'Visibilitzant l’ocupació al Sàhara Occidental': les greus vulneracions de drets humans al poble sahrauí

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
La comunitat sahrauí fa més de 40 anys que pateix l'ocupació del Marroc i sobreviu en camps de desplaçats Font: Wall Street International
La comunitat sahrauí fa més de 40 anys que pateix l'ocupació del Marroc i sobreviu en camps de desplaçats Font: Wall Street International
En les darreres setmanes s'estan produint protestes civils no-violentes del poble sahrauí en el punt fronterer de Guerguerat. Font: ACAPS
En les darreres setmanes s'estan produint protestes civils no-violentes del poble sahrauí en el punt fronterer de Guerguerat. Font: ACAPS
Campament al Sàhara Occidental. Font: Marcos Costa
Campament al Sàhara Occidental. Font: Marcos Costa

'Visibilitzant l’ocupació al Sàhara Occidental': les greus vulneracions de drets humans al poble sahrauí

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

L’informe neix en el marc del projecte ‘Drets Humans al Sàhara’ i de la mà de la Federació ACAPS i NOVACT, s’exposen les cent seixanta violacions dels drets civils i polítics.

Les forces d’ocupació marroquines varen ocupar territoris desmilitaritzats del Sàhara Occidental, concretament el Guerguerat, un pas fronterer amb Mauritània, just fa un any. En aquest moment, es va trencar l’alto el foc que s’havia pactat l’any 1991, després del desplegament de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO).

A partir d’aquest moment de trencament, hi ha hagut una creixent vulneració dels drets humans de la població civil i un increment de la repressió contra activistes sahrauís, per part de les forces de seguretat marroquines.

Campanya ‘Visibilitza el Sàhara Occidental’

És per aquest motiu que la campanya internacionalVisibilitza el Sàhara Occidental’ té com a objectiu principal denunciar i aturar aquestes vulneracions. Neix de la cooperació entre activistes i organitzacions de la societat civil sahrauí dels Territoris Ocupats, els campaments de refugiades de Tinduf, la Federació ACAPS, NOVACT i AFAPREDESA.

Des de les entitats impulsores, exigeixen a la comunitat internacional que iniciïn accions de garantia de la seguretat i dels drets fonamentals de la població sahrauí, i donar a conèixer l’existència d’aquest conflicte i aquesta vulneració de drets que pateix el Sàhara Occidental ocupat. De tota la investigació d'un any en aquest territori, neix l'informe ‘Visibilitzant l’ocupació al Sàhara Occidental.

Greus vulneracions sistemàtiques dels drets humans

Segons explica aquest informe, les vulneracions que més s’han dut a terme per part de les forces d’ocupació marroquines són les restriccions a la llibertat d’expressió, de moviment i de circulació, les amenaces de mort i de violació, l’assetjament i la intimidació, les agressions físiques i sexuals, el maltractament als presoners i la vigilància física i tecnològica. Totes aquestes vulneracions s’han aplicat en una situació on han incrementat les detencions i arrest domiciliari arbitrari.

Com bé mostra l’informe, aquesta represa del conflicte armat ha servit a les forces d’ocupació marroquines per controlar la vida quotidiana del poble sahrauí, especialment la població nòmada de les zones desèrtiques. Una de les conclusions que s’han extret de tota la investigació i els testimonis és que hi ha un equilibri de gènere respecte a les vulneracions dels drets humans: un 61,3% dels homes n’han patit, i pel que fa a les dones, és d’un 38,7%.

A més, hi ha vint persones menors d’edat que han patit aquest impacte i entrarien dins de la protecció addicional de la Convenció Internacional per a la Protecció dels Drets de la Infància.

Denúncies per repressió i greus violències físiques

La situació de pandèmia i les mesures restrictives han agreujat les limitacions i les llibertats de les persones. Les civils sovint protestaven contra les forces d’ocupació des dels seus habitatges, ja que no es podia sortir al carrer, fet que ha provocat l’increment dels arrests domiciliaris i l’ocupació il·legal del domicili, perpetrant agressions físiques, sexuals i assetjament a l’espai privat.

Les investigadores han detectat un nombre elevat d’incidències pel que fa a la repressió del dret de reunió i protesta pacífica de la societat civil sahrauí, i també de la llibertat d’expressió. Un gran nombre de les vulneracions documentades a l’informe rauen en la dissolució de protestes pacífiques mitjançant agressions físiques i detencions arbitràries.

S’han dut a terme una vintena de denúncies per tortures, i testimonis han relatat un tracte inhumà, com l’abandonament d’activistes sahrauís a zones desertes i remotes, després de ser sotmesos a agressions físiques i psicològiques. Segons explica l’informe, aquestes denúncies no poden ser vehiculades per les institucions. Per tant, la impunitat dels seus autors persisteix.

Durant aquest any que ha passat, des que les forces d’ocupació marroquines van arribar a les zones desmilitaritzades del Sàhara Occidental, s’ha detectat un increment de l’ús de la violència sexual com a arma de repressió, tant en dones com en homes, en diversos contextos de detenció, presó o ocupació il·legal del domicili. Uns actes que vulneren de manera greu els drets humans, polítics i civils.

Des de la Federació ACAPS i NOVACT i les col·laboradores, es fa una crida a la comunitat internacional per iniciar un moviment per assumir responsabilitats, garantir que la societat sahrauí visqui una aplicació de les lleis internacionals i que puguin exercir lliurement els seus drets fonamentals. També es pretén oferir un testimoni rigorós de totes les situacions de greus vulneracions que, avui en dia, segueixen passant a aquest territori.

Afegeix un comentari nou