Primer Protocol de prevenció, detecció i actuació contra l'abús sexual infantil del món casteller
Comparteix
Els Castellers de Barcelona elaboren un document per sensibilitzar i visibilitzar l'assetjament sexual a infants i adolescents.
L'entitat castellera barcelonina ha publicat un Protocol de Prevenció, Detecció i Actuació contra l'Abús Sexual Infantil, document pioner en el món casteller. Elaborat per la Comissió d'Equitat de la Junta de la Colla, neix amb l'objectiu de sensibilitzar sobre l'existència d'abusos sexuals a la infància i adolescència, visibilitzar la vulnerabilitat de les persones menors d'edat i reivindicar la importància d'aplicar una gestió eficaç en aquests casos.
El document, a l'abast de tothom, és una eina de prevenció, detecció i protecció dels Drets dels Infants i Adolescents davant de qualsevol mena de violència o maltractament. No només assegura la protecció i l'atenció de menors a través de l'activació de recursos d'assistència, sinó que sensibilitza i forma a adults sobre les dimensions d'aquests successos i les pautes a seguir, a més d'educar als menors a identificar situacions de risc i desenvolupar mecanismes d'autoprotecció.
El protocol és fruit dels esforços que la Comissió d'Equitat dels Castellers de Barcelona ha dedicat a sessions obertes de caràcter participatiu. També compta amb el suport de la Fundació Vicki Bernadet, entitat dedicada a l'atenció, prevenció i sensibilització d'abusos infantils, que ha facilitat a la Colla protocols similars per usar-los com a referència. Al mateix temps, el document inclou aportacions d'informes publicats per ajuntaments i entitats d'oci.
Aquest matí hem presentat a la Colla el Protocol de Prevenció, Detecció i Actuació contra l'Abús Sexual Infantil (ASI).
— Castellers de Barcelona (@CdBCN) October 17, 2021
El document s'ha construït participativament, en sessions obertes, en el marc de la Comissió d'Equitat.#castellers #castelleres https://t.co/Cuxgbdtueq
Respecte al seu contingut, d'entrada l'informe exposa un marc conceptual per entendre les dimensions de l'abús sexual infantil. Seguidament, s'indica els procediments interns a seguir en casos d'assetjament, el circuit de notificació en cas de detecció d'un incident i s'adjunta un annex amb pautes de gestió dels diferents nivells de risc d'abusos en activitats castelleres.
Malgrat tot, en Gregori Samper, integrant de la Comissió d'Equitat de la Colla, insisteix que cap indicador és constituent per si mateix. Pot ser que múltiples símptomes coincideixin, però això no implica que s'hagi produït un abús. A més, no correspon a la Colla emetre un veredicte: l'entitat acompanya en el procés a les víctimes, notifica als Mossos i demana suport a entitats com la Fundació Vicki Bernadet o a la Unitat Funcional d'Abusos al Menor (UFAM) perquè els puguin assessorar en l'atenció i els procediments.
"El més important és tenir un personal format en l'atenció en els nens i nenes, perquè és a través d'aquesta vinculació amb la canalla que podem detectar canvis i identificar si realment hi ha elements de risc", expressa Samper. Des de la Comissió recalquen que per construir un vincle educatiu positiu, segur i de confiança, és necessari disposar d'adults formats i preparats per vetllar correctament pels drets dels infants i adolescents.
Versió beta
L'entitat castellera barcelonina ha posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per tal que totes les colles del territori que ho desitgin puguin implementar-lo i, al mateix temps, puguin suggerir-ne canvis i observacions. "El document és revisable i ampliable, no és més que una versió inicial que posem a disposició de la Coordinadora esperant noves aportacions", afirma Gregori Samper.
La Comissió també adverteix que les línies pedagògiques que segueix el protocol poden estar desfasades. "La tendència pedagògica actual va en una altra direcció, però nosaltres ens trobem en un punt massa inicial com per incloure-les", admet l'integrant de la Colla, "un exemple d'això és l'ús actual de vestuaris mixtos, un fet que nosaltres no hem pogut adaptar".
Afegeix un nou comentari