Guia per protegir les nostres dades a internet

Colectic - Informàtic
Il·lustració de seguretat digital. Font: Jan Alexander (Pixabay)
Il·lustració de seguretat digital. Font: Jan Alexander (Pixabay)

Guia per protegir les nostres dades a internet

Colectic - Informàtic
Resum: 

Fem un recull d'alguns consells bàsics per no posar en risc la nostra privacitat en l'entorn digital.

Les entitats utilitzem cada vegada més eines digitals i exposem a diari les nostres dades. Per això, hem de conèixer quin drets tenim per no donar-les i com podem estar més protegides.

Bloqueig dels dispositius

Utilitzeu el ventall d'eines de seguretat que tenen els vostres dispositius:

 • Comptes d'usuaris. Utilitzeu aquesta opció per mantenir la privacitat de les persones que utilitzin els vostres dispositius.
 • Pantalles de bloqueig. Activeu-les per protegir l'accés als vostres dispositius.
 • Còpies de seguretat. Utilitzeu aquesta opció per fer bolcatges de manera periódica i esborreu la informació inncessària dels vostres dispositius.
 • Actualitzacions i configuracions. Dediqueu temps a actualitzar els 'softwares' i dispositius i a configurar la seva privacitat.
 • Xifratge d'informació. Activeu el xifratge de la configuració dels vostres dispositius perquè les dades siguin menys accessibles
 • Antivirus. Instal·leu eines per protegir els vostres dispositius de virus i malwares.
 • Aplicacions segures. Utilitzeu aplicacions descarregades únicament de repositoris oficials i llegiu abans les valoracions i comentaris.

Compte amb els wifis i tràmits online

No envieu informació privada quan estigueu connectades a internet a través d'un wifi públic o desconegut. Poseu especial atenció quan feu tràmits com gestions bancàries o compres online!

Contrassenyes

Genereu contrassenyes fortes i robustes per a les teves aplicacions i plataformes. No les compartiu ni les repetiu i canvieu-les periódicament. Podeu utilitzar un gestor de contrassenyes per emmagatzemar de forma segura les claus d'accés.

Dret a la protecció de dades

Per protegir-nos és necessari conèixer els nostre drets. Tenim el dret de disposar i decidir sobre les nostres dades personals, segons la constitució espanyola i el dret europeu. Si se'ns sol·liciten dades personals hem de ser informats de la seva finalitat, el seu tractament i el temps que es conservaran.

Tenim dret a accedir a les dades, rectificar-les, suprimir-les, oposar-nos y limitar-les. Ho podem fer posant-nos en contacte amb el titular del lloc web. Per als cercadors d'internet, la llei és una mica diferent, però hi ha el dret a l'oblit, que ens empara a l'hora d'esborrar la nostra informació personal.

Si no rebem una resposta podem reclamar davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades o l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD)

Els llocs web tenen el deure d'inclous l'avís legal i la política de privacitat indicant el tractament de les dades. És important llegir-la!

Identifica el phishing

Els ciberdelinqüents utilitzen l'enginyeria social per captar la nostra informació a través de sistemes de missatgeria. Sospiteu en els següents casos:

 • Si anuncien l'imminent tancament o canvi d'un servei
 • Si anuncien problemes tècnics o de seguretat
 • Si fan referència a descomptes o premis
 • Si tenen faltes d'ortografia
 • Si són comunicacions anònimes
 • Si et demanen una decisió en un període curt de temps

Davant d'aquest tipus de missatges elimineu-los sense contestar, i sobretot, no cliqueu els enllaços!

Navegació

La vostra petjada digital a internet no és invisible. Cada cop que entreu a un lloc web esteu donant informació sobre la vostra activitat i els vostres interessos. Per protegir la vostra navegació:

 • Feu servir la navegació privada
 • Actualitzeu el navegador i configureu la seva privacitat
 • Elimineu les cookies periòdicament
 • Tanqueu sempre la sessió

Pesa-t'ho dues vegades abans de compartir informació personal

Podem evitar que les dades personals siguin utilitzades per terceres persones, per ciberdelinqüents i, fins i tot, per empreses per oferir-nos els seus serveis i productes. També podem configrar les opcions de privacitat de les xarxes socials, però és més difícil escapar de les grans tecnològiques: les anomenades GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft).

Davant d'això, només tenim una opció: pensar-nos-ho dos cops abans de fer-nos una xarxa social i de compartir informació privada a qualsevol plataforma. I recordeu que teniu dret a decidir què feu amb les vostres dades!