Comença el període de presentació del model 347
Comparteix
L’Agència Tributaria posa a l’abast dels contribuents el programa d’ajuda per a confeccionar el model 347 d’operacions amb tercers.
L’Agència Tributaria ja ha posat a disposició dels subjectes passius el programa d’ajuda per a confeccionar el model 347. El termini de presentació va des del pròxim 1 de febrer i fins al 2 de març de 2015.
Enguany com a novetat, estaran obligades a presentar aquesta declaració totes les entitats de caràcter social i les comunitats de propietaris que durant l’exercici 2014 hagin tingut operacions amb terceres persones o que hagin cobrat subvencions procedents d'Administracions públiques superiors a 3.005,06 euros.
La presentació del model s’haurà de fer de forma telemàtica, motiu pel qual caldrà disposar d'un certificat electrònic, amb excepció de les comunitats de veïns que si tenen menys de 15 registres a declarar ho podran presentar via SMS.
Les organitzacions hauran de declarar les següents operacions:
- Compres a proveïdors superiors a 3.005,06 euros.
- Vendes a clients o serveis a usuaris superiors a 3.005,06 euros (excepte les vendes corresponents a serveis exempts d'IVA pel caràcter social segons l'article 20.3 de la Llei de l'IVA).
- Subvencions cobrades per organismes públics superiors a 3.005,06 euros.
- Cobraments per compte de tercers superiors a 300,51 euros.
Les entitats no lucratives i les comunitats de propietaris no hauran d’incloure en el model:
- Subministrament d’energia elèctrica i combustibles de qualsevol tipus.
- Subministrament d’aigua que estigui destinat a l'ús i el consum comunitari.
- Els derivats d’assegurances que tinguin per objectiu assegurar els béns i drets relacionats amb zones i elements comuns.
- Les operacions que ja hagin estat incloses en qualsevol altra declaració informativa.
Comentaris
Bon dia,
Fins ara les operacions exemptes d’IVA efectuades per les entitats que tenien reconegut el caràcter social que estableix l’article 20.3 de la Llei d’IVA no estaven obligades a presentar el model 347, però com a novetat, aquest any aquestes entitats també estaran obligades a presentar el model 347 sempre que hagin tingut un volum d’operacions superiors als 3.005,06 euros amb qualsevol entitat, empresa o organisme o bé, que hagi cobrat subvencions d’organismes públics, sigui qui sigui l’import rebut.
Gràcies,
Moltes gràcies per la resposta!
En el cas d'una subvenció, quan es declara? l'any en què s'atorga o l'any en què es cobra? I si els pagaments i despeses d'un projecte es van fer i justificar al novembre de 2013 també s'havia de presentar el 347? (la subvenció era del mateix any 2013, esperem que aquest 2015 ens la paguin)
Bon dia,
Fins ara, tot i que hi ha controvèrsia, és amb el mateix criteri que declaren les administracions públiques, és a dir, es declararan les subvencions durant l’exercici que són cobrades, independentment de l’import cobrat. Les despeses d’un projecte s’haurà d’incloure al model 347 sempre i quan les operacions amb un cada proveïdor individualment superi els 3.005,06 euros,
Gràcies,
Bon dia,
Aquestes subvencions que hem de declarar al model 347, en quina clau s'ha d'entrar?
A - Adquisiciones de bienes y servicios superiores a 3.005,06 euros.
B - Entregas de bienes y prestaciones de servicios superiores a 3.005,06 euros.
C- Cobros por cuenta de terceros superiores a 300,51 euros.
D- Adquisiciones de bienes o servicios al margen de cualquier actividad empresarial o profesional superiores a 3.005,06 euros, realizadas por Entidades Públicas, partidos políticos, sindicatos o asociaciones empresariales, por entidades a las que sea de aplicación la Ley 49/1960, de 21 de julio sobre la propiedad horizontal, y por las entidades o establecimientos privados de carácter social a que se refiere el artículo 20.Tres de la Ley 37/1992 de 28 de diciembre.
E - Subvenciones, auxilios y ayudas satisfechos por las Administraciones Públicas cualquiera que sea su importe. (Clave de uso exclusivo para Administraciones Públicas que se refiere el artículo 3.2 del Real Decreto Legislativo 3/2011, de 14 de noviembre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público que satisfagan dichas subvenciones, auxilios y ayudas. Nunca deben utilizar esta clave los declarados de las mismas).
F - Ventas agencia viaje: Servicios documentados mediante facturas expedidas por agencias de viajes, al amparo de la disposición adicional cuarta del Reglamento por el que se regulan las obligaciones de facturación aprobado por el Real Decreto 1619/2012, de 30 de noviembre.
