Les fundacions a Catalunya representen més del 4% del PIB

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
 Font: Oscar Loro
Presentació conjunta de l'estudi de l'Asociación Española de Fundaciones amb la Coordinadora Catalana de Fundacions. Font: Oscar Loro.
 Font: Oscar Loro
Catalunya acull el 20% de les fundacions d'Espanya. Font: Oscar Loro.

Les fundacions a Catalunya representen més del 4% del PIB

Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
Suport Tercer Sector

Resum: 

La Casa Macaya acull la presentació de l’estudi ‘La situación económico-financiera de las fundaciones en Cataluña’.

L’Asociación Española de Fundaciones (AEF) ha presentat, amb la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), l’estudi ‘La situación económico-financiera de las fundaciones en Cataluña’. Durant aquesta presentació han pogut explicar algunes dades, amb les quals s'il·lustra la importància del sector al país i a Catalunya.

Aquest és un estudi transversal i s’ha volgut treballar amb totes les administracions d’Espanya, però hi ha moltes diferències pel que fa a la participació. No totes les comunitats autònomes han ajudat de la mateixa manera, igual que no totes tenen la mateixa normativa en matèria de transparència. Motiu pel qual, no es pot accedir a totes les dades amb la mateixa facilitat.

Catalunya acull el 20% de les fundacions d’Espanya.

En relació amb això, Silvana Vázquez, directora de l’Observatori de Fundacions de Catalunya, afirma que “des de l’Observatori sempre hem entès que una de les millors maneres d’ajudar en la tasca de les fundacions és generar coneixement”. És cert, però, que no totes les fundacions han de fer públics els seus comptes: les religioses per exemple. Cal fer aquest exercici de transparència per poder analitzar les dades i fer un salt qualitatiu en matèria fundacional.

Una dada important per destacar de l’estudi és que Catalunya acull el 20% de les fundacions d’Espanya. Eugènia Bieto, presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions, afirmava que “Catalunya ha sigut molt activa en el sector fundacional, amb fundacions de més de cinc-cents anys d’història; l’Hospital de Sant Pau n’és un exemple”.

L’impacte directe de les fundacions en l’economia és també molt important, supera el 4% del PIB català i representa el 4,9% de la força laboral. Segons les dades mostrades, hi ha 98.000 persones treballant directament, però cal sumar-hi 118.000 persones treballadores indirectament o per efecte induït.

Malauradament, s’ha mostrat preocupació per la manca de persones voluntàries i la manca de persones donants. Des de la pandèmia hi ha hagut una tendència a la baixa en la participació d’activitats voluntàries, igual que en donacions particulars fora de campanyes mediàtiques.

Afegeix un comentari nou