"El Perxe", butlletí de la vida rural.
Comparteix
Es tracta d’una publicació virtual editada pel Museu de la Vida Rural ubicat a l’Espluga de Francolí. Vint anys després de la seva inauguració, aquest equipament museístic ha ampliat i renovat la seva seu original construint un nou edifici adjacent i modernitzant el seu discurs museístic adaptant-lo a les noves tecnologies. En aquest context ha iniciat la publicació periòdica del butlletí El Perxe, el número 2 del qual us presentem a continuació.
El Perxe, és una publicació orientada a tot allò que fa referència a la vida rural. El segon número dedica l’Editorial a l’ofici de pagès, un dels més antics de la terra. Segueixen una sèrie de seccions tals com “La col·lecció” que detalla peces que s’utilitzen o s’han utilitzat en el món rural; “El visitant convidat” on l’escriptora i periodista Patrícia Gabancho, opina sobre el Museu de la Vida rural de l’Espluga de Francolí i convida els lectors a visitar-lo “no us els deixeu escapar”, assenyala.
Segueixen les seccions “D’un altre temps” que descriu imatges de temps passats de l’Espluga; “La recepta”; “L’entrevista” a la supervivent del camp de Ravensbrück, Neus Català ; “Sortim” sobre els Castells de Riudabella i les Falles d’Isil”; els apartat de “Publicacions” i l’Agenda completen el sumari.
Tot seguit, l’article de d’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, titulat “Quan hom viatja” anima tothom a visitar el museus locals, a la plana, a la muntanya, a la Catalunya interior i a la litoral. El professor d’història contemporània de la UAB diu que els seus alumnes visiten museus estrangers i no paren a visitar els nostres museus que són en general, “acceptables”. A Catalunya hi ha un conjunt extens i prolix de museus, centres i espais culturals i col·leccions que expliquen de forma completa i profunda el nostre país. “Al món de la vida rural –diu Solé i Sabaté- hi havia una filosofia de viure, una forma de veure el món, el lloc on es pastà de forma prioritària el nostre imaginari col·lectiu”.
Finalment, “Les Falles d’Isil”, petit poble del Pallars Sobirà que ha mantingut viva fins avui la manera ancestral de celebrar la nit de Sant Joan, amb un culte al foc. Al voltant de la foguera de la plaça del poble fadrines i fadrins ofereixen un got de vi, un tros de coca i un pomell de flors als visitants. Després de fer un recorregut pel poble, ballen unes danses, el Ball de Bastons, el Ball Pla i la Bolangera... És una nit dedicada al solstici d’estiu, declarada Festa Tradicional d’interès Nacional des del 7 de juny del 1991.
Podeu consultar la publicació a: www.museuvidarural.cat
Us hi podeu subscriure gratuïtament al següent correu electrònic: info@museuvidarural.cat
Afegeix un nou comentari