G - Compras agencia viaje: Prestaciones de servicios de transportes de viajeros y de sus equipajes por vía aérea a que se refiere la disposición adicional cuarta del Reglamento por el que se regulan las obligaciones de facturación aprobado por el Real Decreto 1619/2012, de 30 de noviembre.
Hola,
Per les subvencions heu de declarar la clau B.
Salutacions,
Encara que no siguin superiors a 3005,61?
Bon dia,
Si, s’han de declarar totes les subvencions cobrades d’Administracions Públiques amb independència del seu import.
Gràcies,
Hola,
Per les subvencions heu de declarar la clau B.
Salutacions,
Jo tenia entès que havíem de declarar les operacions amb proveïdors i/o clients que superin els 3.005 €. Però no la suma d'operacions amb un client o proveïdor, si no les operacions individualment . Oi?
I amb les subvencions tenia entès que eren les operacions concedides, cobrades o no, que també superessin aquest import de 3.005 €. Oi?
Gràcies
Hola,
Sembla ser que no ho tenies ben entès. Els criteris que has de seguir són els que indica la notícia.
Salutacions.
Bon dia,
Us voldria fer una pregunta sobre aquest model 347.
La nostra entitat té una despesa anual d’uns 6.000 euros (músics de cobla) i en cobra 3.300 de subvenció pública.
Per acabar de cobrir la despesa es fan diverses activitats, com ara venda de begudes, venda d’objectes artesans, loteria, quotes de socis, etc.
La pregunta és:
- En model 347 cal fer constar només els 3.300 de subvenció?
- Què vol dir en aquest cas fer doble comptabilitat?
I moltes gràcies per la vostra amabilitat!
Bon dia,
Al model 347 s’ha d’incloure totes les subvencions cobrades durant el 2014 per Administracions Públiques, independentment de l’import que s’hagi cobrat.
La comptabilitat de doble partida és el mètode de registre de les operacions que s’utilitza a la comptabilitat, anotant el deure i al haver, un o diferents comptes comptables i per estar en equilibri tant al deure com a l’haver s’ha de registrar els mateixos imports.
Gràcies,
En la nostra opinió, la norma no acaba de deixar clar si les entitats que reben les subvencions també han de declarar-les sense límit excloent.
Aquesta obligació explícita de les AAPP a declarar les subvencions, auxilis o ajuts que hagin satisfet (més enllà que ara s'hagi eliminat el límit excloent que hi havia fins a l'exercici passat dels 3.005,06 euros), estava redactada exactament igual que ara, és a dir, teòricament, només les AAPP eren les obligades a declarar. Però en la pràctica, moltes entitats no lucratives que no havien presentat declaració perquè no feien cap operació de les teòricament declarables, llevat de cobrar subvencions superiors a aquell import, havien vist com els hi era reclamada la presentació del model.
Per aquest motiu, s'està informant des de la interpretació més restrictiva de la norma, tot i que és possible que, efectivament, a les entitats que no percebin subvencions que no superin els 3.005,06 euros hisenda no els reclami el model.
Pel que fa al criteri d'inclusió de les subvencions a la declaració, l'article 35 apartat 4 del RD 1065/2007, que regula el contingut d'aquest model, s'especifica que les subvencions s'entendran satisfetes en el dia en que s'expedeixi la corresponent ordre de pagament i que, de no existir aquesta ordre, s'entendran satisfetes quan s'efectuï el pagament. A més, a la consulta vinculant V0695-14, l'Administració Tributària es ratifica en aquest criteri. Per tant, entenem que el criteri d'inclussió per part de les entitats ha de ser el del cobrament, i no el de la concessió de la subvenció.
Respecte al contingut d'altres webs, no podem opinar. Actualment no hi ha publicada cap consulta vinculant que inclogui el canvi de normativa a la Direcció General de Tributs, i per tant no podem saber amb exactitud quin serà el criteri que l'Administració Tributària aplicarà a l'hora d'interpretar la norma d'una forma més o menys estricta.
Per tots aquests motius, el nostre criteri és que s'hauria de presentar la declaració si es reben subvencions sigui quin sigui el seu import. malgrat que si no es fa així, també considerem que es podria defensar la no-presentació en cas que l'entitat rebi un requeriment per aquest motiu.
A partir d'aquí, ja és decissió de l'entitat presentar o no la declaració, que recordem que és només informativa i no suposa una despesa per l'entitat més enllà de la de la pròpia gestió del document.
Segons Hisenda les entitats que han rebut subvencions, si no arriba als 3.005 euros NO s'han de declarar. Sí que ho han de declarar les AAPP que ho otorguen.
És a dir, l'ultim comentari de Josep Pons va bé encaminat. Caldria tenir una resposta definitiva...
Com hem comentat a la resposta anterior, en la nostra opinió el criteri no queda del tot clar al text legal.
L'única opció per saber la resposta definitiva seria que les entitats fessin consultes vinculants a la Direcció General de Tributs (que són les que generen doctrina) ja que, a data d'avui, no hem trobat cap publicada en cap dels dos sentits.
Per tant, ens reiterem en la resposta anterior, qualsevol de les dues interpretacions, la més restrictiva que hem anat publicant i la que interpreta que només han de ser les AAPP les que no tenen límit, es podria defensar i podria ser vàlida, tot i que el nostre consell, per assegurar que no hi haurà cap mena de requeriment, és presentar la declaració per qualsevol import rebut.
Irene, quan dius "segons Hisenda", què vols dir? que has trucat i t'han respost això? que ho has llegit a algun lloc? ho podries explicar una mica més, sisplau? moltes gràcies!
Hola Montse,
Gràcies pels vostres aclariments.
Tot i així, i per a les entitats que els hi pugui interessar i que segueixin aquest fil, deixeu-me argumentar el següent.
Si es mira la normativa amb la deguda correlació tenim el següent:
Consulta Vinculant V0695-14 de 13/03/2014, la qüestió plantejada es si existeix obligació a declarar, en el model 347, les subvencions rebudes. La resposta es clara, si que existeix obligació, sempre que s’hagi superat la xifra de 3.005,06 €.
“De acuerdo con la normativa anterior, la entidad consultante deberá incluir en la declaración informativa de operaciones con terceras personas las subvenciones públicas recibidas si las mismas no son reintegrables, se han percibido en relación con la actividad empresarial o profesional, y además el importe anual procedente de cada Administración Pública supera los 3.005,06 euros.”
En cap cas s'ha qüestionat el criteri de inclusió, però tampoc estic d’acord amb la vostra opinió, doncs el criteri d’inclusió es el de meritació i no el de caixa
“4. Las subvenciones, auxilios o ayudas que concedan los obligados tributarios a que se refiere el párrafo segundo del artículo 31.2, se entenderán satisfechos el día en que se expida la correspondiente orden de pago. De no existir orden de pago se entenderán satisfechas cuando se efectúe el pago.”
No se qui ha reclamant els models a les entitats no obligades a presentar declaració, el que si que se es que de diverses entitats d’aquest tipus a Lleida, sols li han reclamat a una i tenien tota la raó, doncs superava la quantitat.
Tampoc poden fonamentar aquestes sol·licituds de l’AEAT amb la norma, doncs el RD 828/2013, va entrar en vigor el 1r de gener de 2014, es a dir, la primera declaració del model 347 a la que afecta es la que s’ha de presentar durant aquest febrer, per tant es del tot impossible que la AEAT hagi reclamat res al respecte.
I “last but not least” si que existeix una diferencia important entre la versió anterior de la norma i la actual.
En la anterior (RD 1067/2007) aplicable fins el 31/12/2013 (347 febrer 2014), les Administracions Públiques solament tenien obligació de declarar les subvencions atorgades superiors a 3005,06 €
Art. 33.3
Asimismo, las entidades integradas en las distintes Administraciones públicas deberán relacionar en dicha declaración a todas aquellas personas o entidades a quienes hayan satisfecho subvenciones, auxilios o ayudas que, en su conjunto, para cada una de aquellas, hayan superado por su parte la cifra de 3.005,06 euros, sin perjuicio de la aplicación en este supuesto de la excepción prevista en el párrafo i) del apartado anterior.
En la nova versió de la norma (RD 828/2013) aplicable a partir del 01/01/2014 (347 febrer 2015), desapareix l’import mínim
Art. 33.3
Asimismo, las entidades integradas en las distintas Administraciones Públicas a que se refiere el apartado 2 del artículo 3 del Real Decreto Legislativo 3/2011, de 14 de noviembre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley de Contratos del Sector Público, deberán relacionar en dicha declaración a todas aquellas personas o entidades a quienes hayan satisfecho subvenciones, auxilios o ayudas, cualquiera que sea su importe, sin perjuicio de la aplicación en este supuesto de la excepción prevista en el párrafo i) del apartado anterior.
Tenint tot això en compte, la nostra interpretació i la orientació més adient, és que el model 347 s’ha de presentar si les subvencions supera el límit de 3.005,06 € per Administració o Entitat atorgant i això es el que aconsellarem a les entitats de Lleida. Ara bé, cadascú es ben lliure d’actuar com vulgui.
Aquest tema s'ha comentat amb un Cap de Servei d’IVA de l’AEAT i la seva opinió coincideix totalment amb aqueta, a falta d'una versió única i oficial.
Gràcies pels teus aclariments. En trec la conclussió, a partir de l'exposat, que efectivament depèn de com s'interpreti la normativa, que no ho deixa clar. Del criteri d'imputació, també veig clar que és el de pagament, tu mateix ho dius "se entenderán satisfechos el día en que se expida la correspondiente orden de pago. De no existir orden de pago se entenderán satisfechas cuando se efectúe el pago". Per tant, ordre de pagament, no meritació.
Per tot plegat, reitero el meu comentari anterior. Nosaltres entenem que, per evitar cap tipus de requeriment, hem d'interpretar la norma de la forma més restrictiva possible, i presentar el model en tots els casos en què es rebin subvencions, i així ho aconsellem. Però és només el nostre criteri, com bé dius, pot haver d'altres.
Com també hem comentat, és possible que si no es presenta, no passi res, però no tenim la seguretat. Si el Cap de Servei de l'IVA de l'AEAT que teniu com a contacte us pogués fer algun document que afirmi que aquest serà el criteri d'hisenda a l'hora enviar requeriments, seria fantàstic, així tindriem la certesa que ens falta.
Gràcies per les aportacions, molt interessants.
Bon dia,
Si us plau, pots definir específicament que significa cobrament per tercers i posar-ne algun exemple. En principi intueixo el significat, però vull estar-ne segura.
Moltes gràcies.
Bon dia,
Què vol dir "Cobraments per compte de tercers superiors a 300,51 euros"? Vol dir que si cobrem més de 300,51 euros en efectiu d'un tercer s'ha de declarar? Només en efectiu?
Gràcies.
Els cobraments per compte de tercers són imports que pugui cobrar l'entitat en nom de persones que s'hi relacionen amb ella (socis, associats o col·legiats) , és a dir, els cobra en el seu nom però no és un ingrés per l'entitat.
Serien exemples els cobraments d'honoraris professionals, dels drets derivats de la propietat intel·lectural, industrial o d'autor, o bé altres similars.
Moltes gràcies per la resposta!!!
I si, per exemple, la nostra entitat fa una activitat educativa al Parc infantil de Nadal però la finalitat és transmetre valors i no autofinançar-se (és a dir, l'entitat no es queda ni un euro) i tot va pels monitors. Entenc que no s'enten com un cobrament per tercers, oi?
Benvolguda Núria,
L'activitat educativa que feu es considera una activitat econòmica de la vostra entitat no un cobrament per tercers.
Salutacions,
Moltes gràcies!!!
Bon dia,
Disculpeu que em reiteri, però no m'acaba de quedar clar: En relació a les subvencions rebudes, vam comentar en un curs fet per Fundesplai que les entitats no lucratives estem obligades a declarar-les en el model 347, encara que no superin els 3.005,06 €.
No obstant això, al voste article poseu textualment "Enguany com a novetat, estaran obligades a presentar aquesta declaració totes les entitats de caràcter social i les comunitats de propietaris que durant l’exercici 2014 hagin tingut operacions amb terceres persones o que hagin cobrat subvencions procedents d'Administracions públiques superiors a 3.005,06 euros."
Tanmanteix, a la vostra resposta del dia 9/2/15, afirmeu que les subvencions rebudes s'han de declarar sigui quin sigui el seu import.
Finalment, quin és el criteri correcte?
Moltes gràcies.
Hola,
et remeto a la darrera resposta que he fet als comentaris en la formació es va informar tenint en compte l'interpretació més estricta del redactat de la norma.
Les consultes posteriors, apunten en un altre sentit.Per tant, si no superen els 3.005,06 € no s'haurien de declarar, però si es fa, tampoc passa absolutament res.
Salutacions
Bon dia,
Ara em queda clar. Moltes gràcies, Dolors.
Salutacions.
Hola Montse,
Per aclarir el tema del model 347, m'agradaria comentar que després de diferents consultes a juristes, i d'haver estudiat la Llei, les Associacions sense ànim de lucre, que els seus socis són els destinataris de les activitats de la pròpia associació no estan obligades a presentar el model 347 (Art. 20.3 de la Llei 37/1992), com és el cas de la majoria d'entitats.
En canvi, si venen obligades aquelles entitats en que els destinataris de les seves activitats són tercers, com és el cas de les Fundacions (per exemple “Arrels” o “Adesma”), o de Associacions com “Càritas” i altres de caire benèfic a favor de tercers (malalts, situacions de pobresa, desemparament...).
Hi ha una consulta vinculant amb Hisenda, la núm. V0695-14 de 13/03/2014, en què la qüestió plantejada és si existeix obligació a declarar, en el model 347 per part de les entitats sense ànim de lucre, les subvencions rebudes. La resposta es clara, si que existeix obligació, sempre que s'hagi superat la xifra de 3.005,6 €
"De acuerdo con la normativa anterior, la entidad consultante deberá incluir en la declaración informativa de operaciones con terceras personas las subvenciones públicas recibidas si las mismas no son reintegrables, se han percibido en relación con la actividad empresarial o profesional, y además el importe anual procedente de cada Administración Pública supera los 3.005,06 euros".
Aquesta consulta, es refereix a una entitat que ja ve obligada a presentar el model 347 atès que fa activitats a tercers i pregunta sobre la inclusió de “subvencions” rebudes de l’Administració vinculades a la seva activitat empresarial, cas que no afecta a les Associacions indicades al primer paràgraf.
Per aquest motiu, crec que seria convenient, que reviseu si estic en lo cert, i matitzeu la vostra comunicació, per tal de tranquilitzar a les entitats del tercer sector, davant la premura de la data de presentació del model 347 que ja és inminent.
Salutacions cordials,
La consulta vinculant a què fas referència va ser abans de que canviés la normativa i s'eliminés el límit dels 3005,06 per les subvencions de les AAPP, per tant, no podem basar-nos en ella..
Dit això, i per tancar el tema si m'ho permeteu, com hem comentat en respostes anteriors, la redacció de la Llei no acaba de deixar clar si són únicament les AAPP les que han vist eliminat el límit de l’import, o bé si són també les entitats que reben aquest tipus d’ingressos. Fins fa pocs dies, recomanàvem la presentació de totes, buscant el sentit més estricte de la norma, i amb tota la prudència d’evitar que les entitats rebessin cap requeriment en aquest sentit.
Després de diverses consultes a hisenda que hem fet nosaltres i altres entitats del sector, totes elles telefòniques, i també contactes personals amb responsables de Delegacions, arribem a la conclusió de que sembla ser que l’eliminació d’aquest límit només afecta les pròpies AAPP i no a les entitats receptores de les subvencions, tot i que no tenim cap document escrit que ho garanteixi. Fins a dia d’avui, tampoc hi ha cap doctrina publicada respecte a com s’interpretarà des de l’Agència Tributària, però tot apunta en aquest sentit. Per tant, les entitats només haurien de declarar les subvencions que superessin l’import límit de 3.005,06 € tot i que, si s’inclouen les inferiors, tampoc passaria res.
Esperem haver aclarit els dubtes relatius a si es declaren o no es declaren, i donar per resolta aquesta controvèrsia.
Salutacions,
Ens han dit que podíem trobar un pla general comptable al web del dept. de Justícia, però allí només hi ha el de les entitats d'utilitat pública. És el mateix per a totes?
gràcies,
És el de les associacions i fundacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya, el Decret 259/2008.
Us ho enllaço a continuació: http://portaljuridic.gencat.cat/ca/pjur_ocults/pjur_resultats_fitxa/?action=fitxa&mode=single&documentId=511889&language=ca_ES
Bon dia,
Una vegada llegits i rellegits tots els comentaris anteriors, em plantejo una pregunta que ha sorgit a totes les reunions informatives a les que he assistit.
Quin és el criteri definitiu per a declarar les subvencions rebudes ? El de caixa o el de meritatge ?
Motles gràcies.
El criteri que marca la normativa per les subvencions és el de la data en la qual s'emet l'ordre de pagament per part de l'Administració que la concedeix, i si aquest es desconeix, quan es produeix el cobrament efectiu.
Per tant, si no se sap quan s'ha emés aquesta ordre de pagament, el criteri de cobrament.
Bon dia ,
Tinc un dubte en quant a donacions. Si una entitat fa una donació a una altra i supera els 3.005 €, s'ha de declarar al 347?
Respecte a les donacions, el criteri no és massa clar, ja que si l'entitat és beneficiària de mecenatge ja es declaren al model 182. En aquest cas, hisenda ja disposa de la informació i, en la nostra opinió, no es declararien.
Però la normativa diu que s'han d'incloure les subvencions, auxilis o ajuts no reintegrables que es puguin atorgar o rebre. Per aquest motiu, si l'entitat no les ha declarat en el model 182, s'aconsella incloure-les en el model 347.
Hola,
El model 347 també l'han de fer les ONG's i entitats de Cooperació?
Gràcies!