Irene Jaume: "Entenem la cultura molt allunyada de la cultura mercantilitzada"

Colectic
Autor/a: 
Sara Borrella
De esq. a dta.: Irene Jaume, Rodrigo Laviña i Anun Jiménez, socis de la cooperativa La Ciutat Invisible Font: La Ciutat Invisible
D'esq. a dta.: Irene Jaume, Rodrigo Laviña i Anun Jiménez, socis de la cooperativa La Ciutat Invisible Font: La Ciutat Invisible

Irene Jaume: "Entenem la cultura molt allunyada de la cultura mercantilitzada"

Autor/a: 
Sara Borrella
Colectic

Resum: 

Parlem amb la Irene Jaume, sòcia de La Ciutat Invisible, sobre cultura, comunitat i la importància de construir un ecosistema cultural sostenible i arrelat al territori.

Estem als dies previs de Sant Jordi i enguany serà ben diferent. Com sorgeix la campanya 'Llibreries Obertes' i com funciona?

És una campanya creada pel grup cooperatiu Som Cultura i l'agència Mortensen. Han creat una plataforma de prevenda de llibres molt interessant en què la comunitat lectora pot triar entre un catàleg de més de 6.000 llibres en català.

La venda del llibre va vinculada a la llibreria de proximitat del lector o lectora, si la llibreria forma part del catàleg de les gairebé 300 que s'hi han adherit arreu dels Països Catalans.

Creiem que és una iniciativa solidària i que té en compte la cadena del llibre. Amb un format diferent però també amb una mentalitat solidària ha aparegut la iniciativa de Virus editorial, que al ser distribuïdora, també ha iniciat una campanya en què vincula la venda del llibre a les llibreries de proximitat.

Com creieu que ajudarà a l'activitat de la vostra llibreria contra la influència d'Amazon i el capitalisme de plataforma?

Partim de la base que a la nostra cooperativa, i a la nostra comunitat, la cultura s'entén d'una manera molt allunyada de la cultura mercantilitzada i convertida en objecte de consum. El capitalisme de plataforma reforça aquest model i genera desigualtats, precarietat i pretén substituir la prescripció personal per un mer algoritme, entre d'altres.

Per contra, des de les llibreries cooperatives, defensem els nostres espais com espais culturals en què el centre no és l'intercanvi econòmic perquè vens a comprar un llibre, sinó que al centre hi són els interessos compartits, la socialització del coneixement, la creació de comunitats diverses i estables que fomentin relacions transformadores...

Aquesta setmana, engeguem la campanya 'Sempre és 23!', que agrupa 14 llibreries cooperatives del territori amb tres objectius: explicar que les llibreries hi som tot l'any i no només el dia de Sant Jordi, que fem xarxa i cooperem en lloc de competir i, finalment, que volem fer-nos visibles com a part de l'ecosistema de l'economia social i solidària.

És una campanya de llarg recorregut que comptarà amb activitats mensuals que s'aniran anunciant al llarg de la campanya, una manera de mantenir-nos organitzades, coordinades i amb moltes ganes de teixir propostes i estratègies futures.

Com veieu les 20 mesures extraordinàries per fer front a l’impacte de la COVID-19 en l’activitat i el teixit cultural aprovades pel Govern i el Departament de Cultura?

En aquest sentit la nostra posició en aquests temes sempre és col·lectiva, és a dir, estem estudiant totes les mesures que s'han fet públiques però no només des de la nostra cooperativa, sinó en un espai més ampli amb més cooperatives culturals.

Creiem que d'aquesta crisi només en podem sortir juntes i aprofitem l'espai d'articulació política entre les cooperatives culturals per generar propostes i demandes i practicar el suport mutu i la intercooperació perquè ningú no quedi fora i totes puguem 'surfejar' aquest tsunami.

Seguim confinats però les llibreries estan obertes. Ens recomaneu 5 llibres?

I tant! Us recomanarem dues novel·les com 'Pequeñas Mujeres Rojas', de Marta Sanz, i 'L'any del mico', de Patti Smith; dos assajos com 'La dinámica de la revuelta', d'Eric Hazan, i 'Els argonautes', de Maggie Nelson; i un llibre infantil que creiem que és molt adient per aquests dies i pels que vindran: 'La ciutat dels animals', del nostre soci col·laborador Joan Negrescolor.

Afegeix un comentari nou