Com aplicar el màrqueting emocional a les entitats

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
 Font: Xevi Vilaregut
Font: Xevi Vilaregut
Voluntaris internacionals del recentment format ‘Green Team’ van formar part de la trobada. Font: Gertrud Alatare Font: Gertrud Alatare
Voluntaris internacionals del recentment format ‘Green Team’ van formar part de la trobada. Font: Gertrud Alatare Font: Gertrud Alatare
 Font:
Font:
Campaments Esplac Font: Esplac
Campaments Esplac Font: Esplac

Com aplicar el màrqueting emocional a les entitats

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Ets conscient de que gran part de les teves experiències i records estan vinculats a emocions? La felicitat, l'enuig, la por graben a la memòria esdeveniments i les experiències que han tingut un impacte emocional en les persones.

Descobreix per què funciona el màrqueting emocional i què pot aportar a les entitats a través dels següents consells i pràctiques.

Què és el màrqueting emocional?

El màrqueting emocional és un conjunt d'eines, estratègies i accions per crear un vincle afectiu i de confiança amb el públic real i potencial, generant que sentin l'entitat o la marca com a quelcom propi i vulguin formar-hi part. A través d'aquest vincle s'obté que se sentin identificats i que hi formin part amb motivació i emoció amb les propostes de l'entitat i generar fidelitat.

Treballa per generar emocions en les persones i no per convèncer a través d'arguments racionals. La seva eficàcia es basa en el fet que en un 90% dels casos les decisions es prenen des de l'inconscient.

Característiques

  • Treballa per establir aquest vincle afectiu entre públic i entitats, que mostren un perfil humà i proper.
  • Les emocions, tant positives com negatives, repercuteixen per l'adquisició de productes i serveis.
  • Els missatges positius generats per les entitats generen confiança i motivació.
  • Les sensacions i experiències aporten un valor afegit als productes o serveis de les entitats.
  • Les entitats busquen deixar empremta a través d'inspirar amb històries i generar així emocions positives.
  • Busca sorprendre i crear debat.
  • Ajuda a les entitats a connectar amb les persones sobre allò que més importa: valors, sentiments personals i punts febles.

Avantatges

És recomanable que les entitats desenvolupin campanyes emocionals que aporten valor afegit a les persones i tenen nombrosos avantatges:

  • Imatge de marca de les entitats: Recórrer a les emocions deixa empremta a la ment de les persones.
  • Associar la imatge de marca de l'entitat a emocions i valors positius.
  • Establir una bona relació amb el públic a través de campanyes que reconnecti i reforcin el vincle, aconseguint que se senti identificat i generar fidelitat.
  • El fet que les persones visquin emocions positives a través de l'entitat promou la recomanació, que va més enllà de raonaments racionals.
  • Incrementa la satisfacció en les persones usuàries de productes o serveis adquirits a les entitats.

Estratègies per integrar el màrqueting emocional a les entitats

Coneix el teu públic i crea un vincle afectiu: És essencial conèixer els sentiments, les inquietuds, les preocupacions i les necessitats del teu públic. I partir d'aquí, generar missatges que els facin vibrar i despertin emocions i els facin sentir acompanyats i compresos.

Escoltar i conèixer les inquietuds de les persones vinculades a l'entitat viuen experiències emocionals a través d'aquesta i això alhora enriqueix l'entitat a través de les persones que en formen part. Per exemple, una bona estratègia és generar informació que els puguin fer sentir més feliços, acompanyats, saludables i segurs.

Vendre experiències, sensacions, emocions: Generar impacte i diferenciar-se facilitant que les persones visquin experiències a través dels productes o serveis de l'entitat, que generin emocions i sensacions positives i que deixin empremta. Crear una experiència de marca memorable, com per exemple una trobada, pot fer que no oblidin mai aquest moment a la seva vida.

Màrqueting de continguts i Storytelling: Els continguts ajuden a arribar al públic a través de generar experiències que l'emocionin. Per exemple els vídeos són un gran recurs a tenir en compte per tal de provocar respostes emocionals. Primer cal analitzar quines emocions es volen provocar en l'audiència. Les històries són un element bàsic en qualsevol campanya de màrqueting emocional.

Es poden generar històries per despertar emocions, fomentar la identificació i crear connexió com una manera senzilla de vincular l'emoció amb el producte o servei. Un exemple és afegir testimonis en primera persona del teu públic a l'apartat web que parli de l'entitat.

Sentiment de pertinença i fidelització: És essencial realitzar accions per aconseguir que les persones s'identifiquin plenament amb els valors de l'entitat com a part de la seva identitat. Les persones que se senten connectades amb l'entitat encara serà vinculada molt més temps que les que que no senten aquesta connexió.

A més, el públic fidel sol recomanar l'entitat a altres persones que l'importen, defensant i difonent els productes o serveis que ofereixi. Això és una publicitat d'incalculable valor.

Inspira la teva audiència a compartir: És probable que crear contingut emocional generi converses entre la teva comunitat. Quan llegim textos o vivim experiències positives, generalment les compartim amb les persones del nostre entorn.

​La importància dels elements visuals i sonors: La memòria i l'emoció estan fortament lligades als sentits. També les imatges, els colors, la música o el so per generar en el públic emocions com optimisme i felicitat o bé malenconia, la introspecció i la tristesa.

Afegeix un comentari nou