Els Punts Liles són una eina clau per crear espais segurs i lliures de violència masclista en contextos d'oci. La seva presència en esdeveniments és essencial per prevenir agressions, apoderar les dones i oferir suport immediat, tot visibilitzant el rebuig social a les violències sexuals, i promovent una intervenció coordinada i professional.
La violència masclista és l’expressió de les desigualtats arrelades a un sistema patriarcal, que perpetua els privilegis masculins a través de la socialització de gènere, i normalitza actituds i conductes de control, domini i abús de poder sobre les dones. Aquesta violència exercida contra les dones pel fet de ser dones, es manifesta de diferents formes i en diversos àmbits, tenint com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic, tant en la vida pública, com privada.
En els contextos festius i d’oci, on conviu el consum d’alcohol i altres drogues, les dones estem doblement victimitzades. La perspectiva androcèntrica i masclista associa el consum de les dones a una suposada accessibilitat sexual, afavorint així una major impunitat per vulnerar els nostres cossos.
Les violències sexuals als espais d’oci, com mirades sexuades, comentaris sexuals, tocaments no consentits, invasió de l’espai, acorralaments, inclús violacions; estan invisibilitzades i normalitzades per factors culturals i socials. Sovint es perceben com a comportaments acceptables i justificats en un context festiu, responsabilitzant a la dona que afronta aquesta violència i perpetuant la impunitat de l’agressor.
És per això, que es fa necessari implementar mesures preventives que identifiquin aquestes violències masclistes, i que fomentin espais lliures i segurs per a les dones, joves i nenes. La presència de Punts Liles en els espais d’oci i festius és una de les mesures que sorgeix fa uns anys, i que clarament té una funció educativa i de conscienciació a la ciutadania. Així mateix, els Punts Liles són un espai de suport i acompanyament en casos d’agressions masclistes i lgtbifòbiques, oferint un espai segur i de confiança a les persones que ho necessitin.
Quan es disposa d’un Punt Lila en una festa o esdeveniment, s’envia un missatge clar: la societat rebutja qualsevol tipus d’agressió i aposta per espais segurs i lliures per a totes les persones. La seva presència visibilitza el rebuig social, tenint un efecte directe en l’erradicació de les violències masclistes. Apodera a les dones i joves a denunciar, oferint un suport immediat en situacions d’urgència, però també per compartir experiències viscudes, mitjançant l’escolta activa i el no judici. L’existència del Punt Lila, redueix la sensació d’impunitat que sovint envolta els agressors, creant un entorn en el qual les dones o persones no heteronormatives se sentin recolzades i acompanyades.
Per això, apostem per la professionalització dels Punts Liles, amb agents formades en feminisme i atenció a les violències masclistes i lgtbifòbiques. D’aquesta forma, es garanteix que la intervenció sigui adequada, evitant la culpabilització i revictimització de les persones que denuncien o expliquen una situació viscuda. Així mateix, mitjançant dinàmiques educatives i fomentat la participació de totes les persones que s’apropen al Punt Lila, per tal d’esdevenir agents de canvi i de denúncia de situacions de violència, contribuint a crear una societat més justa i igualitària.
Cal subratllar que la implementació d’un Punt Lila requereix una estreta coordinació amb tots els agents presents a la festa o esdeveniment, per assegurar que el servei es desenvolupi amb seguretat, efectivitat i qualitat. És fonamental col·laborar amb cossos de seguretat i emergències per assegurar una intervenció respectuosa i centrada en la víctima en casos d’agressió. A més, les persones organitzadores i col·laboradores de l’esdeveniment (ajuntaments, entitats, personal de barres, etc.) han de treballar conjuntament amb els equips del Punt Lila per crear un entorn segur, preveure i identificar les possibles situacions de risc.
Per altra banda, aquests espais proporcionen suport immediat, però la seva intervenció és puntual i limitada al moment i context de la festa, cosa que fa imprescindible comptar amb una xarxa de recursos per garantir una continuïtat en l’atenció. Per això, és imprescindible disposar d’informació actualitzada sobre els recursos locals i comarcals d’atenció a dones i col·lectiu LGTBI. Per tant, conèixer els protocols i recursos del territori assegura que la intervenció del Punt Lila sigui coherent, eficaç i alineada amb les necessitats detectades.
Els punts liles són una eina fonamental en la lluita contra les violències masclistes en l’àmbit festiu i d’oci, reivindicant-los com espais habitables i segurs per les dones i altres col·lectius no heteronormatius. Però, cal recordar, que les violències masclistes, i en concret, les agressions sexuals, també tenen lloc en altres àmbits de la nostra vida, i que sovint resten invisibilitzades o normalitzades. Per abordar i erradicar el masclisme cal anar a l'arrel: identificar i desmuntar les estructures de poder patriarcals, trencant amb el model de masculinitat dominant i la socialització de gènere que impregna en tots els àmbits de la societat. Només així podrem garantir que l'espai públic sigui realment segur per a les dones i que tothom pugui gaudir-lo en plena llibertat.
Afegeix un nou comentari