Àmbit de la notícia
Social

Les entitats socials reclamen al nou Govern que prioritzi l’atenció als més vulnerables

Autor/a
FCVS-Comunicació
  • Àngels Guiteras durant la presentació de les dades econòmiques

Davant de la nova etapa de govern a Catalunya, les entitats demanen que es prioritzin els pagaments pendents a les entitats socials i, en conseqüència, l’atenció als més vulnerables que esta sent afectada per aquesta situació. 

Per poder garantir la viabilitat dels serveis, la sostenibilitat de les organitzacions, l’estabilitat en l’ocupació i, en conseqüència, la qualitat de l’atenció als col·lectius més vulnerables de la nostra societat, les entitats socials reclamen al nou govern de la Generalitat que prioritzi els pagaments a les entitats socials.

Malgrat que el deute global de les Administracions amb el Tercer Sector Social ha disminuït durant els darrers deu mesos, passant de 900 M a 640 M d’€, encara continua essent molt elevat. I tot i els esforços de les entitats per tal de trobar solucions, el deute acumulat està posant en risc la continuitat dels serveis d’atenció a les persones més vulnerables: en total més d’un milió i mig de persones ateses, actualment, pel tercer sector social.

És per això que la Taula d’Entitats del Tercer Sector ha emès un seguit de peticions en nom de les entitats a les que agrupa, unes peticions que arriben després d’una anàlisi de la situació econòmica de les entitats. La presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, ha presentat les conclusions de l'anàlisi econòmica i les peticions del sector al govern durant aquest desembre.

 

EL DEUTE

Segons les dades recollides per la Taula entre una mostra de 155 entitats feta el setembre de 2012, i fent una projecció d’aquesta mostra al conjunt del tercer sector català, les administracions publiques deuen prop de 640 milions d’euros a les entitats socials de Catalunya, es tracta d'un deute que s'ha anat acumulant en els darrers mesos.

Això ha provocat greus dificultats econòmiques a les entitats com ara endarreriments en el pagament de les nòmines (en el 90% de les entitats), ajustaments en les plantilles (51%) en forma d’acomiadaments (20%) o bé no substituint baixes o jubilacions, no renovant contractes temporals ofent reducció de salaris. A més, la Taula del Tercer Sector puntualitza que, “en el cas de la Generalitat, l’arribada del Fons de Liquiditat Autonòmic no ha comportat l’abonament dels deutes més importants”, malgrat que la Generalitat va assegurar el juliol que els cobraments depenien d'això

 

CONSEQÜÈNCIES EN L'ATENCIÓ A LES PERSONES

“Aquesta situació no és sostenible en el temps”, assegura la Taula d’Entitats del Tercer Sector, no només per les dificultats de gestió del dia a dia, sinó també perquè posa en perill la continuïtat del sistema d’una manera més profunda: “mentre estem preocupats per si es cobra a finals de mes o per obtenir línies de finançament per fer front al deute de les Administracions públiques, no estem fent una reflexió profunda i estratègica sobre el futur del sector, sobre la millora contínua de la qualitat de l’atenció als usuaris o sobre com fer sostenible un sistema de serveis socials que estem veient trontollar dia rere dia”.

 

PETICIONS AL NOU GOVERN

Amb l'objectiu d'evitar que se segueixi posant en perill els drets socials bàsics de la ciutadania així com el model de col·laboració público-privada, la Taula d’Entitats demana al nou govern de Catalunya:

- L’articulació, amb caràcter urgent, d’un pla de retorn del deute contret amb les entitats del Tercer Sector Social, tant pel què fa a subvencions, concerts, contractes i convenis.

- El compromís del Govern per mediar amb les entitats financeres per tal que facilitin l’accés a línies de crèdit que permetin fer front a la situació.

- Voluntat política per teixir un pacte de país que garanteixi que noves retallades o dificultats de tresoreria no afectin l’atenció a les famílies i els col·lectius més vulnerables que estan patint amb més intensitat l’impacte de la crisi econòmica.

 

Podeu consultar més dades econòmiques sobre el deute amb els entitats a la web de La Taula. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari