Àmbit de la notícia
Jurídic

Vuit activistes de drets humans visiten Catalunya

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • La jornada començarà el 25 de setembre
  • El logotip del projecte
    El logotip del projecte
  • Wafae Charaf, activista marroquina pels drets humans
    Wafae Charaf, activista marroquina pels drets humans
  • Hatice Kamer, periodista kurda empresonada per les autoritats turques
    Hatice Kamer, periodista kurda empresonada per les autoritats turques
  • Valdenia Paulino, advocada i activista contra l'exclusió social al Brasil
    Valdenia Paulino, advocada i activista contra l'exclusió social al Brasil
  • Diana Avella, artista de hip hop que tracta els drets de les dones
    Diana Avella, artista de hip hop que tracta els drets de les dones

La cinquena edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans vol donar a conèixer la feina que fan les persones convidades als seus països d’origen. 

Vuit persones defensores dels drets humans provinents de diferents parts del món visitaran una quinzena de localitats de Catalunya del 25 de setembre al 7 d’octubre per compartir les seves experiències en el marc de la cinquena edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans.

El Prat de Llobregat, Granollers, Sant Cugat, Terrassa i Castelldefels són algunes de les ciutats participants al projecte, que inclou xerradesreunions institucionalsvisites a escoles i trobades: activitats que volen millorar el coneixement i la defensa dels drets humans donant a conèixer la tasca de les persones defensores i els efectes i les arrels dels conflictes que es viuen a arreu del món.

Delegació amb majoria de dones

La delegació d’aquest any té una gran representació femenina. Excepte Felipe Moreno, coordinador dels Querellants de Catalunya i les Balearsde la Querella argentina pel crims del franquisme, la resta de les participants són dones.

Entre elles, per exemple, hi ha Wafae Charaf, defensora dels drets laborals, membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) i condemnada a un any de presó per calúmnies contra la policia.

També serà a Catalunya Hatice Kamer, directora de cinema i periodista kurda empresonada per les autoritats turques mentre documentava un accident miner i acusada de donar suport al partit prokurd.

Valdenia Paulino parlarà de la seva feina com a advocada i activista contra l’exclusió social i la violència als barris més marginals del Brasil. Paulino va documentar denúncies contra la policia sobre tortures, execucions extrajudicials i corrupció.

El testimoni de la colombiana Diana Avella també arribarà a Catalunya. Avella, cantant de hip hop, és la primera artista llatinoamericana a treballar la defensa dels drets de les dones en les seves cançons.

Una altra especialista en la defensa de la igualtat de gènere és Aisha Dabo, periodista i ciberactivista a Gàmbia i Senegal que parlarà a Catalunya de la feina d’Africtivistes, una lliga panafricana de diversos professionals ciberactivistes que vetllen per la pau, la democràcia i el desenvolupament just a Àfrica.

Aisha Altubuly, compromesa amb la societat civil líbia i especialment amb el treball per a una comunitat igualitària, tractarà la participació política de les dones i del jovent en la construcció de la pau.

Més polítiques públiques de suport a activistes

El programa vol visibilitzar la implicació dels municipis participants en la lluita per a la defensa dels drets humans. Els 15 municipis s’han compromès a través d’una declaració institucional a intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans.

El document també insta el Govern català i de l’Estat a ampliar les mesures que protegeixen el col·lectiu a escala internacional. Concretament, demana l’alliberament dels i les activistes empresonats/es Victorie Ingabire, de Ruanda; Omid Kokabee, d’Iran; Abdullhadi Al-Khawaja, de Bahrain, i Ilham Tohti, de la regió autònoma Xinjian Uigur de la Xina.

 

El programa de Ciutats Defensores de Drets Humans ja és disponible en pdf. El projecte està organitzat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiatl’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.

També hi participen la Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Localsl’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari