Núria Càrcamo: "Estimem Sant Jordi, però les llibreries hi som tot l'any"

Colectic
Autor/a: 
Eneida Iturbe
La Núria Càrcamo advoca per construir un sector cultural cooperatiu, sostenible i arrelat al territori. Font: Núria Càrcamo
La Núria Càrcamo advoca per construir un sector cultural cooperatiu, sostenible i arrelat al territori. Font: Núria Càrcamo
Núria Càrcamo i Aitor Martos van inaugurar a finals de 2017 la Llibreria Sendak Font: Llibreria Sendak
Núria Càrcamo i Aitor Martos van inaugurar a finals de 2017 la Llibreria Sendak Font: Llibreria Sendak

Núria Càrcamo: "Estimem Sant Jordi, però les llibreries hi som tot l'any"

Autor/a: 
Eneida Iturbe
Colectic

Resum: 

L'estat d'alarma i l'ajornament de la Diada de Sant Jordi posen en perill les llibreries de proximitat. En parlem amb la Núria Càrcamo, de la Llibreria Sendak.

El sector del llibre ha ajornat la celebració de la Diada de Sant Jordi. Així i tot, és probable que durant la setmana del 23 d'abril pugin les vendes en línia de llibres. Les llibreries independents fan una crida per reservar-hi els llibres o comprar xecs regal. Així, no es posa en risc a ningú i es dona suport al comerç de proximitat. Ens ho explica la Núria Càrcamo, llibretera de la Llibreria Sendak, especialitzada en literatura infantil i juvenil.

Us heu sumat al manifest #Santjordietstu. Què reivindiqueu amb aquesta iniciativa?

És un text que ens representa al cent per cent. Reivindiquem sentit comú i responsabilitat davant la situació d'emergència sanitària que estem vivint. Des de la Cambra del Llibre ja es va anunciar que, enguany, el Dia del Llibre se celebrarà més tard, quan les condicions ho permetin.

Dit això, i tot i que el comerç en línia estigui permès, les llibreries signants defensem que les persones celebrin la Diada amb el cor, però també amb el cap, i que si igualment volen comprar o regalar llibres, ho facin fent servir sistemes de compra avançada (encàrrecs o reserves a través de correu electrònic, compra de xecs o vals regal...), que garanteixin que els llibres seran lliurats després del confinament.

D'aquesta manera cuideu les persones i també les llibreries de proximitat.

Ho defensem per responsabilitat amb la comunitat i per parar la línia de contagis. No volem exposar ningú ni posar en risc la salut d'altres persones afavorint l'enviament massiu de llibres durant la setmana del 23. Els llibres no són essencials. Poden esperar.

A més, pensem que és una manera d'ajudar a les llibreries a resoldre els greus problemes de liquiditat que pateixen, contribuint així a la seva subsistència, i a què l'ecosistema del llibre continuï sent plural, independent i arrelat al territori. Reivindiquem, també, la llibreria independent, la paciència i el bé comú enfront d'Amazon, les grans cadenes de llibreries i la lògica consumista imperant, també, en el Dia del Llibre.

En què consisteixen els Cupons Sendak?

Els Cupons Sendak formen part d'una campanya de microfinançament popular i solidari que vam posar en marxa fa unes setmanes i que promocionem des del nostre web i xarxes socials. S'articula a través de la venda de Cupons Sendak, que es poden comprar al nostre lloc web. L'únic que ha de fer la persona interessada és decidir l'import i omplir un senzill formulari. Un cop fet això, pot fer el pagament mitjançant PayPal o transferència bancària.

Els cupons els personalitzem al gust amb el nom de la persona o destinatari (també podem afegir el títol d'un llibre en concret o el text "val per al llibre que més t'agradi" si es tracta d'un regal) i els enviem per correu electrònic a l'adreça que ens han facilitat prèviament. Quan obrim de nou la llibreria es podran bescanviar pels llibres o joguines que es vulgui.

Arran del confinament, heu creat un canal de Telegram. Què hi feu?

El canal no és nou. El tenim obert des del setembre del 2018, però els darrers mesos el teníem aturat perquè no donàvem l'abast amb la feina a la llibreria. Per tant, cal parlar més aviat de represa.

La iniciativa es diu 'Contes per Telegram', en homenatge al clàssic Contes per telèfon de Gianni Rodari. Al canal, públic i obert a tothom, compartim diàriament un àudio amb un conte, relat breu o poema. Tan sols cal subscriure's al canal. Qui ho faci, a més, també té accés a totes les lectures de literatura infantil que hem fet fins ara, que són moltes. Actualment comptem amb prop de 1.200 subscriptors.

Les llibreries cooperatives de Barcelona esteu ara unint forces més que mai?

Sí, així és. Ara tenim el temps necessari per asseure'ns, parlar i adonar-nos de tot el que tenim en comú i veure de quina manera ens podem ajudar unes a les altres, ara més que mai, tot defensant l'economia social i solidària i posant la vida al centre de la nostra activitat. Volem tenir cura de l'ecosistema del llibre, cooperar entre nosaltres, no competir. Perquè juntes som més fortes i contribuïm a construir un sector cultural cooperatiu, sostenible i arrelat al territori.

Aquesta cooperació està donant els seus fruits, oi?

Sí, aquest mes d'abril posem en marxa una campanya impulsada per les llibreries cooperatives i oberta a adhesions d'altres actors de la cadena del llibre que se sentin identificats amb els valors de la campanya i el model de llibreria que defensem. La campanya porta per nom 'SEMPRE ÉS 23'. Amb la seva difusió volem desestacionalitzar Sant Jordi i fer xarxa entre les llibreries cooperatives i de proximitat.

Volem fer-nos visibles com a part activa del sector de la cultura i defensar una idea clau: que les llibreries hi som tot l'any. Cada dia treballem per oferir propostes culturals de qualitat; cada dia recomanem llibres; cada dia estem a la disposició de les persones i les entitats. Un model cultural concentrat i centralitzat en un sol dia (Sant Jordi) ens fa molt vulnerables. Estimem Sant Jordi i el volem seguir celebrant, però també volem fer-nos més presents els altres 364 dies de l'any.

Creieu que la situació actual fa que la ciutadania valori més el comerç local?

Com sempre, hi ha de tot. Hi ha persones que el valoren més que mai i se n'adonen, sobretot ara, de com de necessari és el comerç de proximitat. En aquest sentit, hem rebut moltíssimes mostres d'estima i suport dels nostres clients, amics, veïns i veïnes a través del correu electrònic, les xarxes socials, el whatsapp..., que desitgem que tornem a obrir ben aviat i que valoren enormement la llibreria com a punt de trobada i actiu cultural del barri. Som generadors de comunitat. I aquesta comunitat valora la nostra feina més enllà de la venda de llibres. Valora el tracte humà, la personalització, la conversa, la cura dels altres.

És temps de solidaritat. Hi ha moltes persones que entenen que només cuidant-nos uns als altres i fent xarxa ens en sortirem. Per descomptat, hi ha qui continua optant per grans plataformes de venda en línia, i que si ja abans no era client del comerç local, continua ara sense ser-ne i sense donar-hi suport.

Afegeix un comentari nou