Entitats contra el càncer i voluntariat oncològic
Comparteix
El director de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, ens acosta algunes reflexions sobre la tasca del voluntariat i les entitats que treballen en l'àmbit oncològic.
A les portes del Dia Mundial del Càncer, el 4 de febrer, és important que fem una reflexió de la tasca de les entitats que lluiten contra aquesta malaltia i dels seus voluntaris. Permetin-me que ho faci des de l’òptica de la nostra entitat: la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Enguany farà 24 anys que a la demarcació de Tarragona donem servei als malalts de càncer i a les seves famílies. Ens agrada, com a entitat, deixar ben clar que la nostra feina no és estar en contra del sistema, sinó que el complementem en allò que és necessari i, a voltes, tal com diuen els malalts oncològics, la nostra és una tasca que guareix l’ànima.
Des d’una entitat com la Lliga reivindiquem a les autoritats competents que desenvolupin els plans necessaris perquè els malalts del territori tinguin, com tenen, els recursos necessaris, des de l’atenció oncològica amb l’hospital de referència l’Hospital Sant Joan de Reus a satèl·lits com la unitat de radioteràpia de Jesús a les Terres de l’Ebre. Que es posin en marxa el programes de prevenció i detecció precoç com, en el seu dia, el de mama o, més recentment, el de càncer de còlon.
Des de l’òptica del malalt, la tasca desenvolupada pels voluntaris oncològics és, sobradament, la més rellevant i, sovint, la més anònima, com segurament ha de ser.
A un servei oncològic amb una qualitat humana excepcional, hem de sumar la feina de les persones que, desinteressadament, visiten els malalts als centres on hi ha unitat oncològica, els fan companyia i vetllen perquè se sentin acompanyats. A més, els grups d’ajuda mútua, dirigits per persones afectades amb càncer i amb una formació que vetllen les vint-i-quatre hores al dia i estan pendents per qualsevol dubte o neguit que tenen els nous pacients, a més de reunir-s’hi setmanalment en algun dels 10 grups que hi ha a la demarcació de Tarragona.
El voluntariat, però, no queda només aquí. Son 123 poblacions a Tarragona que compten amb un delegat i delegada i aquests amb les seves juntes corresponents que desenvolupen els actes per recaptar fons que ens permeten desenvolupar les més de 180 activitats a la nostra demarcació.
La cosa, però, no queda aquí. Cal assenyalar la feina dels professionals de la salut que, en les seves hores de lleure vetllen per fer una conferència en alguna població, participen d’actes divulgatius i creuen en aquesta responsabilitat envers els malalts que va més enllà de la tasca professional.
Tant de bo no fóssim necessaris i poguéssim creure en l’utopia d’una societat sense aquesta malaltia. Per això, benvolguda societat, benvolgudes entitat i benvolguts voluntaris i voluntàries que vetllen per, tal com ens han dit més d’un cop, guarir ànimes. Més enllà de l’agraïment per un reconeixement com l’anterior, la nostra, com la de totes les entitats que s’hi dediquen, té un sol objectiu: la millora del malalt oncològic.
Afegeix un nou comentari