El Fons Català amplia la campanya d’emergència davant l’escalada bèl·lica al Pròxim Orient
Comparteix
L’entitat demana el suport del municipalisme solidari i la societat civil per donar resposta a les necessitats de la població i exercir pressió per aturar l’escalada de violència a la regió.
Més de quaranta-dues mil persones assassinades, entre les quals el 80% són dones, infants i persones grans; prop de cent mil ferides; gairebé dos milions de desplaçades i danys materials incalculables. Aquest és el sinistre balanç que ha deixat un any d’ofensiva israeliana a la Franja de Gaza. A aquest escenari cal sumar-hi les més de set-centes persones mortes a Cisjordània, les mil-dues-centes a Israel i les prop de dues mil al Líban.
Aquest dramàtic comptador augmenta dia rere dia, mentre continua sense albirar-se un final proper a aquesta barbàrie. Ben al contrari, la regió sembla abocada a una escalada bèl·lica que sembla no tenir aturador i amenaça de multiplicar els impactes d’una catàstrofe humanitària que ja està causant estralls entre qui més pateix en qualsevol context de conflicte: la població civil, i en especial, la més vulnerable.
Poc després de començar el genocidi contra el poble palestí, en resposta als atacs de Hamàs del 7 d’octubre, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va posar en marxa una campanya d’emergència que ha recollit fons d’ajuntaments, institucions supramunicipals i societat civil per pal·liar el calvari humanitari de la població palestina.
Un any després, lluny de millorar, la situació s’ha agreujat fins a extrems insospitats quan va revifar el conflicte, que ha anat sumant fronts arran de la brutal resposta de l’exèrcit israelià i la passivitat d’una comunitat internacional incapaç de frenar els actes genocides de l’estat hebreu.
Al Líban, per exemple, l'ofensiva de Hezbollah contra Israel i la resposta militar israeliana ja ha causat més de dues mil morts i més de nou mil persones ferides., intensificant la crisi a nivell regional. Els bombardejos han colpejat especialment les zones de Saida, Nabatieh, Tir, la vall de la Bekaa, així com Beirut i els seus suburbis, tant al sud com al centre, incloent-hi també els camps de refugiats palestins.
A més dels milers de persones mortes i ferides, i davant la brutal intensitat dels atacs perpetrats per Israel, milers de persones s'han vist forçades a abandonar les seves llars buscant seguretat, amb més de cent mil fugint cap a Síria, segons dades de l'ACNUR.
Ampliació de la campanya d’emergència
Davant d’això, el Fons Català ha decidit ampliar la campanya d’emergència i torna a demanar el suport del municipalisme solidari i la societat civil per donar resposta a les necessitats de la població civil víctima del conflicte, a través dels projectes que s’executen a terreny.
“Davant d’aquesta greu vulneració dels drets humans, ampliem la campanya ‘Crida d’emergència per la crisi humanitària generada per l’escalada de violència a Palestina i el Líban’ i demanem als ajuntaments, les institucions supramunicipals i la societat civil que s’hi sumin”, demanen. Per col·laborar amb la iniciativa, es poden fer arribar aportacions a través de BIZUM, al 08460 amb el concepte ‘Emergència Gaza i Líban’; o per transferència bancària amb el mateix concepte al compte bancari ES91 0182 6035 4102 0160 8531.
Alhora, des del municipalisme català que representa l’entitat, s’exigeix una desescalada completa del conflicte a la regió, amb un alto el foc immediat per part d'Israel a Gaza, Cisjordània i el Líban, així com de l’Iran, Hamàs i Hezbollah contra Israel. A més, demanen l'alliberament de totes les persones segrestades per Hamàs i l'obertura de corredors humanitaris per garantir l'arribada urgent d'ajuda bàsica i humanitària a les zones afectades.
També es reclama el compliment del dret internacional, especialment pel que fa als atacs contra desplaçats, refugiats, hospitals i escoles, i l'embargament total d'armes a la regió, seguint les recomanacions de l'ONU i altres organismes. Igualment, el Fons Català insta Nacions Unides a liderar la desescalada del conflicte, recordant el seu mandat fundacional de garantir la pau i els drets humans a escala global.
De la mateixa manera, l’entitat posa a disposició dels ajuntaments aquesta declaració, en format de moció, davant l’escalada de tensió al Pròxim Orient. “Els governs locals tenim un paper fonamental com a actors de pau en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació al desenvolupament”, reblen.
Afegeix un nou comentari