5 guies sobre les obligacions legals de les entitats sense ànim de lucre

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Les guies són formats que poden servir per aprofundir sobre temes complexos.  Font: Canva.
Les guies són formats que poden servir per aprofundir sobre temes complexos. Font: Canva.
És imprescindible que les organitzacions estiguin al dia amb les obligacions legals. Font: Canva.
És imprescindible que les organitzacions estiguin al dia amb les obligacions legals. Font: Canva.

5 guies sobre les obligacions legals de les entitats sense ànim de lucre

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

Les organitzacions han de tenir present totes les obligacions legals que les pertoca.

Les entitats sense ànim de lucre i l’Administració pública prepararen materials per enfortir el tercer sector, ajudant altres organitzacions en la seva gestió. A continuació, un llistat de recursos que pot ser d’utilitat per estar al dia amb obligacions legals.

‘Guia pràctica per ser una entitat més transparent’

ECOM va publicar l’any 2011 una guia pràctica per explicar la importància de la transparència a les entitats. Tal com desenvolupa el document, les organitzacions poden fer servir la transparència com a eina per connectar amb la plantilla i els seus públics objectius.

La guia se centra en com les organitzacions poden ser més transparents, que aporta a l’organització, que s’ha de tenir en compte per complir amb la llei de transparència i aporta eines i recursos.

‘Els drets i deures de les entitats amb programes de voluntariat’

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va publicar l’any 2019 una guia per explicar de forma pràctica les obligacions legals i els drets que tenen les organitzacions quan decideixen incloure persones voluntàries en els seus projectes. Amb aquest document es podrà aprofundir sobre la legislació que afecta a les entitats i les persones voluntàries en la seva relació.

‘Aspectes clau de la Llei 11/2023 de foment de l’associacionisme’

Suport Tercer Sector de Fundesplai va publicar al gener del 2024 una guia per explicar clarament els principals aspectes que s’han de tenir present sobre la nova llei de foment de l’associacionisme. Cal destacar que la normativa pretén enfortir l’associacionisme i fomentar la conscienciació social sobre els valors i principis del teixit associatiu.

‘Protecció de dades’

L’any 2020, la Taula del Tercer Sector amb el programa m4Social i en col·laboració amb la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, Barcelona Activa i Centralip va publicar una guia per explicar tot el que cal saber sobre la protecció de dades en les entitats sense ànim de lucre.

‘Fusió d’associacions: per què pot ser útil i com fer-ho?’

Torre Jussana de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Consell d’Associacions de Barcelona va publicar l’any 2020 una guia sobre les tipografies de fusions d’associacions que existeixen, com s’ha de fer i quins tràmits calen.

Afegeix un comentari nou