Deu propostes europees per combatre el racisme i la xenofòbia
Comparteix
El Ministeri de Treball ha fet públic l’Informe final del projecte Living Together: ciutadania europea contra el racisme i la xenofòbia, que durant els darrers dos anys ha dut a terme junt amb socis europeus d'Holanda, Portugal, Suècia, Finlàndia i Irlanda.
El projecte Living Together està cofinançat per la Comissió Europea, la Direcció general de Justícia, Llibertat i Seguretat dins del programa Drets fonamentals i ciutadania (2007-2013).
D’entre els objectius que es fixa aquest programa, el projecte Living Together fa seu el de combatre el racisme i la xenofòbia.
Living together és un projecte transnacional executat per un consorci de 13 entitats privades i públiques de sis països de la Unió Europea. El coordinador del projecte és l’Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia (OBERAXE).
La finalitat del projecte és la de promoure un “discurs europeu de tolerància la filosofia del qual estigués basada en la convivència, el respecte, el reconeixement de les diferències i la construcció d’una ciutadania europea allunyada de qualsevol forma de racisme i xenofòbia”.
Per fer-ho, els socis es varen plantejar quatre objectius específics:
- Identificar els principals prejudicis, temors i estereotips dels ciutadans que generen discursos racistes i xenòfobs.
- Detectar bones pràctiques sobre tolerància.
- Elaborar un decàleg sobre ciutadania, tolerància i diàleg que resumeixi els principis compartits per la ciutadania europea per tal de neutralitzar els discursos racistes i que serveixi de suport als diferents agents socials.
- Crear un mecanisme transnacional de vigilància i reacció per combatre nous discursos racistes.
El decàleg és el resultat final de les investigacions que els països participants han fet mitjançant grups de discussió sobre temes relacionats amb el racisme i la xenofòbia.
A més dels grups de discussió, cada país va aportar les reflexions d’experts en la matèria provinents d’universitats, centres de recerca, ONG, administracions publiques, mitjans de comunicació, etc.
Per a cada punt del decàleg, s’inclou un diagnòstic i diverses estratègies i propostes d’acció, amb esment del país que les defensa, com ara:
- Cursos de formació per a joves i funcionaris per fer sensibilització preventiva.
- Donar importància als mitjans de comunicació alternatius de minories i immigrants.
- Difondre el missatge que els immigrants contribueixen al creixement econòmic com a treballadors i com a consumidors.
- Enfortir l’estat del benestar i desemmascarar la demagògia que culpa els immigrants del deteriorament de la qualitat dels serveis públics.
A més, s’ha posat en marxa la Xarxa Living Together, un espai web de l’Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia pensat perquè les entitats que s’adhereixin al decàleg i a la xarxa comunicar els nous discursos racistes que detectin, conformant així una xarxa d’alerta.
Decàleg:
- Identificar els principis en què s’han de basar les bones pràctiques.
- Nombrar i reconèixer com a problemes tots els tipus de racisme i xenofòbia.
- Documentar i fer seguiment del racisme i la xenofòbia.
- Identificar mesures legals i actuacions eficaces, programes educatius i bones pràctiques.
- Fomentar el paper dels mitjans de comunicació per promoure el respecte de les cultures i el reconeixement de la diversitat.
- Reconèixer la contribució de les persones immigrants en l’àmbit econòmic, social i cultural.
- Dissenyar els serveis públics tenint en compte les necessitats de la societat.
- Fomentar els principis de respecte i diàleg, contemplant la diversitat cultural com a enriquidora.
- Canviar els estereotips per a la convivència.
- Considerar la immigració com un fenomen universal. Els europeus varen ser immigrants. L’argument reflexiu: les societats d’acollida actual recorden la emigració.
Afegeix un nou comentari