Com estar al dia de les subvencions per a entitats

Fundació Pere Tarrés - Transversal
 Font:
'Com estar al dia de les subvencions per a entitats', per Monts Romagosa. Font: Xarxanet

Com estar al dia de les subvencions per a entitats

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

En una nova edició dels webinars de Xarxanet, Monts Romagosa aporta recursos i eines per facilitar l’accés a subvencions i millorar la captació de fons de l’entitat.

A les entitats mai faltes idees i propostes. L’autèntic maldecap és trobar el finançament necessari per dur-les a terme. Monts Romagosa, responsable de subvencions al departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, explica en aquest webinar de Xarxanet, quins són els recursos i eines que poden ajudar a una entitat a estar al dia de les fonts de finançament.

“Tota entitat necessita diners per dur a terme la seva missió i objectius”, ha remarcat a l’inici Romagosa. Per aquest motiu ha convidat a conèixer les diferents fonts de finançament, públic i privat, i sistematitzar la informació que rebem d’aquestes per tal d’estar al dia, en el seminari en línia impartit el dia 25 d'abril.

Clarificant conceptes

L’experta, que també és responsable de la secció de finançament de Xarxanet, ha volgut diferenciar entre subvencions, aquelles que “demanen un comportament, acció o projecte”, ajuts, de “naturalesa indemnitzadora o compensatòria” i els premis.

També ha remarcat la diferència de fonts de finançament en funció de l’ens concedent, ja sigui dels sector públic o privat. En aquest sentit, Romagosa ha animat a les entitats participants a fer una recerca de les fonts privades que puguin ser interessants per l’objecte de la seva entitat i subscriure’s als butlletins, que juntament amb la visita a la web i les xarxes socials, ens permetrà estar al corrent de totes les convocatòries.

En l’àmbit públic ha assenyalat com a element clau els plans estratègics de subvencions de cada ajuntament, conselleria o ministeri, documents de llarg recorregut que “poden donar força pistes de quines són les línies del departament i on donaran subvencions”.

Les etapes d’una subvenció

Pel que fa a les fases de desenvolupament d’una subvenció, ha detallat que es dona el tret de sortida amb la publicació de les bases –el document d’instruccions on s’estableixen les característiques d’un ajut o subvenció- i segueix per la publicació de la convocatòria, l’anunci oficial que dona inici al procés.

En aquest punt és quan s’ha de presentar la documentació i formularis requerits a les bases, seguint els canals de comunicació que s’hagin establert. L’ens concedent marcarà també uns terminis per fer la resolució de concessió, determinant quines entitats seran les beneficiàries de la convocatòria i quines no.

En cas que l’entitat sigui adjudicatària, haurà d’executar el projecte o activitat i, en relació amb l’administració, justificar que la despesa es correspon a l’ajuda i al projecte presentat inicialment.

Estratègies i recursos per a les entitats

Per ajustar les necessitats de finançament de l’entitat cal definir una bona estratègia de cerca, que s’inicia amb la definició de les necessitats. Un cop feta aquesta anàlisi cal seleccionar font d’informació i triar termes de cerca, per tal de sistematitzar-les. La qüestió, ha apuntat Romagosa, és adquirir un sistema que permeti cercar les subvencions desitjades de la manera més organitzada i sistemàtica possible.

Romagosa ha proposat també diversos recursos com ara taulells informatius, espais com l’àmbit de finançament de Xarxanet que recullen i destaquen les principals subvencions que s’obren, així com eines de cerca en funció de temàtiques.

Comentaris

Bon dia, estic interessada a assistir a aquest webinar. Podria indicar-me quin és l'enllaç per a les inscripcions? Moltes gràcies.

Bon dia Gabrielle,

El webinar es va fer el curs passat, però el pots recuperar íntegrament al nostre canal de youtube o a aquesta mateixa notícia.

Pots consultar el nostre calendari de webinars pel curs 2023-2024 i inscriure't als que creguis necessaris, són gratuïts i de lliure accés, a més l'assistència et permet poder preguntar a les persones ponents.

Atentament,

Coordinació de xarxanet.org

Bon dia,

Com es tracta d'un article que vaig rebre ahir, no em vaig fixar en la data.

Ok. Moltes gràcies per la seva resposta i pels enllaces amb el contingut.

Atentament,

Afegeix un comentari nou