Una campanya per lluitar contra la censura a les revistes editades en català
Comparteix
La iniciativa 'Més fortes que la censura', impulsada per l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i la Generalitat de Catalunya, regalarà a una entitat una subscripció a una revista per cada nou abonament.
Descobrir, El Tatano, Cuines... i mil capçaleres més que ens han acompanyat tota la vida. Malgrat la llarga trajectòria que acumulen les revistes en català, la censura de diverses publicacions a Borriana, al País Valencià, orquestrada per l'Ajuntament del municipi on governen el Partit Popular i Vox, va representar un atac frontal a la llengua.
Concretament, van decidir cancel·lar les subscripcions de cinc capçaleres en català de la biblioteca municipal: El Temps, Camacuc, Sàpiens, Enderrock, Llengua Nacional i Cavall Fort, impedint així que les habitants poguessin arribar als continguts, amb la intenció de "no continuar promovent el separatisme català", tal com va anunciar el regidor de Cultura, Jesús Albiol.
En suposar una amenaça contra el català, la societat, les entitats i les institucions públiques van decidir actuar, fent protagonistes les capçaleres. Així, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) va impulsar la campanya 'Més fortes que la censura' amb l'objectiu d'aconseguir que "cap racó del nostre domini lingüístic no es quedi sense publicacions en la nostra llengua".
Subscripcions amb doble fons
La principal fita és fer augmentar les subscripcions de les revistes per evitar que caiguin en l'oblit. Per això, la particularitat de la campanya rau en el fet que, per cada subscripció a una de les revistes del catàleg, s'enviarà una subscripció gratuïta del mateix llançament a una entitat aleatòria, una mena de '2x1'. Així doncs, amb un abonament podem contribuir a perllongar la vida de les publicacions periòdiques en català mentre aprenem, a més d'augmentar-ne la difusió.
Pot participar en la campanya qualsevol persona o entitat que així ho desitgi, a través d'un procediment senzill. Al lloc web habilitat per a la iniciativa, la persona o associació en qüestió ha de seleccionar una de les capçaleres disponibles, omplir els camps indicats i pagar la quantitat total per completar la subscripció.
Una vegada s'hagi fet efectiva, la mateixa subscripció s'assignarà de forma automàtica i aleatòria a una de les entitats dels Països Catalans. A la base de dades hi consten entitats, associacions, escoles, instituts i altres centres educatius, tot i que també es pot formular una petició per afegir-ne una de nova.
Pel que fa a les publicacions disponibles, l'APPEC ha creat un catàleg amb totes les capçaleres classificades en diverses temàtiques: ciència, cultura, gastronomia, història, infantil, informació, música i viatges, per facilitar la cerca. Hi consten totes les que formen part de l'associació, però també s'ofereix l'oportunitat de poder afegir qualsevol revista editada en català que sigui d'àmbit nacional i vulgui participar en la campanya.
A un clic de defensar el català
No només es parteix de la idea de promocionar i preservar la llengua, sinó que es donarà un petit impuls a entitats i associacions per enfortir els vincles amb el català. Per això, es distribuirà de manera justa: una entitat només podrà rebre una subscripció a cadascuna de les capçaleres, però mai dues d'una mateixa revista. Tot i ser un enviament aleatori, s'han relacionat les revistes amb els llocs d'enviament per fer una repartició lògica. Per exemple, expliquen que una revista infantil no podrà enviar-se a un institut o a un casal de gent gran.
'Més fortes que la censura' ha estat impulsada per l'APPEC, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren la Plataforma per la Llengua i la Federació Llull, que hi suma Òmnium Cultural, Acció Cultural pel País Valencià i Obra Cultural Balear. La iniciativa va ser anunciada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el passat mes de juliol com a resposta de la censura valenciana.
Per difondre el projecte i poder arribar al màxim de persones, la campanya compta amb un vídeo breu, però amb un missatge clar i concís: "La censura es creu molt forta, fins que li demostrem que nosaltres ho som més", fent estreta referència a la lluita contra el feixisme.
Poc més d'un mes després d'iniciar-se, ja ha començat a donar els seus fruits: ja s'han produït més de mig milió de subscripcions. Diverses cares conegudes s'han unit a la lluita per salvaguardar la llengua catalana i cada vegada més capçaleres decideixen adherir-se a la iniciativa.
Afegeix un nou comentari