Les ONG exigeixen al Govern espanyol que suspengui la venda d’armes a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Un pare rescatant la seva filla d'atacs aeris al Iemen Font: BBC
Amnistia Internacional ha denunciat els atacs aeris de la coalició saudita que violen el dret internacional.
Les principals víctimes de la guerra al Iemen són els infants Font: RTVE
La població infantil és la més damnificada per la guerra del Iemen.
El 25 de març es van complir 4 anys de guerra al Iemen i les ONG ho van denunciar en un acte. Font: Amnistia Internacional
Les ONG han denunciat la complicitat del Govern espanyol amb l'Aràbia Saudita a la guerra del Iemen.

Les ONG exigeixen al Govern espanyol que suspengui la venda d’armes a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Denuncien la seva complicitat amb la coalició saudita per la guerra del Iemen quan es compleixen quatre anys del conflicte més sagnant de la història actual.

Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace, Oxfam Intermón i Save the Children s'han unit aquesta setmana per exigir al govern espanyol que suspengui les exportacions d'armes a la coalició saudita que intervé al Iemen.

Així ho explica la responsable de comunicació de FundiPau, Lourdes Vergés: “quan fa quatre anys de l’inici del conflicte del Iemen, les ONG demanem al Govern espanyol i també als partits polítics que es presenten a les properes eleccions, que es comprometin a aturar la venda d’armes a la coalició saudita que ataca el país”.

En un acte organitzat aquest dilluns 25 de març a Madrid, aquestes cinc ONG han denunciat que “l’Estat espanyol va vendre armes a la coalició formada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units per valor de més de 2.000 milions d’euros des del 2015 fins el juny del 2018”. Per denunciar això han col·locat un comptador que han anomenat ‘El Comptador de la Vergonya’.

Segons Vergés, a banda de l’ingent nombre de víctimes civils que ja ha provocat la guerra, les Nacions Unides consideren que el Iemen viu la pitjor crisi humanitària actual.” Al mateix temps, segons les mateixes organitzacions, cada 25 minuts, entre el 2016 i novembre de 2018, va morir una persona al Iemen a causa del conflicte. “És a dir, en el mateix espai de temps en què moria una persona, Espanya autoritzava 30.000 euros en venda d'armes a la coalició saudita”, denuncien les ONG en un comunicat.

Durant l'acte, aquestes organitzacions han recordat que les exportacions a la coalició saudita són il·legals perquè violen la legislació espanyola i internacional. Per això, Espanya corre el risc de ser còmplice de la comissió de crims de guerra.

“La venda d’armes a l’Aràbia Saudita per part del Govern espanyol vulnera diverses normatives nacionals i internacionals, com la Llei Espanyola de Comerç d’Armes, la Posició Comuna de la Unió Europea i el Tractat internacional sobre Comerç d’Armes”, recrimina Vergés. Afegeix: “En tots els casos s’estableix la prohibició de vendre armament quan hi ha el risc que s’utilitzi per a cometre crims contra els drets humans. Les ONG, només demanem el compliment de la llei.”


Quatre anys de guerra

Segons les Nacions Unides, entre el març del 2015 i l’agost del 2018 el conflicte va provocar més de 17.640 víctimes civils. A més a més, segons Save the Children, al voltant de 85.000 menors de cinc anys han mort de fam o d’altres malalties des de l'inici del conflicte i Amnistia Internacional ha documentat 41 atacs aeris de la coalició saudita que van violar el dret internacional humanitari.

Aquestes ONG alerten que més del 80% dels habitants del Iemen, és a dir, 24 milions de persones, necessita ajuda per sobreviure i una de cada tres, especialment dones, nenes i nens, estan a un pas de la fam. És per això que les ONG demanen més implicació de l’Estat espanyol per alleujar el sofriment de la població.

Afegeix un comentari nou