Comença un nou projecte de mentoria per a la reinserció de persones empresonades
Comparteix
Fins a 150 persones voluntàries participaran com a mentors i mentores al projecte "De la presó a la comunitat", impulsat per professorat de la UAB, de la UB i entitats del tercer sector, per facilitar la transició cap a la vida en llibertat.
A Catalunya, cada any finalitzen la condemna penitenciària al voltant de 4.000 persones, de les quals aproximadament un 30% seran empresonades per un nou delicte. La reincidència penitenciària (la nova entrada a presó per una nova causa) de les persones que són alliberades de manera esglaonada (a partir de règim obert i de la llibertat condicional), se situa al voltant del 20%. Ara bé, la reincidència penitenciaria de persones que retornen a la comunitat sense aquest procés creix fins al 38%.
De la preocupació per les possibles mancances del sistema penitenciari respecte de la integració de les persones que acaben la condemna n'ha nascut el projecte "De la presó a la comunitat". Començarà el febrer del 2016 i requereix la participació de 150 persones voluntàries que, durant un any, faran de mentors i mentores amb persones internes en centres penitenciaris durant els mesos previs a acabar la seva condemna i els primers mesos de retorn a la llibertat.
L'objectiu del projecte és demostrar que aquest acompanyament pot afavorir la reinserció i evitar la reincidència. Neix amb vocació de transformació social, ja que en cas que aconsegueixi els resultats esperats, té l'objectiu que qualsevol persona que ha estat a la presó compti amb un pla de reinserció.
El professor del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB, Josep Cid, i el professor del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la UB, Antoni Andrés Pueyo, són els professors impulsors del projecte d'investigació. A més, també hi estan involucrades la Conselleria de Justícia i el Centre d'Estudis Jurídics de la Generalitat i el projecte de voluntariat per a PAS i PDI de l'Autònoma Compromís Social UAB.
Per dur el projecte d'investigació a la pràctica, és fonamental la participació de nombroses entitats del Tercer Sector, com la Fundació Autònoma Solidària (FAS), l'Associació Andròmines, la Fundació Apip-Acam, la Coordinadora contra la Marginació de Cornellà, l'Associació Cedre i Justícia i Pau. Entitats vinculades al món penitenciari i que aporten l'expertesa i el recorregut en gestió del voluntariat penitenciari.
Contingut relacionat:
Dafne Galí: "Etiqueta? Delinqüents! Però aleshores, vaig fer voluntariat..."
Afegeix un nou comentari