Noves obligacions en matèria d’igualtat a les entitats

Suport Tercer Sector - Jurídic
A partir del 7 de març de 2022, les entitats de més de 50 persones treballadores hauran de tenir un pla d'igualtat. Font: Xarxanet
A partir del 7 de març de 2022, les entitats de més de 50 persones treballadores hauran de tenir un pla d'igualtat. Font: Xarxanet.
Durant el webinar, Sara Jiménez ha explicat quins avantatges tenen les entitats amb plans d'igualtat. Font: Xarxanet
Durant el webinar, Sara Jiménez ha explicat quins avantatges tenen les entitats amb plans d'igualtat. Font: Xarxanet.

Noves obligacions en matèria d’igualtat a les entitats

Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

Suport Tercer Sector i Xarxanet organitzen un nou webinar per explicar les normatives que afecten les organitzacions des d’una perspectiva de gènere.

Les obligacions normatives en matèria d’igualtat han esdevingut des de fa temps una gran oportunitat perquè les entitats del tercer sector reflexionin i actuïn contra les desigualtats de gènere i les violències patriarcals que encara pateixen les dones a l’àmbit laboral.

Considerant que a partir del 7 de març de 2022 les entitats de més de 50 persones treballadores hauran de tenir un pla d’igualtat registrat i que la resta d’entitats tenen altres obligacions en aquest àmbit, Suport Tercer Sector (Fundesplai) i Xarxanet han exposat a un webinar en què consisteixen exactament aquestes normatives i què pot passar en cas de no complir-les.

Equilibrant la balança

Sara Jiménez, tècnica d’Igualtat de Suport Tercer Sector, ha començat la seva intervenció parlant de la trajectòria de Fundesplai en aquesta matèria, ja que la fundació porta més de 10 anys treballant-hi. El 2021 van assessorar 204 entitats i van comptar amb la col·laboració de Càritas, Quàlia o Dincat, entre altres, per a la realització d’aquesta tasca, arribant a un total de 1.864 persones.

Abans de les explicacions sobre la nova normativa, Judit Vela, tècnica de comunicació de Suport Tercer Sector, ha recordat la importància d’aplicar una perspectiva feminista a tot allò que es fa a les entitats, encara que no hi hagi obligació legal al respecte.

“El que fan eines com els plans d’igualtat i els protocols contra l’assetjament sexual no és donar avantatges a les dones, sinó intentar equilibrar una balança que ja està desequilibrada per sistema”, comentava Vela. L’experta en comunicació amb perspectiva de gènere recordava també que per arribar a la justícia social cal deixar de banda la por als canvis i que les persones prenguin consciència dels seus privilegis.

Ha de tenir un pla d’igualtat la meva entitat?

Observant la tendència de la Llei orgànica 3/2007 pel que fa a la obligatorietat dels plans d’Igualtat de les entitats, Sara Jiménez augurava que en els propers anys el número mínim de persones treballadores exigit per a presentar-los acabarà sent de menys de 50.

Per aquest motiu, l’experta recomanava pensar en la possibilitat de realitzar-lo el més aviat possible i contractar un servei extern per la dificultat que pot suposar en cas de no comptar amb persones formades en la matèria. D’altra banda, també apuntava que per tenir en compte quantes persones treballadores hi ha a una entitat, cal contar-ne totes, independentment de la jornada que tinguin i del tipus de contracte.

Jiménez va parlar també dels beneficis que pot suposar per a qualsevol entitat tenir un pla d’igualtat: preferència en l'adjudicació de contractes de les administracions públiques; accés a ajuts i subvencions; major credibilitat; millora de la imatge i del clima laboral; augment de la productivitat per la facilitat de conciliació i, per últim, la retenció de talent.

Altres obligacions

Tal com s’explicava en un recurs recentment, el registre retributiu o salarial també suposa actualment una obligació per a totes les entitats. Es realitza anualment i, a diferència del pla d’igualtat, no ha de presentar-se a cap organisme. L’auditoria salarial, de la qual es parla al mateix recurs, només és obligatòria per aquelles entitats de 50 persones treballadores o més. Ambdues eines són necessàries per evitar la bretxa salarial.

Pel que fa al protocol d’assetjament sexual, que també és obligatori independentment de quantes persones hi treballin a una entitat, Sara Jiménez insistia en què ha d’incloure polítiques preventives de l’assetjament, estar a l’abast de tothom, revisar-se en el temps i tenir uns processos d’actuació definits.

L’incompliment de la normativa, que pot conèixer-se a través d’una inspecció de treball, pot comportar diferents sancions: entre 626€ i 187.515€ per la falta del pla d’igualtat o de l’auditoria salarial i entre 6.251€ i 187.515€ per la falta del registre salarial o del protocol contra l’assetjament sexual.

Podeu recuperar el vídeo del webinar complet i conèixer al detall les noves obligacions en matèria d'igualtat a les entitats:

Des de Xarxanet s'ofereix a les entitats no lucratives els serveis d'assessorament i acompanyament. Totes aquelles organitzacions que vulguin o hagin d'aplicar aquesta normativa poden accedir a aquest recurs.

Afegeix un comentari nou