5 plataformes cooperatives en línia per al consum conscient

Colectic
Bosses amb comandes del Mercat Arrels. Font: Arrels
Bosses amb comandes del Mercat Arrels. Font: Arrels

5 plataformes cooperatives en línia per al consum conscient

Colectic

Resum: 

La digitalització fa proliferar opcions per comprar per internet, també dins del model cooperatiu.

La digitalització, a la qual s'hi ha sumat un confinament, ha transformat l'economia i ha fet proliferar les opcions del comerç online. L'economia de plataforma també ha arribat al model cooperatiu i al consum conscient.

Tot i que en la majoria dels casos és més sostenible fer la compra de forma presencial, a les zones rurals on s'ha d'agafar el cotxe la compra en línia de productes de proximitat i sostenibles pot suposar una reducció de les emissions. A les zones urbanes, triar el consum responsable continuarà sent més sostenible que algunes opcions de productes importats en macrosupermercats amb dinàmiques capitalistes.

A més, el model cooperatiu suposa una alternativa en sí mateixa pel fet que les persones sòcies que hi treballen són copropietàries del projecte i prenen decisions acordades democràticament.

Us proposem un llistat d'opcions per fer una compra cooperativa i responsable:

Mercat Arrels

La cooperativa Som*, conjuntament amb Unió de Pagesos, i les persones fundadores i productores del projecte, engeguen Arrels arran de l'èxit de la campanya Llibreries Obertes, en la qual la cooperativa posa a disposició la seva experiència en gestió digital i en coordinació de comunitats.

Amb Arrels, aposta per la terra per oferir una alternativa al model de distribució alimentària de les grans corporacions alhora que vol garantir la remuneració digna de la pagesia i la lliure decisió de les persones consumidores. Ho fa a través del mercat, a més de la publicació d'una revista i d'una ràdio que emet per internet.

El projecte ja té el suport de més de 3.300 socis i sòcies fundadores, prop de 300 productors i més de 10.000 seguidors. Tots els productes són de collita, producció i/o elaboració pròpies, i els processos de la producció tenen cura del medi ambient.

Per comprar a Arrels has de ser sòcia fundadora i pagar una quota anual de 50 euros. A través de la web, un cop et registres amb la teva adreça, pots veure els productes que les productores ofereixen al teu "mercat local", i fer una compra, que ha de ser d'un mínim de 50 euros per cobrir el transport. El pagament es fa amb targeta de crèdit i no té despeses d'enviament.

La distribució es fa setmanalment com en els mercats locals, una logística que garanteix que el transport és sostenible a través d'una ruta optimitzada, i que el producte és fresc i de proximitat. Cada productora prepara la comanda de manera personalitzada i Arrels s'encarrega de distribuir-les.

La Zona

La cooperativa Opcions va impulsar aquest supermercat cooperatiu en línia aquest mateix any, conjuntament amb Coopdevs, Koiki, i Agència Talaia, i amb el suport de Dies d’Agost i La Pera Comunicació, Fent País, la Federació d’Ateneus de Catalunya i Goteo.

En el marc de l'Economia Social i Solidària i amb la intenció d'oferir alternatives per a un consum conscient, aquesta plataforma comercialitza productes i serveis més enllà de l'alimentació proporcionat per iniciatives que tenen en compte la sostenibilitat, el medi ambient, la responsabilitat social i la proximitat, que informen sobre l'impacte del consum, que aposten per una logística sostenible i una governança participativa, i que promouen la intercooperació.

Mengem Ponent

La cooperativa Mengem Garrigues va començar en plena pandèmia agrupant petites productores per vendre productes a domicili al Segrià, Les Garrigues i el Pla d’Urgell i ha anat ampliant productes i zona d'abastament fins a l'Urgell i la Segarra fins a convertir-se en Mengem Ponent.

A la seva plataforma hi trobem més de 300 productes collits o elaborats a la zona, sans, de temporada i ecològics. La distribució també es fa setmanalment per optimitzar el procés i fer-lo el més sostenible possible.

Viniscoop

Aquesta plataforma vol posar en valor el vi cooperatiu produït a Catalunya, que suposa la meitat de la producció total. Aposten pel model cooperatiu i, per tant, democràtic i participatiu, que posa al centre les famílies agricultores i la tradició, el territori i la sostenibilitat.

Per això, a la plataforma categoritzada per vins blancs, negres, rosats i caves, i amb un filtratge segons la denominació d'origen, s'hi expliquen els valors que hi ha darrere dels vins i altres informacions sobre la seva producció i les possibilitats de maridatge.

L'Olivera

Aquesta cooperativa de l'Economia Social i Solidària cultiva, elabora i comercialitza oli i vi d'agricultura ecològica a través del seu Centre Especial de Treball (CET) on hi treballen persones amb discapacitat i d'altres projectes d'inclusió social.

A la seva botiga en línia, hi podeu trobar els seus productes. Els valors que hi ha al darrere, però, els haureu de buscar una mica més a la web perquè la prioritat de la seva estratègia de màrqueting és fer un bon producte en les mateixes condicions que qualsevol celler i que, a partir de la qualitat, es coneguin les persones que hi ha al darrere.

Afegeix un comentari nou