Àmbit de la notícia
Jurídic

El Govern català dona llum verda al projecte de Llei de Contractes de Serveis a les persones

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • El projecte fa referència a serveis d'atenció i acompanyament a gent gran i gestió de residències, entre molts altres.
    Font: Taula del Tercer Sector Social
  • El text prohibeix seleccionar i contractar empreses o entitats mitjançant subhasta o adjudicació al preu més baix
    Font: Pixabay

El document prioritza els criteris de qualitat i continuïtat sobre els econòmics a l’hora de seleccionar les entitats i empreses contractades.

El projecte de llei, aprovat pel Govern català el 29 d’agost del 2017, pretén potenciar la qualitat dels serveis adreçats directament a les persones quan es contractin empreses i organitzacions privades i del tercer sector per portar-los a terme.

Entre altres punts, el text recull la prohibició de seleccionar l’empresa o entitat mitjançant subhasta o adjudicació al preu més baix. També obliga a complir amb les condicions dels convenis laborals que siguin de referència i premia la seva millora, així com la incorporació de mesures d’estabilitat laboral, d’igualtat de gènere, mediambientals o d’inserció de persones amb discapacitat.

“Es tracta d’una llei pionera que pretén premiar empreses especialitzades per buscar més qualitat en el servei, apostar per la innovació i establir mecanismes de seguiment i control per limitar, entre altres aspectes, la subcontractació”, afirmen des del Govern.

El projecte de Llei afecta un conjunt de serveis vinculats a l’atenció sanitària, activitats de lleure i acompanyament d’infants, joves i gent gran, atenció a col·lectius desfavorits, a més de la gestió d’equipaments, recursos residencials o els serveis de restauració que es portin a terme a escoles, hospitals o residències, entre d’altres prestacions.

La norma l’ha impulsada el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i, en la seva elaboració, hi han intervingut diferents departaments de la Generalitat, de la Diputació, de l’Ajuntament de Barcelona i entitats municipalistes. També ha estat examinada pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, del qual formen part la Taula del Tercer Sector Social i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, entre altres organitzacions. Després de la seva aprovació pel Govern, el text va entrar el 31 d’agost al Parlament per a la seva tramitació.

Amb aquesta iniciativa es vol donar resposta a una de les principals demandes del Tercer Sector que des de fa anys reclama un marc regulador de la contractació de serveis a les persones que fomenti la competitivitat basada en la qualitat del servei i no en el preu i i doni caràcter preferent  a les entitats no lucratives.

De fet, el desembre del 2015, la Generalitat de Catalunya, els sindicats CCOO i UGT i vuit entitats socials (entre les quals figuren La Confederació, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura-ACELLEC) ja van signar un Codi de bones pràctiques en la contractació pública dels serveis d’atenció a les persones, molts punts del qual recull el projecte tirat endavant.

Informació relacionada:

Projecte de Llei de contractes de serveis a les persones


El Govern subscriu un codi de bones pràctiques per a la contractació pública

La Confederació reivindica que les Administracions prioritzin el Tercer Sector en la provisió de serveis a les persones

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari