Àmbit de la notícia
Formació

Jordi Roman: "La formació en lideratge per a responsables d’entitats és vital"

Autor/a
Montse Mateo
  • Jordi Román, cap de Recursos Humans de Fundesplai

Els propers dies 18 i 19 de setembre s’impartirà el curs de Direcció d’equips de treball, en el marc de l’Escola d’Estiu del Voluntariat.

El curs Direcció d'equips de treball es celebrarà a la Casa del Mar de Tarragona els dies 18 i 19 de setembre.

Al formar part de l’Escola d’Estiu del Voluntariat, el curs és gratuït per a les persones que formin part d’una entitat tot i que cal reservar plaça mitjançant el formulari d’inscripció.

La formació serà conduïda per Jordi Román, cap de Recursos humans de Fundesplai i president de la Comissió de Lleure de La Confederació (Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya).

Parlem amb el Jordi sobre el curs de Direcció d’equips i sobre la gestió d’equips i el lideratge en el món associatiu.

El proper 18 de setembre, impartiràs el curs de Direcció d'equips de l'Escola d'Estiu del Voluntariat. Quins temes s’abordaran durant el curs?

Principalment conceptes, tècniques i un bon control de les emocions per fer aflorar el líder que tots tenim a dins. Estudiem el comportament i el lideratge a partir de la forma d’actuar de referents coneguts, mitjançant vídeos, imatges i cançons. Per suposat, també expliquem tècniques basades principalment en el lideratge emocional.

A qui s’adreça la formació? 

A qualsevol persona que tingui altres persones al seu càrrec, sigui quina sigui la seva organització i sigui o no un càrrec remunerat, o bé persones que pel rol que han de desenvolupar en la seva entitat han de comprendre les relacions interpersonals per poder executar la seva tasca amb major seguretat.

Quina diferència hi ha entre la gestió d’equips en entitats no lucratives i en empreses?

Principalment el component humà de l’acció de lideratge. No podem oblidar que el comportament ètic que caracteritza les entitats no lucratives també abasta les persones que en formen part. I aquesta és una visió en què també es recolza l’expectativa d’aquestes persones i de la societat en general.

Per tant, crec que les entitats no lucratives tenen un deure moral major que les empreses ordinàries a l’hora d’intentar exercir un lideratge més humà, més eficaç, més eficient i més en consonància amb els valors de cada entitat.

Precisament assolir l’alineació dels valors de l’entitat amb els valors de les persones que hi col·laboren o treballen és sempre la finalitat última d’un director d’equips.

En general i per la teva experiència... diries que a les entitats ens falta formació sobre lideratge i treball en equip?

Sovint hi ha una creença que el món associatiu en general no convé l’autoproclamació de líders o senzillament actuar com “el jefe”.

És com si per ser una entitat i no una empresa, l’estil de dirigir hagués de ser sempre assembleari i amb absència de lideratges molt marcats.

Sovint els dirigents es troben amb problemes als quals no volen o no saben enfrontar-se, habitualment problemes de relacions interpersonals dins els equips, i no li donen la importància que realment tenen.

La formació en lideratge per a dirigents o responsables d’entitats no lucratives és vital, tant o més que la formació de l’acció social pròpia de l’organització.

Com és un bon líder?

Jo sempre dic que un bon líder és aquell que sap fer créixer personalment i professionalment les persones que estan al seu voltant, a través de la confiança, el coneixement i el respecte.

Ens recomanes una lectura per anar fent boca mentre esperem que s’imparteixi el curs?

Els inscrits al curs descobriran perquè en el lideratge emocional són més importants altres coses que les lectures teòriques que els grans autors poden oferir...

 

Dades del curs:

Horaris:

  • Divendres 18 de setembre de 18:00h a 21:00h.
  • Dissabte 19 de setembre de 9:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:00h.

Inscripcions:

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari