Una setmana solidària amb Egunkaria

Una setmana solidària amb Egunkaria

Resum: 

Coincidint amb una sèrie d’actes organitzats amb motiu de la Setmana de solidaritat catalana amb Egunkaria, (cliqueu aquí), us reproduïm un escrit de Joan Maluquer sobre quest lamentable fet, publicat al número 4 de la revista TORNAVEU.

Són les dues de la matinada i els agents de la Guàrdia Civil irrompen en una casa al País Basc, a prop de Sant Sebastià. Mentre en una habitació encanonen un home, al menjador un guàrdia civil vigila armat la dona i el seu infant. Al pis de dalt i a les cambres els altres agents regiren les coses, enderiats en no se sap què, i el guàrdia civil deixa anar: “¡Hay muchos libros en esta casa!”

Es tracta de l’operació dirigida pel jutge Del Olmo contra l’únic diari escrit en èuscar, Euskaldunon Egunkaria. Els agents de la Guàrdia Civil escorcollen la casa de Joan Mari Torrealdai, president del consell d’administració del diari. Uns altres guàrdies civils actuen de manera similar amb nou responsables més d’Euskaldunon Egunkaria, entre ells el director Martxelo Otamendi.

L’objectiu adduït és desarticular la maquinària de finançament d’ETA. (Es veu que editar un diari íntegrament en èuscar dóna un munt de rèdits reinvertibles.) La casa assaltada és la d’un periodista i sociòleg, membre de l’Acadèmia Basca, director de la revista mensual de pensament en èuscar Jakin, autor d’una quinzena de llibres i un dels especialistes en la producció editorial basca més important, a banda de ser un estudiós sobre la censura contra els llibres en èuscar.

Joan Mari Torrealdai i la resta de detinguts, gent de cultura, reben un tracte vexatori i estan seixanta hores incomunicats. Això era l’any 2003 i ara som al 2010. Han passat set anys. Finalment, es pot celebrar el judici i el fiscal de l’Estat demana el sobreseïment de la causa per manca de proves. Tota l’operació s’ha basat en una intuïció personal d’un cap de la Guàrdia Civil, esperant poder trobar les proves (inexistents) posteriorment. Han passat els anys i l’Estat (s’amagui qui s’amagui rere aquesta denominació) ha aconseguit arruïnar un projecte empresarial i periodístic i que durant aquests anys el comú de la gent hagi pogut pensar que la cultura en èuscar està directament relacionada amb el terrorisme. Per als inductors deu haver estat una bona collita, però es tracta d’un atemptat contra un mitjà de comunicació i contra una cultura que gosen expressar-se en una llengua diferent de la castellana. Potser aquest ha estat el delicte.

Joan Maluquer i Ferrer

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou