5 recursos per a empoderar les nenes a les TIC

Colectic
Autor/a: 
Sara Borrella
Entorn de programació 'Alice' Font: Alice.org
Entorn de programació 'Alice' Font: Alice.org
Llenguatge de programació 'Scratch' Font: Scratch
Llenguatge de programació 'Scratch' Font: Scratch
Micro computador programable Micro: bit Font: Micro: bit
Micro computador programable Micro: bit Font: Micro: bit
Kit electrònic 'LittleBits' Font: LittleBits
Kit electrònic 'LittleBits' Font: LittleBits
Exposició 'Dones i Ciència' de la cooperativa Colectic Font: Colectic SCCL
Exposició 'Dones i Ciència' de la cooperativa Colectic Font: Colectic SCCL

5 recursos per a empoderar les nenes a les TIC

Autor/a: 
Sara Borrella
Colectic

Resum: 

El 23 d'abril és el Dia Internacional de les Nenes en les TIC. Proposem cinc activitats per a encoratjar a les nenes i joves a ser les protagonistes de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

S'apropa el 23 d'abril, el Dia Internacional de les Nenes en les TIC, una iniciativa recolzada per tots els Estats membres de la Unió Internacional de Telecomunicacions de la Unió Europea (UIT).

Hi ha una bretxa de gènere en termes d'accés i ús de les TIC en la qual les dones i les nenes són les més perjudicades. En el marc d'aquesta data, proposem cinc recursos i activitats per a encoratjar i capacitar a les nenes i joves a protagonitzar rols acadèmics i professionals vinculats al camp de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

Alice

'Alice' és un entorn de programació orientat a la creació d'objectes per a ambient 3D basat en codi lliure (open source). Permet als estudiants arrossegar els elements per a animar un objecte i així crear un programa. La seva creadora és Caitlin Kelleher, investigadora i informàtica que treballa en nous tipus de llenguatges de programació que democratitzin el seu accés.

Scratch

'Scratch' és un llenguatge de programació especialment dissenyat perquè tothom pugui iniciar-se en el món de la programació a partir dels 8 anys. Serveix per a crear històries interactives, jocs i animacions; a més de facilitar la difusió de les creacions finals amb altres persones via Web.

Creat pel Media Lab del Massachusetts Institute of Technology School of Architecture (MIT), en l'actualitat contempla milions de projectes compartits els quals poden ser utilitzats per tothom de manera lliure i gratuïta.

Micro: bit

'BBC micro: bit' és un micro-computador programable que cap a una mà i que pot utilitzar-se per a tota mena d'invents amb possibilitats infinites i il·limitades, des de robots a instruments musicals.

Va néixer com una col·laboració entre la BBC i diverses companyies tecnològiques per a ensenyar a nens -i, sobretot, nenes- de Regne Unit a programar. És bastant econòmic i per a utilitzar-ho només és necessàri una targeta de 5 centímetres formada per diferents sensors que inclou Leds programables de manera individual.

A més, és molt senzill de programar i utilitza el llenguatge de programació visual o per blocs, una opció perfecta per als infants atès que guarda certes similituds amb 'Scratch'. A través del MakeCode Editor podeu testar i crear els vostres propis projectes.

Little Bits

'LittleBits' és una empresa tecnològica creada per l’enginyera Ayah Bdeir amb l'objectiu de democratitzar l'electrònica amb kits senzills amb mòduls que es connecten entre si de manera magnètica.

Aquests kits es composen d'uns petits blocs de construcció electrònics que s'uneixen amb imants i es poden combinar amb materials casolans. Amb ells, els infants poden crear diferents peces mentre aprenen programació i electrònica bàsica.

Exposició 'Dones i Ciència'

Exposició 'Dones i Ciència' de la cooperativa Colectic és un recurs obert en línia sobre les aportacions de les dones a la ciència al llarg de la història a través de la veu de dones científiques importants.

És un recurs format per un plafó explicatiu sobre dones que han fet i fan ciència i compta amb una petita reflexió sobre perquè les nenes perden l'interés en la ciència, convidant a pensar i reflexionar en un fet habitual: moltes dones no són reconegudes de la mateixa manera que ho són els homes, per molt que també investiguin, estudiïn, descobreixin o aportin grans coses.

És un recurs que no requereix de gran preparació o organització i que pot ser obert a totes les persones que vulguin llegir-se'l i reflexionar. A més, aquí trobareu activitats pensades per a treballar aquesta temàtica adaptant-la a l'edat, el grup o les característiques del lloc on la feu.

Afegeix un comentari nou