L'Associacionisme Cultural, a favor de l'autogovern i el referèndum

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Consell de l’Associacionisme Cultural Font: Consell de l’Associacionisme Cultural
Consell de l’Associacionisme Cultural, 23 de setembre de 2017.

L'Associacionisme Cultural, a favor de l'autogovern i el referèndum

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Les 32 federacions de cultura popular catalanes que conformen el Consell de l’Associacionisme Cultural redacten un manifest per l’1-O.

Les principals entitats de la cultura popular i de l’associacionisme cultural, que representen voltant de mig milió de persones associades, han redactat el Manifest de la Cultura Popular de Catalunya en defensa dels drets civils dels catalans i catalanes i de la celebració del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

El 23 de setembre, les 32 federacions de cultura popular catalanes que conformen el Consell de l’Associacionisme Cultural (CAC) han consensuat un posicionament comú sobre el Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya i els fets relacionats al seu voltant els últims dies. Es pot llegir en diverses llengües:

Manifest en castellà
Manifest en euskera
Manifest en anglès
Manifest en francès


En el manifest, el Consell ressalta “el ple suport a les institucions de Catalunya i a les seves decisions”, i manifesta “el rebuig i la condemna més enèrgica a les actuacions desplegades pel Govern de l’estat espanyol per impedir la lliure participació dels catalans i les catalanes en un procés democràtic com és el referèndum de l’1 d’octubre”. En el text, el Consell manifesta el seu “compromís inequívoc en la defensa de les llibertats democràtiques” i la seva “oposició a qualsevol iniciativa que limiti l’autogovern o l’exercici de llibertats civils, com ara la llibertat de consciència, la llibertat de premsa, la llibertat d’expressió i opinió, la llibertat de reunió, el dret a la igualtat de tracte davant la llei, i el dret a decidir”.
Segons el manifest, el Consell “no pot restar en silenci quan els poders de l’Estat espanyol infringeixen les lleis, demostren un clar menysteniment als drets civils dels ciutadans, i agredeixen a les entitats culturals i cíviques, a les institucions i a l’autogovern del poble de Catalunya”.

El Consell de l’Associacionisme Cultural ha acordat que el document es llegirà a l’inici de tots els esdeveniments organitzats durant aquests dies per les federacions participants al text.


Què és el Consell de l’Associacionisme Cultural?
El Consell de l’Associacionisme Cultural és el màxim òrgan consultiu del Departament de Cultura en relació amb la cultura popular, la dinamització sociocultural i l’associacionisme cultural. Està integrat per les principals entitats representatives d’aquest àmbit a Catalunya. Actua com a òrgan de participació, d’impuls i de coordinació amb el sector de l’associacionisme cultural i representa, de manera directa, més de 500.000 persones. El Consell facilita al Departament de Cultura recomanacions i orientacions en la implementació, el seguiment i l’avaluació de les polítiques establertes en relació amb el foment, la protecció i la difusió de l’associacionisme cultural; proposa iniciatives i actuacions en àmbits com la formació, la detecció de noves fonts de finançament, l’eficàcia en la gestió de les entitats i dels seus equipaments, o en aspectes que incideixin en la millora de les funcions i les activitats associatives; fa seguiment de l’estat i detectar les necessitats dels diversos sectors de l’associacionisme cultural; elabora informes i dictàmens no vinculants; presta assessorament tècnic en matèria de cultura en l’àmbit del foment i la protecció de l’associacionisme cultural, i dona suport i col·labora amb el CoNCA en l’elaboració de l’informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts de Catalunya.

Afegeix un comentari nou