Més contaminació als rius d’Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Més contaminació als rius d’Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Un informe destaca com a principal causa l’augment d’aigües residuals i assenyala a les dones i als infants com els col·lectius més vulnerables pel seu freqüent contacte amb l’aigua.

La contaminació de l’aigua als rius d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia ha empitjorat des de la dècada de 1990 fins a l'actualitat. Això és el que destaca l’informe Snapshot of the World’s Water Quality (Panorama de la Qualitat de l'Aigua al Món), llençat pel Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA), amb un avís sobre els riscos que pot provocar en l’àmbit de la salut per a les persones que mantinguin contacte amb les aigües contaminades. Segons l’estudi, la causa principal d’aquest balanç negatiu és el creixement de les aigües residuals en rius i llacs, a més del creixement de la població, l’augment de l’activitat econòmica, l’expansió de l’agricultura i una ampliació del clavegueram amb un nivell molt baix de tractament sanitari.

Les dones, que majoritàriament fan servir l’aigua als països en vies de desenvolupament per a les tasques domèstiques, i els infants, que duen a terme activitats recreatives a aigües locals, són els col·lectius més vulnerables segons apunta l’informe. En total, el nombre d’habitants en zones rurals que corren el risc de contraure una malaltia pot ascendir fins a centenars de milions als tres continents. Entre 8 i 25 milions de persones estan en risc a Amèrica Llatina, entre 32 i 164 a Àfrica i entre 31 i 134 a Àsia. Beure aigua contaminada, tenir un contacte a l’hora de la dutxa o la rentada de la roba poden ser causes que provoquin perjudicis per a la salut d’aquestes comunitats locals.

Font: Informe Snapshot of the World’s Water Quality

La contaminació patògena severa, és a dir, que pot causar una malaltia, ja afecta gairebé un terç de tots els trams dels rius d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia. Malgrat tot, tot i que hi ha hagut un empitjorament de l’estat de les aigües, l’estudi afirma que la majoria dels rius encara es troben en bones condicions. Precisament, l’enfortiment de la seguretat de l’aigua ha sigut una prioritat internacional durant els darrers anys. A través dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i d’altres iniciatives, la comunitat internacional s’ha centrat a abastir l’accés de les persones a l’aigua de manera segura i sense riscos.

Entre les solucions que planteja l’informe, és important tenir una governança efectiva i institucions implicades per gestionar la qualitat de l’aigua. A més, assenyala la necessitat de tenir estratègies tècniques per controlar diversos tipus de contaminació de l’aigua i les fonts que ho originen. Aquesta feina conjunta pot evitar l’empitjorament d’altres prioritats de la societat, com és la seguretat alimentària, directament relacionada i lligada amb la qualitat de l’aigua.

Afegeix un comentari nou