Montse Santolino: "Les federacions i coordinadores són més reproductives que productives"

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Entrevista a Montse Santolino de Lafede.cat Font: Media.cat
Montse Santolino és la responsable de comunicació de LaFede.cat.

Montse Santolino: "Les federacions i coordinadores són més reproductives que productives"

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

La responsable de comunicació de Lafede.cat explica que gran part dels esforços de les federacions de segon nivell es destinen a la coordinació, formació, construcció de discurs i d’impuls de xarxes entre les entitats.

Quin rol té LaFede.cat com a entitat de segon nivell i a quantes organitzacions representa?

La federació agrupa a 117 entitats i fa la funció habitual de representació del sector davant les administracions i la resta d’agents socials, així com també, facilita espais de formació, debat i coordinació per facilitar el canvi social i organitzacional.

Quin és l'objectiu comú que us agrupa?

El treball per a la justícia global en general, i sobretot, des de les vessants de la cooperació internacional, la pau i els drets humans.

De quina manera us coordineu entre totes?

Per sota de l’assemblea general i la Junta directiva hi ha diferents espais de treball i coordinació directament relacionats amb els eixos de treball, que poden tenir caràcter regular o puntual, presencial o virtual. Disposem d’un butlletí intern setmanal només per membres i de llistes de federades a twitter. Cada grup de treball o eix disposa de llistes de correu o grups de WhatsApp o telegram si hi considera necessari.

Què canvia en la manera de comunicar respecte a les entitats de primer nivell?

La nostra agenda temàtica i informativa és molt més àmplia i els nostres públics més diversos. Com a font d’informació d’un sector, a banda de difondre els nostres continguts i els de les organitzacions federades, hem de donar resposta a múltiples demandes de diferents tipus: des de la trucada d’un ciutadà que vol fer una donació de material, a la consulta d’un periodista per un reportatge, la d’una entitat per temes de subvencions o la d’un ajuntament que busca talleristes.

I el públic?

Tan important com la ciutadania són les pròpies organitzacions federades o d’altres públics intermediaris amb la ciutadania tals com educadors i educadores o periodistes i les diferents institucions i d’altres organitzacions. A banda d’explicar el treball d’incidència social o política de la pròpia federació, fem d’altaveu del treball i posicionaments de les entitats federades i de totes aquelles iniciatives o reivindicacions vinculades a l’agenda col·lectiva de la justícia global.

Posa'ns algun exemple

Per exemple, l'enviament del butlletí intern per a entitats sòcies és el primer que marca el ritme d’actualització dels continguts al web i xarxes socials. El twitter difon més contingut sobre les activitats de les organitzacions federades que sobre les de la pròpia federació. Part de la tasca del servei de premsa és derivar periodistes cap a les diferents entitats. També fem posicionaments col·lectius sobre temes sensibles quan a les entitats els poden suposar problemes i donem la cara quan sorgeixen polèmiques relacionades amb males pràctiques al sector.

Creus que la tasca de comunicar o de fer enfortir un missatge és menys agraïda o reconeguda que la d’altres entitats que tenen contacte directe amb la ciutadania?

Tot el treball de formigueta, totes les tasques de cura de les persones i de les entitats, de coordinació, de formació, de construcció de discurs o d’impuls de xarxes és poc visible. El feminisme diferencia entre tasques productives i reproductives, entre aquelles amb més valor productiu i aquelles més necessàries per la reproducció de la vida. Fent un símil, podríem dir que les federacions i coordinadores són més reproductives que productives.

Quina relació manteniu amb les entitats i com us valoren?

Les entitats en general valoren positivament la tasca de comunicació de la federació tot i que no sempre arriben a copsar la seva dimensió. Tenim un grup de comunicadors i comunicadores de les entitats federades que mantenim una relació permanent. Elles (són majoria dones) sí valoren i agraeixen la feina comunicativa perquè la coneixen de més a prop. Un dels majors èxits comunicatius de la federació és obrir i mantenir grups com aquest on poder compartir neguits i objectius col·lectius, més enllà dels individuals.

Afegeix un comentari nou