts clàssics i sovint s'oblida als autors contemporanis i joves".
Poesia, narrativa i noves figures a les tertúlies
Les tertúlies de 'Ferides de Lletra' estaven centrades, fins ara, en un llibre en concret i la dinàmica consistia a convidar a la seva autora i parlar de l'origen de la història, els personatges, les temàtiques, etc. Però, en aquesta nova etapa, Núria Baños i Núria Contreras, volen que aquest format, més propi d'un club de lectura, evolucioni. "Un dels objectius per a aquest curs és fer que les tertúlies siguin més transversals, parlant de temàtiques més generals, no tant d'obres en concret". "Per exemple", explica Baños, "el nostre primer convidat ha estat Sebastià Portell i l'hem portat per parlar de la representació del col·lectiu LGTBI a la literatura catalana. La idea és que qualsevol persona que estigui interessada en un tema pugui apropar-se a la tertúlia, sense necessitat d'haver-se llegit l'obra, perquè això també pot ser una limitació".
A la combinació de sessions dedicades íntegrament a la poesia i d’altres a la narrativa, se suma també una altra novetat: la presència de convidades que van més enllà de les autores. "Volem destacar altres figures, com, per exemple, els traductors, perquè creiem que, en el cas de la literatura catalana, pot ser molt interessant saber com s’adapten les històries a la nostra llengua".
Democratitzar l’accés a la cultura i potenciar el talent jove
"Hi ha molt de talent jove a Catalunya, de tota mena, però especialment literari", defensen Baños i Contreras quan se les pregunta sobre l’actual panorama literari a casa nostra. "No només això, sinó que sembla que els joves no llegim quan, sovint, el que passa és que sovint som els que estem més ocupats".
A més de la disponibilitat, les responsables de ‘Ferides de Lletra’, volem posar el focus també en el privilegi que suposa tenir accés a la cultura. Contreras comenta "un llibre, de mitjana, pot costar uns deu o quinze euros, i no tothom té aquests diners per gastar-se en cultura, perquè amb aquests diners potser pots menjar durant tot un dia".
'Ferides de Lletra' vol facilitar l'accés a la cultura i fer-la atractiva, d'una altra manera, comptant amb la participació del públic. És per aquest motiu que Núria Contreras i Núria Baños animen a totes les joves interessades apropar-se a l'Ateneu Barcelonès i a seguir els seus perfils de xarxes socials per estar al cas de totes les activitats literàries que posin en marxa.
Afegeix un nou comentari