La resistència per conservar el patrimoni històric de Sant Feliu de Llobregat

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
L'estació de tren de Sant Feliu de Llobregat és de les més antigues d'Espanya, i la seva inauguració va ser l'any 1854. Font: Salvem l'estació de Sant Feliu de Llobregat
L'estació de tren de Sant Feliu de Llobregat és de les més antigues d'Espanya, i la seva inauguració va ser l'any 1854. Font: Salvem l'estació de Sant Feliu de Llobregat
L'any 2021 es va determinar el seu enderrocament, ja que l'edifici és propietat d'Adif i aquesta ha optat pel soterrament de les vies. Font: Salvem l'estació de Sant Feliu de Llobregat
L'any 2021 es va determinar el seu enderrocament, ja que l'edifici és propietat d'Adif i aquesta ha optat pel soterrament de les vies. Font: Salvem l'estació de Sant Feliu de Llobregat
La plataforma ha presentat dues mocions al ple de l'ajuntament per defensar la conservació d'aquest patrimoni històric. Font: Salvem l'estació de Sant Feliu de Llobregat
La plataforma ha presentat dues mocions al ple de l'ajuntament per defensar la conservació d'aquest patrimoni històric. Font: Salvem l'estació de Sant Feliu de Llobregat

La resistència per conservar el patrimoni històric de Sant Feliu de Llobregat

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La plataforma Salvem l’Estació del tren de Sant Feliu de Llobregat ha presentat una moció per conservar les construccions històriques del municipi del pont de la riera de la Salut i l’estació centenària.

L’any 1854, la població de Sant Feliu de Llobregat inaugura la seva estació de tren, la qual s’integra en la línia Barcelona - Molins de Rei. Una construcció que ha passat a formar part del patrimoni històric de la capital del Baix Llobregat i de la totalitat del país, ja que forma part de les estacions en funcionament més antigues d’Espanya. L’any 2021, però, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat llença una consulta ciutadana en la qual s’aprova el seu enderrocament.

Aquest edifici històric permet fer una radiografia del Sant Feliu industrial, dibuixa com va arribar el tren a la ciutat, com es varen construir i planificar els carrers, i determina el perquè de la fisonomia de la localitat.

“El patrimoni no s'ha de consultar. La Constitució diu que l'has de mantenir, que l'has de protegir. La nostra proposta principal sempre ha estat reconstruir l’edifici en una ubicació propera a la seva original, per conservar aquest símbol de la nostra història i identitat”, expressa Jaume Solé, president de la plataforma Salvem l’Estació del tren de Sant Feliu de Llobregat.

Més de deu anys treballant per la història de Sant Feliu

La lluita de l’entitat es remunta a l’any 2010, quan es crea el moviment i, després de tretze anys de feina, continuen apostant per la conservació del patrimoni històric a través de la construcció d’una rèplica que conservi l’esperit de l’immoble original, amb les bigues, les gelosies i els diferents elements de construcció de valor patrimonial i arquitectònic.

La consulta que l’ajuntament de la població va realitzar l’any 2021, en la qual només va participar el 16% del total d’habitants, es demanava a la ciutadania de quina manera es preferia que es conservés aquest patrimoni: a través de la construcció de la rèplica o incorporar una vitrina amb algunes de les peces originals de l’edifici i un vinil, una imatge que mostrés com era l’estació. Es determinaven els diferents pressupostos de les propostes, amb una gran diferència entre ells.

Una moció que posa sobre la taula solucions a la situació

Amb un 84%, la resposta més aclamada va ser la creació de la petita mostra de les peces i el vinil, l’opció que també comportava una menor despesa pública. A partir d’aquest moment, la plataforma ha continuat amb la seva lluita i, a finals del mes de juliol, va presentar una moció al ple de l’ajuntament per la conservació de l’estació de tren amb motiu de les obres del soterrament de les vies i per la preservació del patrimoni històric del ferrocarril de Sant Feliu.

Dins aquesta moció, s’inclou un altre element patrimonial històric de la ciutat, el pont de la riera de la Salut, també construït l’any 1854. És un dels primers ponts d’Espanya que es va construir amb maons vermells, un material que era més econòmic que la pedra i va ser un dels primers elements a utilitzar ciment de pòrtland a Catalunya. Aquesta construcció és de l’enginyer anglès Michel de Bergue, el qual es va inspirar en l’arquitectura dels ponts de l’Anglaterra victoriana.

L’edificació té una estreta relació amb l’estació de tren, ja que permet el pas del ferrocarril gràcies al fet que l’estructura salva el traçat de la via fèrria que passa per la riera de la Salut. “L'estació del tren, amb el projecte que va dissenyar Adif, no la poden mantenir. L'han d'apartar del camí i per això la tiraran a terra. En canvi, el pont no els molesta. Tot depèn de la voluntat dels polítics de la ciutat”, explica Jaume Solé.

Una resolució agredolça

La resposta de les diferents formacions polítiques del municipi davant la moció ha estat diversa. L’equip de govern, format pel PSC, Tots Som Sant Feliu i Veïns per Sant Feliu han votat en contra. Esquerra Republicana i En Comú Podem es van abstenir. I els dos partits de l’oposició, el Partit Popular i Vox van votar a favor. Per tant, la moció es van resoldre com a rebutjades.

“Dins d’aquestes, també demanàvem la creació d’una taula per estudiar les possibles alternatives per conservar el patrimoni històric ferroviari de la ciutat i considerar aquesta construcció de la rèplica de l’estació, un cop acabades les obres de soterrament, en un emplaçament diferent de l’actual”, detalla Solé.

La plataforma va emfatitzar la importància de mantenir el diàleg amb totes les formacions polítiques per determinar propostes de conservació del patrimoni, una idea a la qual tots els grups donen suport. “Aquesta és la nostra victòria. Hem guanyat disponibilitat per parlar-ne i, sobretot, per intentar que el pont es preservi. Crec que tenim opcions esperançadores. Nosaltres continuarem amb la lluita per aconseguir que es pugui construir la rèplica”, destaca Jaume Solé.

El mes de juny, una persona va ocupar l’edifici de l’estació històrica com a forma de reivindicació de la importància de la seva conservació, durant el període d’obres del soterrament de la via.

Afegeix un comentari nou