Àmbit de la notícia
Informàtic

La Fundació Ferrer i Guàrdia es proposa identificar els reptes dels drets digitals d’infància i joventut

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • El tancament dels centres educatius va suposar l'inici de les classes telemàtiques
    L'estudi ParticipaTIC analitza l’ús de les eines digitals de la infància i la joventut amb la finalitat de proposar recomanacions que superin les bretxes sociodigitals d’aprofitament. Font: Llicència CC (Pexels) Font: Pexels
  • Infants jugant amb tablets.
    L'estudi té la finalitat de cartografiar els drets digitals en aquest segment de població i identificar els reptes per garantir-ne la protecció i provisió. Font: Llicència CC Font: Wikipedia

Ho farà a través de la segona edició de la recerca ParticipaTIC, un estudi centrat en establir les dimensions i els reptes per garantir i proveir els drets digitals d'infància, adolescència i joventut.

La Fundació Ferrer i Guàrdia ha anunciat l'inici de l'estudi ParticipaTIC 2023, una iniciativa pionera que té com a objectiu abordar les qüestions urgents que envolten els drets digitals de la infància i la joventut a l'era tecnològica. Amb el món cada vegada més interconnectat, l'estudi té com a finalitat principal comprendre les implicacions de les desigualtats sociodigitals i identificar els reptes i les amenaces que afecten la protecció d'aquests drets.

Les noves generacions creixen en un món en què les tecnologies digitals són una part integral de les seves vides quotidianes. No obstant això, les mancances en capacitació digital i acompanyament poden conduir a desigualtats que tenen un impacte directe en els seus drets, sobretot en aquells col·lectius més vulnerables o amb menys capital sociodigital.

El projecte ParticipaTIC 2023 es presenta com un esforç innovador per explorar en profunditat els efectes d'aquestes desigualtats en els drets digitals d'adolescents i joves de tot l'Estat. L'estudi té la finalitat de cartografiar els drets digitals en aquest segment de població i analitzar les implicacions de la bretxa digital. A més, busca identificar els reptes i les amenaces que cal abordar per garantir la protecció i provisió adequada d'aquests drets.

L'estudi comptarà amb la participació directa d'infants i joves

A través de grups de discussió i col·laboració amb professionals i acadèmics, l'estudi ParticipaTIC 2023 ha abordat diverses dimensions clau, incloent-hi el desenvolupament i l'entorn, la privacitat i la identitat, la cultura, l'educació, l'oci i el joc, i la participació. Quinze organitzacions, entre les que hi ha el Centro de Internet Segura - UCM, UNICEF o la Plataforma de la Infància, han participat activament en aquestes sessions.

A la propera fase de l'estudi, es comptarà amb la participació directa d'infants i joves, així com de grups focalitzats a la ciutat de Barcelona, que inclouran professionals i acadèmics, docents i famílies. A partir de les dimensions dels drets digitals treballades en les fases anteriors, es validaran els resultats amb el jovent participant i es concentrarà la diagnosi en el context específic de Barcelona.

La Fundació Ferrer i Guàrdia espera que els resultats d'aquest estudi pioner serveixin de guia per al desenvolupament de polítiques i programes més eficaços per a la construcció d'una ciutadania digital crítica i inclusiva, garantint així que les noves generacions puguin gaudir dels seus drets digitals sense cap mena d'obstacle.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari