La vida d’un telèfon intel·ligent hauria de ser de 232 anys per compensar el medi ambient

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Els ciutadans i ciutadanes europeus volen reparar els seus mòbils. Imatge de Matthew Hurst. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Matthew Hurst. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Els ciutadans i ciutadanes europeus volen reparar els seus mòbils. Imatge de Matthew Hurst. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Els ordinadors també deixen petjada en el medi ambient. Imatge de Vinni Malek. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Vinni Malek. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
El cicle actual dels ordinadors també deixen petjada negativa en el medi ambient. Imatge de Vinni Malek. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

La vida d’un telèfon intel·ligent hauria de ser de 232 anys per compensar el medi ambient

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic - Informàtic

Resum: 

Un informe de la Comunitat Europea indica que la vida útil dels telèfons intel·ligents hauria de ser més llarga. L’informe destaca problemes amb els telèfons intel·ligents i els ordinadors portàtils.

El mes de setembre, l’European Environmental Bureau, la xarxa medi ambiental de la Unió Europea, va publicar un estudi anomenat ‘Coolproducts don’t cost the earth’. El document va ser redactat per Francisco Zuloaga, Mauro Anastasio i Stéphane Arditi, tots tres investigadors de l’EEB. Aquest estudi té per objectiu trobar respostes a:

  • Quina és la contribució a l’escalfament global de cada fase de fabricació de productes electrònics?
  • Quants anys hauríem de mantenir els productes electrònics per tal de ser responsables mediambientalment?

De l’estudi es desprenen diversos resultats:

  • La fabricació dels nous telèfons intel·ligents és la causa major d’impacte en el medi ambient, superant rentadores, aspiradores o ordinadors portàtils.
  • La producció, distribució i eliminació dels telèfons intel·ligents equival al 72% de l’impacte dels dispositius electrònics en el medi ambient.
  • Augmentar un any de vida útil a un telèfon intel·ligent, rentadora o ordinador portàtil, reduiria l'impacte a un nivell equivalent a la retirada de 2 milions de cotxes en un any.
  • Perquè els telèfons intel·ligents no impactin negativament en el medi ambient, haurien de durar entre 25 anys i 232 anys.
  • L’estudi destaca que els telèfons intel·ligents, en les fases de fabricació, transport i eliminació, suposen entre el 51% i el 92% de l’impacte en l’escalfament global.
  • La fase de no ús en els ordinadors portàtils també provoquen un gran impacte en el medi ambient, aportant 12,83 milions de tonelades de CO2.

Com a fet destacable, l’estudi afirma que el 77% dels ciutadans i ciutadanes europeus prefereixen reparar els seus dispositius electrònics, abans de comprar-ne un de nou. Moltes vegades aquests ciutadans i ciutadanes proven d’arreglar aquests dispositius, però quan coneixen el preu de la reparació, prefereixen comprar-ne un de nou.

Afegeix un comentari nou