Esther Cos: "És clau tenir una bona comunicació amb tots els socis i sòcies"
Comparteix
Amb més de 330 socis, l'Orfeó Reusenc (1918) ofereix cinema en català, teatre, intercanvis de corals, té esbart dansaire i cos de bastoners i participa en el actes de la Festa Major. En parlem amb la seva presidenta.
Qui va impulsar l’Orfeó Reusenc? En quin context?
L’Orfeó Reusenc es situa dins un corrent en plena ebullició del cant coral a Catalunya, que va ser iniciat per Josep Anselm Clavé, l’any 1850. A Reus, les corals organitzades de forma estable, van ser iniciativa de Jaume Cort i Josep Joan Sociats, els quals, l’any 1860 van constituir i dirigir la Secció Coral dins del recent creat Centre de Lectura.
Al 1892, Estanislau Mateu i Mas es va incorporar a la direcció dels cantaires sota el nom d’Orfeó Reusenc del Centre de Lectura. A la seva mort, el seu fill, Estanislau Mateu i Valls, en va agafar el relleu. Amb ell, la incorporació de veus femenines i la personalitat pròpia de l’Orfeó van encetar el 1918 el punt de partida de l’inici de l’Orfeó Reusenc com una entitat independent.
Quines activitats ha desenvolupat històricament?
L’Orfeó ha desenvolupat diferents activitats que, per diversos motius, avui ja no es realitzen. Aquestes han estat el Grup de Caramelles, la Secció d’Escacs, la Secció de Sardanes i l’Esbart Dansaire, entre d’altres.
Quines activitats programa avui?
En primer lloc, des de la Secció de Teatre, programem diferents obres. La nostra secció consta de tres grups que realitzen obres clàssiques, modernes i/o d’elaboració pròpia. El fet més destacat de la secció és que, des del 1930, es representa “Els Pastorets: Belluguet i Bieló”; uns Pastorets musicals que agrupen els socis i sòcies actius que formen les seccions i l’Orfeó.
En segon lloc, la Secció de Bastoners participa a les dues Festes Majors de Reus dins del Seguici Festiu, trobades bastoneres d’arreu de Catalunya i diferents sortides, acompanyats habitualment pels grallers de la Casa.
En tercer lloc, en l’apartat musical, hi trobem la coral infantil “Els Somniadors”, la coral de gent gran “L’Encís” i l’Orfeó pròpiament dit que realitzen diferents concerts al llarg de l’any i també participen a la Festa Major de la ciutat. I per últim, no oblidar-nos de tota la cantera de nens i nenes que participen a les nostres activitats infantils i aprenen a cantar, dansar, picar bastons, fer teatre, tocar la gralla i el timbal.
Quina és la relació amb l'entorn (altres entitats del municipi i comarca)?
Reus és una ciutat on cada entitat fa una molt bona feina. Ens uneix l’esforç per seguir endavant i les ganes de fer. Així doncs, les col·laboracions entre entitats estan a l’ordre del dia i, òbviament, les relacions són bones.
"Encarem l’Orfeó cap a un centenari, el 2018, que ha de ser l’impuls per començar una altra etapa de la història de l’entitat."
Com participen els i les sòcies en la gestió de l’entitat?
Per tal de garantir un bon treball des de la Junta Directiva és clau tenir una bona comunicació amb tots els socis i sòcies. La seva participació a les assemblees i en tots els actes que es realitzen a l’Orfeó i en el dia a dia de l’entitat ajuden que la relació entre la Junta i els socis i sòcies sigui més propera i pugui establir-se un marge de millora per a l’entitat molt més ampli.
Quins reptes de futur té l'entitat?
Actualment, el manteniment de les instal·lacions i de les activitats del dia a dia ja suposen un repte en els temps difícils que estem vivint. Mirant al futur, sempre amb ganes de treballar i amb molta il·lusió per fer coses, encarem l’Orfeó cap a un centenari que ha de ser l’impuls per començar una altra etapa de la història de l’entitat.
Afegeix un nou comentari