Vaixells de paper rumb a La Moncloa

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Vaixells de paper rumb a La Moncloa

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Amnistia Internacional tanca la campanya "No més morts al mar #SOSEurope" per reclamar a la UE més recursos per salvar vides a les persones migrants que creuen el Mediterrani.

Cada any, milers de persones inicien viatges perillosos en embarcacions precàries amb l’esperança d’arribar a Europa. Algunes fugen de conflictes, violacions de drets humans o de la pobresa extrema. En els darrers deu anys, els països europeus s’han centrat cada cop més en impedir que aquestes persones arribin, ni tan sols, a posar el peu en territori europeu, incomplint les seves obligacions internacionals. Els governs sovint recorren a pràctiques que obliguen a les persones migrants a utilitzar vies perilloses per arribar al vell continent amb conseqüències catastròfiques.

Coincidint amb la celebració del Festival Cruïlla 2015, aquest passat cap de setmana, Amnistia Internacional de Catalunya ha tornat ha estar present al certamen musical com a entitat col·laboradora, amb un estand al Parc del Fòrum, en l’últim acte de recollida de firmes en suport a la campanya #SOSEurope. El portaveu d’Amnistia Internacional Catalunya, Daniel Vilaró, explica la urgència de demanar a la Unió Europea que incrementi els recursos de salvament i asil a les persones que es juguen la vida a alta mar per cercar un futur més amable.

Per què aquest missatge d’auxili?

El 2014, es van comptabilitzar més de 3.500 persones mortes o desaparegudes quan intentaven creuar el Mediterrani. Només fins el mes d’abril d’enguany, es van registrar més de 1.800 morts i desaparicions, el que representa 100 vegades més que el mateix període. Aquestes dades van fer disparar l’alarma i Amnistia Internacional va desplegar la campanya europea No més morts al mar. #SOSEurope, que denuncia la perillositat de les rutes que es deriven de les polítiques de migració i asil a les persones que cerquen refugi a ultramar.

Amb aquestes xifres en mà, què està fallant en les polítiques de salvament que s’implementen des de la Unió Europea?

Són esfereïdores les xifres. A finals de l’any passat, Frontex, l'agència responsable de la vigilància de les fronteres exteriors de la Unió Europea, va substituir l’operació “Mare Nostrum” per l’operació “Tritó”, per limitar la vigilància a la Mediterrània. Aquest canvi d’estratègia va ser contraproduent perquè els vaixells i dispositius de salvament van deixar d’endinsar-se a alta mar, a les zones on les persones que naveguen a la deriva estan en màxim risc de perdre la vida. Aquest fet es va traduir en més morts durant els primers mesos de 2015. Detectat l’increment, el Parlament Europeu va aprovar –el mes d’abril- l’ampliació del mandat de l'operació Tritó per incloure operacions de recerca i rescat a escala europea. Els resultats són evidents: des de l’abril fins avui, s’han xifrat un centenar de persones mortes; per tant, una reducció considerable en tres mesos. Encara queda feina per fer, però.

El que cal, doncs, és posar el centre d’atenció a alta mar.

És evident que les persones que busquen sortida a situacions desesperants fugen dels seus països perquè no tenen més eina que l’esperança d’un futur millor. És responsabilitat de tots els països proporcionar el màxim de mitjans i recursos per vetllar per les seves vides. I no podem esperar des de les fronteres, cal anar a alta mar, que és on hi ha més possibilitats de salvar les persones refugiades a l’aigua. Des d’Amnistia Internacional volem llançar un missatge clar: que la UE no redueixi els efectius que, s’ha constatat, salven vides.

“Ens trobem davant de la pitjor crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial”

D’aquí la metàfora de la campanya amb els vaixells de paper?

Ens trobem davant de la pitjor crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial. Demanem als líders polítics europeus que prioritzin, per damunt de tot, polítiques de salvament de persones migrants i refugiades al mar. Tots els mitjans s’han d’enfocar a salvar vides, amb mesures concretes que estableixin quants i quins recursos es destinaran a aquest objectiu. Els vaixells de paper simbolitzen els vaixells de la desesperació que naveguen rumb a un possible refugi a Europa.

On aniran a parar aquests vaixells?

Els vaixells amb missatges, junt a les 800 firmes que hem recollit durant els dos dies del Festival Cruïlla –més les que s’han recollit aquests mesos a nivell estatal-, es faran arribar al president espanyol, Mariano Rajoy, per a que la UE freni les morts de migrants i refugiats al mar.


La d’aquest 2015, ha estat la sisena edició en la que Amnistia Internacional ha participat a l’espai d’entitats del Festival Cruïlla. El certamen ha establert un preu d’abonament solidari amb 2€ destinats a l’entitat.

Més abast per a l’operació Tritó

El mes d’abril, el Parlament Europeu reclamava a la UE i als seus Estats membres que estableixin un mandat clar per a Tritó, per "expandir la seva zona d'operacions i ampliar el seu mandat a operacions de recerca i rescat a escala europea" (Tritó és coordinada per Frontex i actualment actua només a un màxim de 30 milles nàutiques de la costa italiana).

La UE i els països membres han de garantir que les obligacions de recerca i rescat es compleixen de manera efectiva, subratlla la resolució, aprovada fa quatre mesos, amb 449 vots a favor, 130 en contra i 93 abstencions.

El Parlament demana una "operació europea de rescat sòlida i permanent, que, com Mare Nostrum, actuaria a alta mar i a la qual tots els Estats membres contribuirien financerament, amb material i actius". A més, els eurodiputats van instar la UE a cofinançar aquesta missió i implementar quotes obligatòries per distribuir als sol·licitants d'asil entre els països de la UE, majors contribucions per als programes de reassentament, millor cooperació amb tercers països i mesures més dures contra els traficants de persones.

Afegeix un comentari nou