12 propostes electorals per al foment de la pau
Comparteix
De cara a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, FundiPau (Fundació per la Pau) demana als partits polítics que es comprometin amb la promoció dels valors de la pau i incloguin als programes electorals la reducció de la despesa militar i el suport a la societat civil i a les institucions catalanes que treballen pel foment de la pau.
Fa uns dies la Fundació per la Pau anunciava que canvia el seu nom per FundiPau. La transformació del nom busca fer-lo més àgil, proper i directe. Els objectius i valors de l'entitat, però, continuen sent els mateixos de sempre i segueix treballant a favor de la cultura de pau. Amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre, ha fet arribar als partits polítics 12 propostes electorals per al foment de la pau, amb la voluntat que les incorporin al seus programes electorals.
FundiPau denunciar que mentre la pobresa i la crisi minven les condicions de vida de la població civil arreu del món, la despesa militar mundial continua creixent. Davant aquesta situació, considera que "cal una política pública ambiciosa, seriosa i responsable per a enfortir les condicions de pau i prevenir la violència". Així, afirma que Catalunya ha de ser sensible als reptes que afecten la humanitat i s'ha d'implicar en la recerca de solucions globals.
Per a això, insta els partits polítics a incloure els següents punts als seus programes electorals:
- Treballar i pressionar per tal que la despesa militar de l’Estat espanyol es vagi reduint de forma progressiva i, així, alliberar aquests recursos per a polítiques socials.
- Una aposta clara per tal que les accions públiques de promoció empresarial, de foment d’un pol estratègic o d’impuls de línies de recerca, siguin sempre de caire estrictament civil i deixin fora la indústria militar.
- Compromís per la promoció dels valors de la pau.
- Aprofundir en la construcció d'una política pública catalana al servei de la pau, amb pressupostos suficients i mecanismes viables.
- Mantenir el suport a l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) així com seguir garantint-ne la seva independència.
- Mantenir el Consell Català de Foment de la Pau com a taula de diàleg i concertació entre universitat, món acadèmic, administració pública i societat civil.
- Demanar la retirada del pla de militarització de l'ensenyament anomenat "cultura de defensa", incompatible amb l'educació per la pau.
- Continuar el suport i seguiment dels tractats internacionals que prohibeixen les mines antipersona i les bombes de dispersió.
- Continuar el suport a la lluita global per l'abolició de les armes nuclears, una amenaça real a la supervivència de la humanitat.
- Donar suport als processos diplomàtics i civils oberts en la lluita contra la proliferació de les armes petites i lleugeres, i impulsar el rebuig global a l'ús d'armes amb urani empobrit.
- Refermar el suport de Catalunya a la creació d'un Tractat sobre Comerç d'Armes que, de forma efectiva, estricta i vinculant, posi el comerç d'armes sota control i impedeixi les transferències que alimenten genocidis i matances.
- Assumir un paper actiu en la solidaritat cap a aquelles persones i pobles que pateixen la violència així com en la denúncia dels qui la promouen i l'executen.
Un cop els partits facin públics els seus programes electorals FundiPau valorarà si han tingut en compte aquestes propostes.
Afegeix un nou comentari