Àmbit de la notícia
Cultural

Jordina Biosca: "Escoltar a una persona llegir en veu alta genera benestar"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Jordina Biosca, directora Festival En Veu Alta

En defensa del plaer de llegir en veu alta, l’Associació Artísitca Triskel celebra un festival anual i ofereix un servei de ‘voluntariat lector’.

És difícil trobar persones que llegeixin en veu alta davant d'un públic? En parlem amb la directora del Festival EVA (En Veu Alta) que se celebra anualment al Penedès i al Pradell (Priorat), Jordina Biosca. A banda de la gestió del festival, l’Associació Artística Triskel ofereix l’EVA 354, un servei de ‘Voluntariat lector’ que fa lectures en veu alta a espais públics o privats a hospitals, residències, domicilis particulars, biblioteques, etc. de l’Alt Penedès, en coordinació amb Serveis Socials municipals.

En l'era de la saturació informativa, és un oasi trobar persones que llegeixin en veu alta per plaer?

Hi ha gent que llegeix en veu alta davant d’un públic, el què passa és que s’ha institucionalitzat la pràctica. Es fa en moments de solemnitat, ja siguin funerals, lliuraments de premis, manifestos, etc. En tot cas, va mermant la gent que llegeix en veu alta per plaer. Cada dia es troba menys gent que llegeix en veu alta simplement perquè té ganes de compartir amb una comunitat disposada a escoltar. És important distingir per què i per a qui es llegeix en veu alta.

En què consisteix el voluntariat lector de l’EVA 354?

Som un grup de persones que ens apleguem en espais on se’ns ha demanat fer una lectura en veu alta per a un individu o col·lectiu. Anem a domicilis particulars, a llars d’avis, hospitals, residències, biblioteques, etc. Fem al voltant d’unes vuitanta lectures en veu alta en públic l’any perquè responem a qualsevol proposta que sorgeixi, ara mateix, en vuit municipis implicats al Penedès.

Qui pot fer de voluntària lectora?

A l’EVA 354 qualsevol persona que tingui ganes pot fer de voluntària lectora. És obvi que, d’entrada, has de tenir certes aptituds, però fem formacions obertes durant l’any.

"Tothom sap llegir però això no vol dir que tothom sàpiga retenir l’atenció del públic"

Es necessita formació prèvia?

Com en un grup excursionista, s’ha d’entrenar abans i recomanem assajar i fer audicions prèvies. Guiem en prosòdia, en el volum de la veu, en la cadència. És com caminar: tothom pot caminar però no tothom està preparat per anar al Matagalls. Tothom sap llegir però això no vol dir que tothom sàpiga retenir l’atenció del públic.

El Festival EVA seria el punt àlgid anual de la lectura en veu alta?

Emmarcades en el Festival EVA, aquest 2019 vam fer una quinzena de lectures en veu alta a espais com biblioteques, centres de dia, espais oberts, instituts, etc. Amb els i les joves vam començar a introduir-los en la lectura en veu alta en espais amb gent gran, per fer un trànsit generacional. Llegir en veu alta ho pots fer a qualsevol espai.

Com contribueix, l'oralitat, al benestar i cultura de qui escolta? I de qui llegeix?

Escoltar a una persona llegir en veu alta genera benestar. En primer lloc, perquè és un acte de comunicació, tot i que hi hagi una banda més proactiva que l’altra; hi ha una persona que està fent una cosa especialment per a tu. S’estableix un vincle afectiu.

En segon terme, l’oient pot imaginar, per tant, ha d’estar atent. Afavorim la capacitat d’atenció i d’abstracció de les idees sense necessitat de suport visual.

I per ambdues parts implicades, lectora i audiència, hi ha un treball cognitiu, de retentiva i de motivar la capacitat crítica. Amb una lectura en veu alta aprofundim més en els continguts dels textos perquè els compartim i multipliquem les opinions. En una lectura unipersonal, silenciosa, tirem milles pel propi delit de seguir llegint.

El més important, al capdavall, és que la trobada ens permet gaudir del plaer pel plaer. No tot ha de servir-nos per a una necessitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari