El projecte europeu BRACE per incloure el jovent migrant a través del futbol comença a caminar

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: CEF Can Mir
A la primera trobada del projecte, el jovent ha tingut l'oportunitat de compartir experiències i jugar a futbol. Font: CEF Can Mir.
 Font: CEF Can Mir
La iniciativa prepararà un llibre blanc de bones pràctiques per millorar la inclusió social a través del futbol. Font: CEF Can Mir.
 Font: CEF Can Mir
Una delegació del CEF Can Mir ha participat a la primera trobada del projecte, celebrada a Machelen. Font: CEF Can Mir.

El projecte europeu BRACE per incloure el jovent migrant a través del futbol comença a caminar

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa que impulsen el CEF Can Mir i l’Ajuntament de Rubí, finançada pel programa Erasmus +, prepara un ‘llibre blanc’ de bones pràctiques i propostes de canvis normatius per promoure la inclusió social des de l’esport.

És ben sabut que l’esport en general, i el futbol en particular, pot ser una eina molt poderosa per a la inclusió social. D’exemples, a casa nostra, n’hi ha per donar i per vendre, i van des d’entitats tan grans com el FC Barcelona a d’altres més petites, però que fan una gran tasca com la UE Balàfia, de Lleida, o el CEF Can Mir, de Rubí, que s’ha convertit en tota una referència en aquest àmbit.

“El futbol serveix com a element motivador, i alhora també incorpora una part de socialització, de compartir i aprendre un idioma, de disciplina, de fer les coses d’una determinada manera i adquirir uns hàbits, de conèixer els patrons de funcionament d’una societat”, expressa el Jordi Peiró, president del club rubinenc.

Amb aquest esperit s’ha plantejat el projecte ‘Breaking baRriers to migrAnt soCial intEgration through football’ (BRACE), un programa d’inclusió social de joves migrants a través del futbol liderat per l’Ajuntament de Rubí i el CEF Can Mir i finançat pel pla europeu Erasmus +.

La iniciativa es desplegarà durant tot un any i també compta amb la participació d’entitats internacionals com l’Associazione Sportiva Bresso 4, d’Itàlia; el club KCS Machelen, de Bèlgica i l'Instituto Superior de Gestao, de Portugal. Totes elles, com el CEF Can Mir, treballen per contribuir a la inclusió de jovent migrant per la via de l’esport.

Un ‘llibre blanc’ amb propostes per millorar la inclusió

El projecte BRACE va molt més enllà del futbol i pretén aportar solucions per trencar les barreres que obstaculitzen la inclusió del jovent que ve d’altres països cap a Europa, que els impedeix bastir un projecte de vida i sovint els aboca a situacions d’exclusió social. Per assolir-ho, la iniciativa es concretarà en un ‘llibre blanc’ que traslladarà propostes de canvis normatius a diferents òrgans de la Unió Europea, estats membres i ens federatius.

“A través de l’experiència de les entitats que hi prenen part, prepararem aquest ‘llibre blanc’ de bones pràctiques que plantegi línies mestres i propostes, que han de tirar endavant les institucions europees per tal d’afavorir la inclusió del jovent migrant a la societat a través de l’esport, i del futbol concretament”, descriu el Jordi Peiró.

En aquest sentit, el CEF Can Mir compta amb un bagatge de pes en l’aposta per valors com la inclusió i la diversitat, no només pel que fa al jovent migrant, sinó en la tasca amb persones amb capacitats diverses. El del club rubinenc és un projecte consolidat que basa la seva filosofia a possibilitar el futbol per a tothom per davant dels èxits esportius. “La competició i el palmarès són qüestions secundàries per a nosaltres, hi ha coses molt més importants”, assenyala el seu president.

Per al CEF Can Mir, impulsar i participar en aquest projecte és un reconeixement a la feina feta, que sovint no ha estat fàcil. “Moltes vegades ens hem topat amb la crua realitat que implica treballar perquè aquest jovent tingui una integració plena, tant per la part social com per la legal, normativa i federativa, on les barreres encara són moltes i el projecte BRACE ha de servir per detectar-les i posar-hi remei si volem potenciar l’esport i el futbol com a eina d’inclusió”, suma Peiró.

Machelen acull la primera trobada del projecte

El projecte ha començat a caminar amb una primera trobada que s’ha celebrat aquest passat cap de setmana a la ciutat belga de Machelen, on delegacions de totes les entitats que formen part del projecte han pogut conèixer de primera mà la tasca del KS Machelen pel que fa a la inclusió a través de l’esport. També s’han organitzat seminaris i xerrades per compartir experiències i propostes, així com, és clar, partits de futbol en què ha participat el jovent de les diferents entitats.

“L’intercanvi ha estat molt profitós perquè, al cap i a la fi, aquestes entitats estan fent el que fem nosaltres, sovint es topen amb les mateixes dificultats, hem pogut conèixer noves maneres de fer, noves idees que també ens poden ajudar a nosaltres; el cert és que des del primer moment s’ha creat una germanor increïble perquè tots estem al mateix vaixell”, relata el president del CEF Can Mir sobre la primera trobada del BRACE.

Els pròxims passos del projecte seran noves trobades transnacionals a Brussel·les, Bresso, Lisboa i finalment, Rubí, el pròxim mes de juny, on es tancarà la primera etapa de la iniciativa. En aquestes reunions, entre altres, s’analitzarà la situació de les persones migrants, refugiades i menors no acompanyades a la UE; es debatrà sobre noves maneres per anar cap a la inclusió social de persones vulnerables, així com tallers i jornades de sensibilització a centres educatius.

Tot plegat va en la direcció de fer reproduïbles els projectes d’inclusió que ja duen a terme aquestes entitats i assentar les bases per facilitar que es puguin fer més accions per promoure la inclusió social del jovent migrant a través del futbol. Ara bé, com recorda Peiró, “no és només una qüestió de bona voluntat de les entitats, sinó que han de canviar moltes coses per arribar a aquest objectiu, per exemple pel que fa a les normatives, i en aquest sentit les institucions europees han de tenir el seu paper”.

Amb aquesta finalitat, ha començat a caminar el projecte BRACE, que, amb el lideratge Rubí i el CEF Can Mir, espera donar un nou impuls al futbol com a eina per facilitar la inclusió a la societat de col·lectius més vulnerables, com el jovent migrant que arriba a Europa cercant una oportunitat.

Afegeix un comentari nou