Àmbit de la notícia
Internacional

Un incendi destrueix el camp de persones refugiades de Mòria

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Una dona de Metges Sense Fronteres que treballa sobre el terreny durant l'incendi al camp de refugiats de Mória.
  • ONGs i organitzacions fa temps que denuncien la situació al camp de refugiats de Mória.
    ONGs i organitzacions fa temps que denuncien la situació al camp de refugiats de Mória.
  • Al camp de persones refugiades de Mória hi malvivien 13.000 persones en un espai pensat per a unes 3.000.
    Al camp de persones refugiades de Mória hi malvivien 13.000 persones en un espai pensat per a unes 3.000.

Es desconeix l'origen del foc que ha obligat a desallotjar 13.000 persones que vivien al camp de persones refugiades més gran del món. Brussel·les ha acordat finançar el trasllat immediat al continent de 400 menors.

Més de 13.000 persones refugiades que malvivien al camp de persones refugiades més gran del món, el de Mória a l'illa grega de Lesbos, pateixen, a partir d'avui una nova incertesa. En aquest cas la incertesa de no saber on viuran i dormiran després que un incendi destruís el camp de persones refugiades durant la matinada de dimecres.

Nombroses ONGs i activistes denuncien, des de fa anys, les condicions d'insalubritat en les quals viuen les persones refugiades al campament, sense que Europa donés cap solució, en una situació que s'ha agreujat durant la pandèmia del coronavirus. És el cas d'Stop Mare Mortum, que en una entrevista de la seva portaveu, la Sonia Ros, ja ens va parlar de la situació crítica que es vivia al camp de persones refugiades. 

Al camp de Mória també s'han succeït diversos atacs al llarg dels anys. No obstant això, encara es desconeix l'origen dels diversos focs que han provocat l'incendi a la zona. Les autoritats gregues tampoc han informat de ferits o víctimes mortals. Aquesta incertesa fa que es parli de diverses opcions, encara sense confirmar, des que ha estat provocat per un dels residents que han protestat contra les mesures del confinament per frenar la propagació del virus, fins que hagi estat provocat per algun grup d'extrema dreta.

El cert és que en les darreres setmanes s'ha detectat un brot de coronavirus amb gairebé un centenar de contagis davant la impossibilitat de mantenir les distàncies de seguretat, i altres mesures sanitàries, en un espai pensat per acollir 3.000 persones, però on malviuen més de 13.000. Tal com assenyalen des de Metges Sense Fronteres, que es troben treballant al terreny, el govern grec va imposar una quarantena massiva i potencialment lesiva després dels primers casos de Covid-19 confirmats.

"Vam veure com el foc s'escampava per Mória, amb ira, tota la nit. El camp va quedar envoltat de flames, vam veure gent desorientada fugint de les flames. Els nens es van espantar i els pares estaven en estat de xoc. Ara estem treballant per atendre les seves necessitats", explica Marco Sandrone, responsable de Metges Sense Fronteres a la zona.

Vint-i-cinc dotacions de bombers han treballat per apagar el foc i treballar en l'evacuació de les persones refugiades, a la mitjanit, cap a la carretera que connecta el camp amb Mitilene, la capital i principal ciutat de Lesbos. La majoria de les persones refugiades vivien en els camps d'oliveres, on havien instal·lat milers de tendes de campanya, al voltant d'un antic centre de detenció.

Primeres mesures de Brussel·les

Segons ha informat l’eurocomissària de l’Interior, Ylva Johansson, Brussel·les ha acordat finançar el trasllat immediat a Grècia continental dels 400 menors no acompanyats que hi ha al camp de persones refugiades de Mória.

La Comissió Europea està en contacte amb les autoritats gregues per tractar la situació de l'incendi, i el futur del camp de persones refugiades de Mória, i defensa que ara mateix el més important és la "seguretat i el refugi" de totes les persones al camp.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari