8 claus bàsiques per a les vostres xarxes socials

Colectic - Informàtic
Un mòbil amb un menú amb algunes xarxes socials. Font: Tracy le Blanc (Pexels)
Un mòbil amb un menú amb algunes xarxes socials. Font: Tracy le Blanc (Pexels)

8 claus bàsiques per a les vostres xarxes socials

Colectic - Informàtic
Resum: 

Les xarxes han esdevingut un canal imprescindible de comunicació per a les entitats i sovint es veuen abocades a gestionar-les sense conèixer com treure'n el màxim partit.

Les xarxes socials s'han tornat canals de comunicació imprescindibles per a les entitats socials per tal d'arribar a la seva audiència i comunicar les seves accions.

Sovint la falta de recursos fa que la tasca de gestionar-les recaigui sobre persones que no tenen els coneixements ni el temps per treure'n el màxim profit.

Per això, fem un recull amb claus bàsiques perquè tingueu èxit.

Ras, curt i necessari

Sigueu directes i clares amb la redacció, i no deixeu per al final la informació més important. Utilitzeu les 5 W del periodisme: què, qui, quan, com i per què.

Passeu d'informacions supèrflues. Tenim una audiència sobreinformada que sap discernir entre la informació que necessita i la que no. Per tant, no genereu continguts que no us calen, comuniqueu allò que feu quan ho feu.

Sigueu humanes

A l'audiència li agrada conèixer les històries vivencials que hi ha darrere de les entitats, i en teniu moltes. Expliqueu-les, genereu continguts d''storytelling' o d''storydoing' i utilitzeu un to personal i proper.

L'empatia és un factor clau per al comportament de les persones usuàries a les xarxes. A l'audiència li agrada identificar-se amb les persones (i d'aquí l'èxit de les 'influencers'), però també amb les visions, missions i projectes de les entitats.

Parleu de les emocions i no amagueu les dificultats, i feu servir la xarxa de persones treballadores i participants per potenciar la cara humana dels vostres projectes.

Sigueu audiovisuals

Una imatge val més que mil paraules, i el mateix passa amb l'àudio i el vídeo.

Cerqueu imatges de qualitat i que transmetin el missatge adequat, tenint en compte la igualtat de gènere, la diversitat cultural i sense sobreexposar els col·lectius vulnerables amb els quals treballeu.

També heu d'estar atentes als drets d'imatge i citar sempre l'autoria! Recordeu que disposeu de bancs d'imatges lliures de drets.

Utilitzeu els formats audiovisuals per completar les vostres publicacions. Avui en dia, podeu fer un vídeo o gravar amb el mateix telèfon mòbil. Només és qüestió de tenir-ho present i dedicar-li temps.

Interactueu i genereu debat

L'objectiu de les xarxes socials, com el seu nom indica, és generar comunitat. Doneu sempre una resposta encara que sigui a una crítica i intenteu que no sigui neutra i que generi debat.

Utilitzeu tots els mecanismes que us doni cada xarxa per mencionar, seguir o etiquetar les entitats del vostre àmbit o que formin part dels vostres ecosistemes ja sigui per proximitat o per posicionament. També les persones participants o potencials aliades.

Compte amb intentar cridar l'atenció d'entitats o persones que estan fora del vostre àmbit, que pot ser contraproduent.

Jugueu i impliqueu-nos

Sereu craks en gestió de xarxes socials si heu definit una estratègia, si heu pensat campanyes i teniu un calendari editorial, però a les xarxes hi ha d'haver lloc per jugar.

La gamificació de les xarxes fidelitza l'audiència i implica les persones per a les quals treballeu com a entitat. Feu publicacions participatives, proveu coses noves, feu concursos, tests, enquestes, sortejos, sempre que tinguin a veure amb la vostra activitat.

Reaprofiteu i entrellaceu

Cada publicació que fem a les xarxes pot portar l'audiència al vostre perfil, a la pàgina web de l'entitat, a les altres xarxes socials o a d'altres projectes. Per això, hem d'estar atentes per tenir tota la informació al seu lloc, amb els enllaços corresponents, i no perdre cap oportunitat per recordar on es pot trobar aquesta informació.

Tots aquests canals han de formar part d'una estratègia de comunicació global, que ens permet reaprofitar canals i enllaços, però també continguts. Utilitzeu els mateixos textos, imatges i audiovisuals per a tots els vostres canals adaptant-ne el format a cada entorn.

Hi ha vida més enllà de vosaltres

Aliar-nos ens fa més fortes. No dubteu en recomanar continguts d'altres comptes d'entitats o participants, citar-los, retuitejar-los o complementar-los, depenent de la xarxa en la qual treballem.

Heu d'anar més enllà de l'autopromoció per generar debat i arribar al vostre públic!

Coherència i constància

Una campanya amb un 'hashtag' comú dirigida a transmetre un mateix missatge tindrà molta més incidència que un contingut aïllat.

Tenir clares les línies estratègiques us pot ajudar a donar una coherència a les nostres publicacions perquè facin servir les mateixes paraules clau i us posicionin segon qui sou i què feu.

Tenir cura de la imatge gràfica de les vostres xarxes també ajuda a donar coherència a les vostres intencions comunicatives.

De la mateixa manera, també és important la constància, sempre trobant l'equilibri per no cansar la nostra audiència, però que recordin que hi som.