Àmbit de la notícia
Internacional

Objectiu: garantir el dret a l’educació dels ‘infants invisibles’ sirians refugiats al Líban

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Alianza Solidaria ha iniciat una campanya per assumir el cost del material escolar d'un centenar d'infants i joves.
    Alianza Solidaria ha iniciat una campanya per assumir el cost del material escolar d'un centenar d'infants i joves. Font: Alianza Solidaria.
  • El projecte es duu a terme en col·laboració amb l'entitat local Together For the Family.
    El projecte es duu a terme en col·laboració amb l'entitat local Together For the Family. Font: Alianza Solidaria.
  • El centre educatiu se situa a la Vall de la Bekaa, al Líban.
    El centre educatiu se situa a la Vall de la Bekaa, al Líban. Font: Alianza Solidaria.

Alianza Solidaria, amb seu a Barcelona, té en marxa un projecte per donar suport a l’escolarització d’infants i joves refugiats als camps de la Vall de la Bekaa, al Líban.

Hi ha guerres que semblen no tenir fi i s’allarguen durant anys i anys sense que s’albirin perspectives de pau. És el cas de la guerra de Síria, que va esclatar el 2011 i, dotze anys després, sembla difícil d’imaginar una solució pacífica. Les dades de l’Observatori Sirià per als Drets Humans sobre l’impacte del conflicte fan feredat: més de 600.000 víctimes mortals i prop de tretze milions de persones desplaçades a l’interior del país o refugiades a l’estranger.

Una gran part de la població siriana que ha abandonat el país fugint dels estralls de la guerra s’ha refugiat al Líban, fronterer amb Síria, i un dels estats que més persones refugiades ha acollit al món. Es calcula que prop d’1,5 milions provenen de la veïna Síria, entre els quals mig milió són infants i joves d’entre tres i divuit anys, i es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat en un país al límit de les seves capacitats, que viu una inestabilitat crònica i una crisi econòmica galopant.

En aquest context, als camps de persones refugiades del Líban s’hi amunteguen des de fa anys centenars de milers de famílies que provenen de Síria. La seva canalla són els anomenats ‘infants invisibles’. Alguns van néixer a Síria i van haver de travessar la frontera amb el Líban amb les seves famílies i des de petits viuen en camps de persones refugiades, mentre que d’altres ja han nascut als mateixos camps. I un dels problemes és que no poden legalitzar la seva situació, i sense això no poden accedir a serveis com l’educació. 

“Són infants invisibles en el sentit que viuen en un país que no els acull i molts ni tan sols tenen la referència del seu propi país d’origen, per tant, queden abocats a una situació d’indefensió total, sense accés a cap servei públic, entre ells l’educació”, explica a Xarxanet la María Quintero, coordinadora d’Alianza Solidaria (AS), una ONG evangèlica amb seu a Barcelona que desenvolupa projectes de cooperació internacional a diversos països del món per ajudar la població més vulnerable, amb especial atenció a la infància.

Educació per curar ferides i mirar al futur

Un dels projectes de l’entitat es duu a terme als camps de persones refugiades de la Vall de la Bekaa, al Líban, i s’enfoca a millorar la situació d’aquests ‘infants invisibles’. L’objectiu últim és proporcionar educació infantil i primària a un centenar d’infants refugiats sirians i així evitar que el seu context empitjori. 

“Per a moltes famílies, a conseqüència de la situació desesperada en què es troben, l’educació dels seus infants no és una prioritat i sovint les nenes són donades en matrimoni abans dels quinze anys i els nens han de treballar en feines perilloses i mal pagades per ajudar a l’economia familiar”, exposa Quintero, qui va poder veure en primera persona aquesta casuística quan va visitar els camps de la Vall de la Bekaa. 

El programa que té en marxa AS es fa en estreta col·laboració amb la contrapart local Together For the Family, una entitat que va començar oferint assistència humanitària i ha ampliat la seva tasca enfocant-se en l’àmbit educatiu amb la construcció d’un centre educatiu.

Allà, gràcies al suport d’AS, proporciona educació curricular adaptada a les necessitats i capacitats dels infants i joves, suport emocional i psicològic per fer front als traumes que molts arrosseguen, un àpat nutritiu al dia, tallers de formació laboral, alternatives de lleure i assessorament legal per a ells i les seves famílies, entre altres. Així, en total, el projecte beneficia directament i indirectament a unes sis-centes persones.

“Parlem d’una atenció integral que permet que els infants i joves tinguin una estabilitat molt important, atenció i acompanyament, així com un nivell d’alfabetització perquè puguin continuar amb el seu procés educatiu al seu país d’origen si es donen les circumstàncies per tornar-hi”, sosté la coordinadora d’AS. Es tracta, doncs, d’un espai segur i protegit per als infants i joves refugiats perquè puguin albirar un horitzó de futur, malgrat totes les dificultats.

El suport emocional és una part rellevant de la iniciativa, atès que molta canalla arrossega traumes i problemàtiques de salut mental per les dures situacions que han viscut i que no són fàcils de cicatritzar. En aquest sentit, Quintero destaca els tallers artístics, de pintura i altres disciplines que es fan al centre i funcionen molt bé perquè ajuden a expressar emocions i a llaurar el camí per deixar enrere els tràngols que han hagut de patir.

Per continuar treballant en aquesta direcció i millorar les perspectives del jovent, AS ha posat en marxa una campanya de cara a aquest Nadal que es proposa recaptar fons i aplegar recursos amb la finalitat d’assumir el cost de tot el material escolar del centenar d’infants usuaris del centre per al curs acadèmic del 2023. D’aquesta manera, la idea és que el seu dret a l’educació quedi garantit a cost zero per a les seves famílies i tinguin l’oportunitat de tirar endavant. 

“És un projecte que a poc a poc ha anat creixent i val molt la pena donar-hi suport perquè la tasca que s’està duent a terme des de fa anys és molt bona”, expressa la María Quintero. Qui vulgui ajudar a sostenir-lo pot fer-ho a través del web de l’entitat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari