Com afecta les entitats la pujada salarial pactada pels sindicats i les patronals?

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
La inflació va ser molt superior a les pujades salarials l’any 2022. Font: Unió General de Treballadors (UGT).
La inflació va ser molt superior a les pujades salarials l’any 2022. Font: Unión General de Trabajadores (UGT).
L’acord pactat pels sindicats i patronals no és vinculant. Font: Canva.
L’acord pactat pels sindicats i patronals no és vinculant. Font: Canva.

Com afecta les entitats la pujada salarial pactada pels sindicats i les patronals?

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Segons el Ministeri de Treball i l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els salaris van créixer un 2,8% i la inflació va ser del 8,4% de mitjana durant el 2022. Per tant, la diferència va ser de 5,6 punts percentuals.

Els secretaris generals de la Confederación sindical de Comisiones Obreras (CCOO) i la Unión General de Trabajadores (UGT), Unai Sordo i José María Álvarez, i els presidents de Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE) i Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa (CEPYME), Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, han signat el V Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC). Aquest document, entre altres coses, recomana una pujada salarial del 10% entre 2023 i 2025.

“La negociació col·lectiva és un instrument fonamental del repartiment de la riquesa al nostre país. Per tant, haver aconseguit que funcioni aquesta negociació és fonamental”, ha afirmat José María Álvarez, president d’UGT.

Entitats del tercer sector

En primer lloc, s’ha de tenir clar que aquest text recopila recomanacions i que en cap cas és d’obligat compliment. Aquestes recomanacions pretenen ser una guia per a les taules de negociació col·lectiva dels diferents convenis.

Així doncs, s’ha de tenir present que en cas que el conveni col·lectiu s’hagi pactat fa poc, serà el contingut aprovat el que tingui vigència pel que fa a la pujada salarial, taules salarials i la resta de condicions fixades. Si el conveni que afecta l’organització s’ha de tornar a pactar, aquestes recomanacions seran rellevants per a la negociació.

Igualment, cal remarcar que independentment d'allò que posa a l’acord, s’han de tenir presents les peculiaritats del sector i de l’organització.

Procediment de la pujada salarial

Per tal de decidir a la taula de negociació si s’aplica o no aquesta pujada salarial és important entendre com funciona. La pujada que es recomana és del 4% per aquest any, de 3% més en 2024 i 3% en 2025, ja que és la inflació prevista per aquests anys. La recomanació també diu que, en cas que la inflació, sigui superior pujaria en proporció, però com a màxim un 1% més. De tota manera, aquestes mesures s’aplicaran en funció de cada sector i organització.

Així mateix, cal recordar que aquesta mesura no s’ha fet amb caràcter retroactiu ni tampoc contempla la inflació ni la inflació acumulada del 2022, que va ser el 8,39% segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Altres recomanacions

L’acord contempla altres mesures com l’ampliació de terminis de contractes, si l’acorden les dues parts, el desenvolupament de fórmules de jubilació flexible, plans de pensions, acords de conveni amb mútues per aconseguir proves diagnòstiques i tractaments, entre d’altres.

Afegeix un comentari nou