La nova temporada d'Apropa Cultura posa el focus en les persones en situació de sense llar
Comparteix
La xarxa de cultura inclusiva del país impulsa la campanya '#LaLlarDeTotes' amb una destacada programació d'activitats per a les més de 1.600 entitats socials i de la salut d'arreu de Catalunya.
La nova temporada d'Apropa Cultura, la xarxa de cultura inclusiva que uneix programadores culturals amb entitats socials i de la salut, se centrarà en les persones en situació de sense llar. Després d'impulsar en anys anteriors campanyes dedicades a la gent gran en risc d'aïllament o les persones amb problemàtiques de salut mental, des d'Apropa Cultura posaran enguany el focus sobre unes persones que són sistemàticament invisibilitzades i que, malauradament, veuen els seus drets vulnerats.
Com cada any, i ja en van setze, Apropa Cultura continuarà fent possible una cultura més inclusiva, accessible i diversa, facilitant l'accés a la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat, aquesta temporada incidint en el sensellarisme. "Volem assegurar-los que la cultura no els sigui negada, i poder garantir-los el dret d'accés a la cultura, que és un dret primordial", afirma la Clàudia Torner, coordinadora d'Apropa Cultura.
Recentment, es va celebrar l'acte de presentació de la temporada 2022/23 d'Apropa Cultura en el qual es va revelar la programació d'activitats i el projecte pilot de funcions matinals per a persones en situació de sense llar.
Moments de l'#ActeApropaCultura22 Un projecte de país per fer de la cultura #LaLlarDeTotes!
— Apropa Cultura (@apropacultura) October 24, 2022
https://t.co/3CNqNeHTmy pic.twitter.com/CjyjrRZPDZ
Més de cent seixanta equipaments culturals adherits obriran les seves portes a les persones usuàries de més de mil sis-centes entitats socials i de la salut de Catalunya, i a les quals oferiran un destacat programa que ja és present a quaranta-cinc municipis del territori. Aquesta xarxa, a més, no para de créixer, ja que enguany s'hi sumen vint-i-dos equipaments i promotors culturals, com ara el Museu del Futbol Club Barcelona, el Poble Espanyol, el Monestir de Poblet, i els Ajuntaments de Cardedeu, L'Espluga de Francolí i Santa Coloma de Gramenet, entre d'altres.
L'acte va comptar amb la presència de Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Aina Plaza, directora general de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a més d'altres representants de l'ajuntament i la diputació de Barcelona, representants d'entitats i dels principals equipaments del sector cultural i social del país.
Visibilització i sensibilització sobre el sensellarisme
Així, Apropa Cultura dedica la temporada 2022/23 a les persones en situació de sense llar, un fenomen en el que viu part de la població, però que encara continua sent molt desconegut per a la majoria de la ciutadania. "Pensem que des de la cultura tenim molt a fer en aquesta situació de la qual totes som corresponsables. Creiem que té aquest poder de visibilitzar i de sensibilitzar sobre una situació que durant la pandèmia es va fer encara més palesa", explica Torner, tot destacant la importància de garantir el seu accés a la cultura.
Enguany sota el lema '#LaLlarDeTotes', la campanya destaca el fet cultural com aquella llar en la qual tothom és més que benvinguda. Una llar en la qual es treballarà, amb la complicitat de les promotores culturals adherides a la xarxa i les entitats socials, contra l'estigma, la discriminació i l'exclusió del sensellarisme.
La tasca de sensibiització es farà en format de formació. Durant la temporada, i en col·laboració amb la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XAPSLL), es formaran els equips dels equipaments culturals en temes de sensellarisme. D'altra banda, el 20 de febrer de 2023 se celebrarà una jornada al MACBA, a Barcelona, sobre sensellarisme i cultura per parlar sobre sensellarisme, el vincle amb cultura i al voltant d'aquells projectes culturals que s'han treballat de bracet amb les entitats.
Del març a l'abril de 2023, es farà un cicle de xerrades en línia sobre el sensellarisme relacionat amb diversitat, dones i migració, per tal de trencar amb els estereotips existents. En aquest sentit, es desenvoluparà un projecte de caràcter artístic en col·laboració entre equipaments culturals de la xarxa Apropa Cultura i la XAPSLL.
Sessions matinals
Una de les novetats d'enguany és un projecte en el qual s'obriran sessions matinals a públics que, per les seves característiques i necessitats, sovint poden no sentir-se còmodes o no poden assistir a les mateixes funcions que el públic general. El projecte beu de la prova pilot impulsada l'any passat a l'Auditori de Barcelona i destinada, llavors, a persones en situació de sense llar. Aquest nou projecte es reprendrà a la primavera oferint, a tots els col·lectius, una programació per a adults durant els matins de dilluns a divendres.
Torner assegura que la prova pilot va funcionar molt bé, amb una resposta molt positiva entre les usuàries. "Són sessions relaxades en les quals les llums de la sala no estan necessàriament apagades; els decibels de la música no pugen més del compte, i el públic, si així ho necessita, pot sortir i tornar a entrar", afirma la coordinadora d'Apropa Cultura. "Això promou que moltes persones que de manera habitual no s'atrevirien a anar a un concert o un espectacle de dansa, hi assisteixin perquè saben que se sentiran còmodes", afegeix.
Amb aquest nou projecte, la xarxa fa un pas més en el reforç del seu perfil de creació de projectes culturals inclusius més enllà de la seva tasca d'obrir portes i crear ponts i vincles. I és que, tal com assenyalen des de la xarxa de cultura inclusiva, "quan obrir les portes de la cultura és insuficient, cal pensar altres maneres perquè ningú se'n quedi al marge".
Afegeix un nou comentari