Iniciativa per a la Reforma Horària sobre un canvi d’organització del temps

Autor/a: 
David Puerta Sánchez
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Iniciativa per a la Reforma Horària sobre un canvi d’organització del temps

Autor/a: 
David Puerta Sánchez

Resum: 

El passat mes de febrer, es va presentar al Parlament la iniciativa per a la reforma horària, a fi de poder transformar l’organització del temps.

Segons dades estadístiques europees, a tot el conjunt de l’estat espanyol es treballen més hores que a Europa però amb menys productivitat.

El dimecres 29 de gener es va presentar la iniciativa civil, la qual porta per lema “Ara es l’hora”, a fi de transformar un projecte en realitat i aconseguir una reforma horària que ens acosti més als horaris europeus i a la seva productivitat. La iniciativa civil es va presentar en un acte al Centre de Cultura contemporània de Barcelona, on van assistir més d’una vintena d’experts en productivitat i organització del temps.

Posterior a l’acte de presentació de Barcelona, la proposta es va traslladar al Parlament Català a fi d’organitzar un debat en profunditat i aconseguir una nova organització horària.

Cristina Sánchez Miret, professora de ciències econòmiques de la Universitat de Girona al·lega que el sistema que tenim actualment es va instaurar i imposar després de la Guerra Civil i que dinar a les tres de la tarda i sopar a les 10 del vespre és molt perjudicial per el nostre benestar i els ritmes circadians.

També, una de les altres participants a l’acte, Núria Chinchilla, professora de l’IESE, va al·legar que l’horari europeu és més saludable i deixa més temps per a la vida privada, social i familiar.

Tant Cristina Sánchez com Núria Chinchilla, entre altres experts/es, recomanen canviar la mentalitat i la cultura que impera en aquest país, que és molt presencial i aprendre a valorar més coses apart de la feina.

El tema de la productivitat va ocupar gran part de l’acte. Es va demostrar que a l’Estat espanyol es treballen més hores que a la resta de països europeus però que la productivitat i el rendiment són més baixos.

El sociòleg Salvador Cardús va al·legar que estem moltes hores a la feina, que fem una pausa llarguíssima per dinar i que això fa que ens costi tornar a posar-nos a treballar i que estem fins molt tard al lloc de treball. I com a conseqüència, la vida social d’una persona queda molt reduïda.

Presentat l’acte, la proposta es va traslladar al Parlament perquè es creï una comissió d’estudi i poder aconseguir els objectius proposats.

Afegeix un comentari nou